Peste o săptămână, miercuri 25 noiembrie 2020, se împlinesc 2 ani de la momentul istoric al sfințirii Catedralei Naționale.
Sfințirea catedralei în Anul Centenar a însemnat consacrarea ei în primul rând lui Dumnezeu și Sfântului Apostol Andrei, apoi neamului aflat sub ocrotirea lor: eroilor care și-au dat sufletul pentru țară, făuritorilor Marii Uniri și sfinților care au răsărit din pământul românesc.
Desigur, evenimentul a fost unul istoric pentru că a marcat 100 de ani de România, însă profunzimea momentului depășește granițele istoriei. Se împlinea un ideal mai vechi decât Unirea, de pe vremea regelui Carol I.
Eroii și Sfinții
Toți eroii români au intrat în catedrală cu o seară înaintea sfințirii. Patriarhul României a așezat în piciorul Sfintei Mese, într-un gest cu valoare de simbol liturgic şi patriotic, lista cu peste 350.000 de nume ale eroilor români cunoscuți și s-a rugat pentru sufletele lor.
Duminică, 25 noiembrie 2018, Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu şi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel au sfinţit altarul închinat Înălțării Domnului (Ziua Eroilor) și Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României.
În cadrul ceremoniei, sfinții români au fost invitați în altarul național prin așezarea în piciorul Sfintei Mese a unor fragmente din moaștele Sfinților Martiri Brâncoveni și ale Mucenicilor de la Niculițel.
Cinci zile mai târziu a fost celebrat primul hram al Catedralei. A slujit Patriarhul Teofil al Ierusalimului care a adus în dar semne văzute ale prezenței unui alt sfânt român la catedrală: fragmente din moaștele Cuviosului Ioan Iacob Hozevitul și un epitrahil pe acesta care l-a purtat în timpul vieții.
150.000 de români
Bisericii Triumfătoare i-a urmat Biserica Luptătoare.
Un adevărat pelerinaj a avut loc pe Dealul Arseanalului în Zilele Sfințirii Catedralei Naționale. În perioada 25 noiembrie – 02 decembrie 2018 s-au închinat în altar aproximativ 150.000 de persoane.
Deși s-au aruncat vorbe grele asupra acestui proiect național, construcția catedralei a fost susținută atât de autorități, cât și de un număr impresionant de credincioși.
În cei doi ani care s-au scurs, lucrările au continuat la Catedrală cu amenajarea spațiilor exterioare și a subsolurilor adiacente. S-au făcut progrese importante și în ceea ce privește lucrările de pictură. Vezi stadiul lucrărilor.
Catedrala Națională, pe scurt:
- Ideea Catedralei Naționale datează din 1884, de pe vremea Regelui Carol I.
- Locul final, stabilit în 2005: pe Dealul Arsenalului, în zona a cinci biserici demolate sau translate de comuniști pentru a construi Casa Poporului.
- Prima liturghie a fost oficiată cu prilejul ITO, în 04 septembrie 2016.
- Peste 110 milioane euro investiți în construcția „la roșu”.
- În altarul Catedralei Naționale este cea mai mare reprezentare a Maicii Domnului (Platytera) din România: 16 metri de la bază până la vârful aureolei.
- Clopotele catedralei au o greutate totală de 33 de tone și se află la o înălțime de 60 de metri. Cel mai înalt punct al Catedralei este la 120 de metri de la sol (turla centrală, fără cruce).
Ziceri despre Catedrală
„Suntem datori să ridicăm în Capitala tuturor Românilor… Biserica Mântuirii Neamului ca simbol al unităţii sufleteşti a întregului neam”.
– Regele Ferdinand (10 mai 1920)
„Sfântul Apostol Andrei a construit catedrala”.
– Patriarhul Daniel (25 noiembrie 2018)
„Dealul Arsenalului s-a transformat în Dealul păcii şi al sfinţeniei, în Dealul harului şi binecuvântării pentru întreaga Românie”.
– Patriarhul Ecumenic Bartolomeu (25 noiembrie 2018)
„Am venit aici ca pelerin ce dorește să vadă chipul Domnului în chipul fraților; privindu-vă, vă mulțumesc din inimă pentru primirea voastră”.
– Papa Francisc (31 mai 2019)
„Catedrala este simbolul unității noastre istorice întru credință și întru țară”.
– Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române (05 noiembrie 2018)
Foto credit: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 259
Id: 71913
Data: Nov 19, 2020
Imagine:
Compasiunea trebuie să fie răspunsul nostru în pandemie, a declarat Constantine Triantafilou, Directorul executiv al Organizației Internaționale pentru Caritate Creștin Ortodoxă (IOCC), într-un
Data: Nov 19, 2020
Arhiepiscopia Romanului și Bacăului oferă 1.000 de kituri școlare copiilor vulnerabili social din eparhie.
.....Data: Nov 19, 2020
Scriitoarea Veronica Iani a lansat joi cartea „Maia și străinul”, prima din colecția „Copii în siguranță”. Ea a făcut echipă cu ilustratoarea Elena Ciolacu pentru a marca astfel Ziua Internațională de Prevenire a Abuzului asupra Copilului (19 noiembrie). Povestea le oferă părinților .....
Data: Nov 19, 2020
Daniela Ceredeev, Inspector școlar pentru disciplina Religie (Suceava) și membră a corpului național de experți în management educațional, a fost decorată de Președintele Iohannis pentru activitățile sale cu elevii. Tinerii au nevoie de un punct de sprijin pentru a se dezvolta și a .....
Data: Nov 19, 2020
Obștea Mănăstirii Putna l-a pomenit miercuri pe Mitropolitul Teoctist I al Moldovei, cel care l-a uns domn pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și i-a fost părinte duhovnicesc.
În fiecare an, în data de 18 noiembrie, ziua mutării la Domnul a ierarhului, părinții .....
Data: Nov 19, 2020
Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu a sfinţit joi noile antimise destinate tuturor bisericilor din Arhiepiscopia Alba Iuliei. Slujba a fost oficiată la Catedrala .....
Data: Nov 19, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).