Salon National de Literatura si Arta pentru Copii si Tineret la Vintileasca, jud. Vrancea

foto_02

In comuna vranceana Vintileasca, a avut loc sambata, 9 iulie 2016, cea de-a noua editie a Salonului National de Literatura si Arta pentru Copii si Tineret, un eveniment cultural remarcabil, organizat in parteneriat cu Primaria Vintileasca, Inspectoratul Şcolar Judetean Vrancea, Şcoala Gimnaziala Regina Maria din Vintileasca, Şcoala Gimnaziala Alexandru Vlahuta din Focsani, Asociatia Parinti pentru Ora de Religie (APOR) Vrancea, Colegiul National Alexandru Vlahuta din Ramnicu Sarat si Biblioteca Judeteana Duiliu Zamfirescu din Focsani.

Dupa cum a precizat Dragos Olteanu, evenimentul a fost gazduit de biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel, prin bunavointa parintelui paroh Nicolae Potop, si a avut invitati de exceptie, oameni de cultura, scriitori, poeti, ca de pilda: Pr. Conf. Dr. Gheorghe Holbea, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa Justinian Patriarhul din Bucuresti, Victor Gh. Stan – presedinte al Uniunii Scriitorilor-Bucuresti pentru Copii si Tineret, Marian Nencescu – doctor in filosofie, Silvia Chitimia – doctor in etnologie si arte vizuale, asist. univ. Ionut Butoi, regizorul Mihai Lungeanu, poetul George Precup, scriitorii Vasile Groza si Raluca Tudor, profesorii Christian Craciun, Petrache Plopeanu si Ionut Bercaru, precum si editorul Valentin Ajder.

Sesiunea de comunicari stiintifice a fost deschisa de domnul Victor Gh. Stan, care a spus ca Dumnezeu a facut din Vintileasca o lacrima de lumina in geografia culturala a spatiului romanesc, remarcand, totodata, faptul esential al implicarii Bisericii in organizarea unui eveniment cultural de inalta tinuta, dar si sprijinul primarului localitatii si al directorului scolii, domnul Fanel Crucean. Domnia sa a mai adaugat ca Sfanta Biserica este intotdeauna in mijlocul oamenilor, pentru oameni, acolo unde exista incredere in credinta crestin-ortodoxa si ca nimic nu se poate face pentru educatia unei comunitati fara dascal, fara preot si fara primar.

Profesorul Elena Fantaneru, definind adevaratul obiectiv al Salonului, a pornit de la poezia de extraordinara actualitate a lui Nichita Stanescu Din nou, noi, concluzionand ca tot ce se intampla aici este pentru ca fiecare dintre noi are o misiune si pentru ca ne preocupa ceea ce se intampla cu noi.

Parintele Gheorghe Holbea a sustinut comunicarea cu tema Legea romaneasca, credinta crestina si dragostea de neam, in care, pornind de la modelul Sfantului Antim Ivireanul, ierarh iubitor al neamului romanesc, a analizat aceste trei coordonate ale neamului, asa cum le mai traim noi astazi. Parintele profesor a aratat ca numai pastrand constiinta identitatii noastre mai putem avea comuniune si continuitate, dar si ca numai in Biserica, in tinda manastirilor, in credinta in Hristos, gasim taina prin care acest popor si-a pastrat intacte limba, credinta si dragostea de neam.

Despre Antim Ivireanul a mai vorbit si filosoful Nencescu Marian, care a tratat tema Un moralist valah – Antim Ivireanul, iar Epoca brancoveneasca, inceputul identitatii noastre culturale a fost tema comunicarii sustinute de prof. Christian Craciun, care a remarcat, printre altele, lipsa unei educatii elementare, de baza, in ceea ce priveste planul arhitectural al vietuirii noastre in comunitate, ce are drept consecinta aspectul arhitectural, adesea nefericit, de azi.

Ipostaze folclorico-poetice ale Sfantului Duh a fost tema comunicarii doctorului in etnologie si arte vizuale Silvia Chitimia, iar presedintele Uniunii Scriitorilor-Bucuresti pentru Copii si Tineret, Victor Gh. Stan, a sustinut comunicarea cu tema Dimitrie Cantemir, primul roman membru al unei academii straine.

Intre comunicari au fost lecturate mai multe poezii de catre prof. Petrache Plopeanu, scriitorul Vasile Groza si poetul George Precup.

De la prof. Ionut Bercaru am aflat despre ctitoria brancoveneasca de la Bordesti, biserica pictata de marele zugrav bisericesc Parvu Mutu.

Ziua a fost incheiata cu o serata culturala sustinuta de regizorul Mihai Lungeanu si poetii George Precup si Vasile Groza.

Biblioteca Judeteana Duiliu Zamfirescu a fost reprezentata de doamna director Teodora Fantanaru, care a fost alaturi, ca de obicei, de organizatorii evenimentelor culturale din spatiul vrancean si care, sintetizand frumos ideile principale de romanitate si de cultura expuse de invitati, a inmanat profesorului Elena Fantaneru o diploma de excelenta si, in acelasi timp, a facut o donatie de carte bibliotecii scolii.

Cu adevarat remarcabila este implicarea profesorului Fantaneru in ridicarea nivelului cultural al unei comunitati, in cresterea comuniunii in interiorul acesteia, in impartasirea frumosului si autenticului, motiv pentru care a mai primit inca doua diplome de la domnul Victor Gh. Stan, dar si un dar simbolic de la o generatie anterioara de elevi.

[gallery link="file" ids="137678,137679,137680"]

The post Salon National de Literatura si Arta pentru Copii si Tineret la Vintileasca, jud. Vrancea appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 989

Id: 60589

Data: Jul 12, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).