Principesa Ileana a României, devenită ulterior Maica Alexandra, s-a născut în 5 ianuarie 1909. A fost fiica cea mică a regelui Ferdinand I al României și a Reginei Maria, dobândind prin naștere titlul de Principesă a României.
Primul Război Mondial a început când principesa avea 5 ani şi a fost, în nennumărate rânduri, alături de mama ei în îngrijirea bolnavilor.
„În timpul acelor ani de greutăţi şi pericole, eram deja suficient de mare cât să înţeleg ce se întâmplă”[1].
A studiat la Colegiul din Heathfield – Ascot din Marea Britanie şi a fost preşedinta Asociaţiei Creştine a Femeilor Române.
În 27 iulie 1931 s-a căsătorit cu principele Anton de Habsburg Toscana, iar după moartea acestuia, s-a căsătorit cu dr. Ştefan Isărescu.
Înainte de cel de-al Doilea Război Mondial a locuit în Austria, revenind în ţară în anii războiului, unde a locuit până la abolirea monarhiei, la 31 decembrie 1947, părăsind definitiv România la sfârşitul anului 1948. A locuit o vreme la Buenos Aires, unde a înfiinţat un cămin ce a purtat numele mamei sale, regina Maria, destinat refugiaţilor politici români, iar din 1950 s-a stabilit la Boston.
În data de 18 iulie 1938 a trecut la cele veşnice Regina Maria. Moartea mamei a marcat-o profund pe principesa Ileana.
„Amintirea mamei mele, energia pe care mi-a insuflat-o, conştiinţa că ea niciodată nu o să moară – toate acestea, pe lângă credinţa mea creştină, sunt factorii cei mai importanţi din viaţa mea.”[2]
În timpul celui de-al doilea Război Mondial, „Principesa Ileana a lucrat ca soră medicală pe teritoriul german, apoi românesc, urmând modelul oferit de mama sa, supranumită Mama Răniţilor. În 1944, revenind în România, după ce a lucrat la Spitalul Crucii Roşii din Braşov, Principesa Ileana a înfiinţat la Bran Spitalul Inima Reginei Maria. Noul spital a funcţionat, cu sprijinul Crucii Roşii Internaţionale, până în 1948”.
După ce a văzut explodând avionul în care se afla fiica ei, Minola, şi după ce a Ştefan, unul dintre băieţi ei, a căzut de pe cal şi a intrat în comă, Principesa Ileana s-a îngrijit mai mult de viaţa sa duhovnicească.
În 1961 s-a retras la Mănastirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Bussy-en-Othe, Franţa, la îndemnul Episcopului Anthony Bloom de Suroj. În 1967 a îmbrăcat haina monahală, primind numele monahal Alexandra.
În Statele Unite ale Americii, Maica Alexandra a fondat Mănăstirea Ortodoxă „Schimbarea la Faţă” din Elwood City, Pennsylvania (prima mănăstire ortodoxă de obşte românească din America de Nord), sfinţită în 28 septembrie 1968.
Maica Alexandra a vizitat România în septembrie 1990.
În vârstă de 82 de ani, Maica Alexandra trece la cele veşnice, în data de 21 ianuarie 1991, la spitalul St Elizabeth din Youngstown, Ohio. Este înmormântată în curtea Mănăstirii Schimbarea la Faţă.
„La slujba de înmormântare au participat numeroşi călugări şi călugăriţe, care au umplut paraclisul ridicat în 1968 prin purtarea ei de grijă; ei reprezentau noile mănăstiri ortodoxe construite pe teritoriul Statelor Unite, a căror existenţă se datorează reuşitei maicii Alexandra, care a ctitorit primul aşezământ monahal ortodox din această parte a lumii”. [3]
La 23 septembrie 1990, fiind în România, Maica Alexandra a oferit un interviu jurnalistului Nicolae Stroescu Stânişoară de la „Europa Liberă”. Vă prezentăm un fragment din interviu:
Sunt aşa de recunoscătoare pentru tot ce mi s-a dat. Ca un mesaj pentru viitor cred că sunt unele lucruri pe care trebuie să le recîştigăm, adică trebuie să recîştigăm încrederea unul într-altul. Lumea încă se îndoieşte unul de celălalt. Ăsta este un lucru de care e absolut necesar să ne desbărăm. Altfel nu putem merge mai departe. Oamenii trebuie să înveţe să ierte. Trebuie să clădim pe încredere şi dragoste, altfel nu se poate clădi. Asta este ceea ce ar trebui să facem şi cred că se poate face, pentru că am văzut atîta lumină în ochii acelor tineri. Şi eu sunt sigură că este ceva de bază adâncă creştinească ortodoxă în poporul nostru, care întotdeauna ne-a scos din greutăţi şi are să ne scoată şi astăzi.
[1] Ileana, Principesă a României, Arhiducesă de Austria, Trăiesc din nou, Editura Humanitas, 2005, traducere din engleză de Agra Baroti-Gheorghe (I Live Again), p. 36.
[2] Ileana, Principesă a României, Arhiducesă de Austria, ed.cit., p.217.
[3] Bev. Cooke, Royal Monastic: Princess Ileana of Romania. The Story of Mother Alexandra, Conciliar Press, Ben Lomond, CA, SUA, 2008. În traducere românească: Principesă şi monahie: Domniţa Ileana – Maica Alexandra, Editura Sophia, 2011, traducere de Luminiţa Irina Niculescu.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 256
Id: 72374
Data: Jan 6, 2021
Imagine:
„Mântuirea nu se obține ușor”, a subliniat Episcopul vicar Damaschin Dorneanul duminică dimineață la mănăstirea cu rânduială athonită de lângă Putna.
„Domnul Iisus Hristos a venit pe pământ să ne mântuiască și El și-a făcut și își face partea Lui, dar avem și noi .....
Data: Jan 6, 2021
10.000 de sticle cu Aghiasmă Mare au fost pregătite marți după-amiază pentru credincioșii care vor participa la slujba de Bobotează la Catedrala Patriarhală.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat Sfințirea Mare a apei în altarul exterior al catedralei și a .....
Data: Jan 6, 2021
În ziua Botezului Domnului, 6 ianuarie, a fost oficiată în bisericile ortodoxe slujba sfinţirii celei mari a apei, apă care devine după sfinţire Agheasma Mare.
Termenul de „agheasmă” provine de la cuvântul grecesc „agiasmós” (αγιασμός) care .....
Data: Jan 6, 2021
Campania umanitară „Camionul de Crăciun” a ajuns marți la cei aproximativ 1.000 de copii de etnie rromă .....
Data: Jan 6, 2021
Ziua internaţională a orfanilor de război este celebrată anual în 6 ianuarie.
A fost instituită de organizaţia din Franţa „SOS Enfants sans Detresss” cu scopul de a atrage atenţia comunităţii internaţionale asupra copiilor rămaşi orfani în urma conflictelor .....
Data: Jan 6, 2021
„Agheasma Mare este curățitoare de păcate sufletești și trupești, sfințitoare de suflet și de trup, dar și a spațiului în care locuiește creștinul. Este eliberatoare de patimi rele, de duhuri rele și de situații grele”, a spus Patriarhul Daniel de Bobotează.
De .....
Data: Jan 6, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Sfantul Maslu - Taina vindecarii (Documentar Trinitas TV 2012)
Slujba Inmormantarii Preafericitului Parinte Patriarh Teoctist - 03 August 2007
Manastirea Frasinei
Viata Sfantului Ioan Iacob Hozevitul
Biserica Filaret - Cutitul de argint (Documentar Trinitas TV)
Biserica Sfantul Spiridon Vechi (Bucuresti) (Documentar Trinitas TV 2012)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).