Salonul Național de Restaurare: Muzeul Olteniei expune icoane din patrimoniul Arhiepiscopiei Craiovei

Muzeul Olteniei din Craiova a inaugurat luni Salonul Național de Restaurare 2021, unde sunt expuse icoane din patrimoniul Arhiepiscopiei Craiovei care au fost restaurate de specialiștii Facultății de Teologie din Craiova.

Părintele Ion Reșceanu și Părintele Diacon Sorin-Grigore Vulcănescu au fost delegații eparhiei la inaugurare.

Părintele Diacon Sorin-Grigore Vulcănescu a transmis mesajul de binecuvântare și de felicitare al Părintelui Mitropolit Irineu și a menționat colaborarea fructuoasă dintre Muzeul Olteniei și Arhiepiscopia Craiovei, respectiv Facultatea de Teologie din Craiova.

„Amprenta religioasă a acestei întâlniri naționale a omului cu arta, cu credința și cu identitatea sa, este marcată prin icoanele ce se află în patrimoniul Arhiepiscopiei Craiovei. Trei dintre icoanele expuse la Salonul Național au fost restaurate în cadrul Facultății de Teologie din Craiova, prin munca laborioasă și mărturisitoare a personalului Secției de restaurare”, a spus părintele diacon.

În continuare, el a punctat „primordialitatea picturii bisericești și a icoanelor pentru tradiția noastră ortodoxă, elemente definitorii pentru lăcașurile de cult și pentru credincioși și însemnătatea stilului bizantin și neoclasic în istoria artei religioase românești, când au fost pictate icoanele expuse (secolele XVIII-XIX)”.

Părintele diacon l-a citat pe Părintele Mitropolit Irineu, care spunea că „icoana înseamnă ridicarea minții noastre de la cele pământești la cele cerești, de la cele de jos la cele de sus”.

Cele mai valoroase icoane din expoziție sunt:

  • „Maica Domnului cu Pruncul” de la Biserica Sf. Gheorghe Vechi din Craiova (foto sus), pictată în stil bizantin cu ulei/tempera grasă cu emulsie de ou pe suport de lemn (sec. al XVIII-lea) – restauratori: Stela Octavia Gherghina și Alexandrina Bădescu;
  • „Maica Domnului cu Pruncul” de la Mănăstirea Jitianu, pictată cu tempera pe suport de lemn (secolul al XIX-lea) – restauratori: Doamnele Maria-Mirabela Voica și Alexandrina Bădescu;
  • „Icoana Duminicii Tuturor Sfinților” de la Mănăstirea Jitianu, pictată cu tempera grasă pe suport de lemn (sec. al XIX-lea) – restauratori: Monica Ristică și Alexandrina Bădescu.

În paralel cu Salonul Național de Restaurare, la Muzeul Olteniei din Craiova se desfășoară Conferința Științifică Internațională „Materie și Materiale în/pentru Conservarea Patrimoniului Cultural – MATCONS”. Marți, la muzeu a avut loc și Gala Restaurării Românești, care a oferit premii de excelență pentru restauratori.

Expoziția de icoane restaurate este deschisă pentru public până la finele lunii noiembrie.

Foto credit: Facebook / Muzeul Olteniei

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 281

Id: 75056

Data: Oct 13, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).