Congresul Studențesc Aniversar organizat luni la Mănăstirea Putna îl are ca principal invitat pe Prof. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei. Congresul face parte din seria de manifestări „Serbarea de la Putna – 2021. Continuitatea unui ideal”, care marchează 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni (1871).
Tinerii vor avea un dialog despre identitate și idealuri cu Președintele Academiei. Ei s-au pregătit pentru această discuție creând mărturii video în care au răspuns la întrebările:
- Ce consideri că este chemată să facă generația studenților de azi?
- Care sunt valorile românești după care ar trebui să se ghideze un tânăr astăzi?
Seria de manifestări „Serbarea de la Putna – 2021. Continuitatea unui ideal” a început în luna iunie și culminează în zilele de 14-16 august cu Sfințirea Candelei Aniversare oferite de studenții pentru mormântul Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare, cu retragerea cu torțe de pe Dealul lui Ștefan și Congresul Studențesc Aniversar. Participă peste 650 de studenți din țară și diaspora.
Arhimandritul Melchisedec Velnic, Starețul Mănăstirii Putna, a vorbit duminică despre o scrisoare semnată de studenții români din 1871, în care aceștia explicau scopul serbării, spunând că nu de la ei a plecat ideea, ci de la popor: „Poporul s-a gândit că trebuie să fie mai unit. Și atunci, la 1871, a fost scânteia, ca flacăra să se aprindă pe deplin mai târziu, în 1918, la Marea Unire.”
„Facă Bunul Dumnezeu ca neamul nostru să se silească cât mai mult ca întreaga omenire să-și dea seama că nimic nu-i mai prețios pe fața Pământului decât să-l iubești pe aproapele, să ai comuniune, să poți să-l privești în ochi și să simți în ochii celui de lângă tine dragostea lui Hristos”, a subliniat părintele stareț.
Serbarea din 1871, inițiată de Mihai Eminescu și generația sa, a definit pentru prima dată idealul de unitate națională. În 1870, Mihai Eminescu scria:
„Serbarea trebuie să devină purtătoarea unei idei. Ideea unității morale a națiunii noastre e ceea ce ne-a însuflețit ca să luăm inițiativa unei serbări în care inima va fi una a priori; în care însă cugetele se vor unifica. (…) Să facem ca o cugetare, una singură să treacă prin toate faptele, să pătrundă toată viața noastră națională. (…) În trecut ni s-a impus o istorie; în viitor, să ne-o facem noi.”
Seria de manifestări „Serbarea de la Putna – 2021. Continuitatea unui ideal” se desfășoară sub egida Patriarhiei Române și a Academiei Române. Proiectul își propune să readucă în atenția românilor actualitatea idealului de unitate și să definească rolul tinerilor de astăzi în continuarea acestuia.
Donează
O candelă de argint filigranat va fi depusă de tineri pe mormântul Sf. Ștefan cel Mare. Toți donatorii vor fi înscriși în pomelnicul care va însoți candela în momentul depunerii. Lista se va păstra în muzeul mănăstirii, alături de listele de subscripție din 1871.
Transfer
Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români, filiala Iași (ASCOR Iași)
Cont: IBAN: RO61BRDE240SV95235282400
Banca: BRD – sucursala Iași
Detalii plată: Serbare Putna 150
Pe Facebook
Foto credit: Mitropolia Clujului (arhivă)
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 317
Id: 74412
Data: Aug 10, 2021
Imagine:
În localitatea hunedoreană Coroieşti va fi construit un schit cu hramurile „Sfinții Martiri Brâncoveni” și „Sfântul Cuvios Iosif Isihastul”, anunţă Episcopia Devei şi .....
Data: Aug 10, 2021
Biserica Parohiei Turda Nouă I a fost resfințită duminică, 8 august 2021, de Mitropolitul Andrei.
Părintele Dan Damaschin a împlinit marți vârsta de 46 de ani. Darul pe care și-l dorește cu această ocazie nu este pentru sine, ci pentru copiii înscriși în baza de date a Asociației „Glasul Vieții”. „Visul lor este bucuria mea”, spune preotul.
„De ziua mea îmbracă .....
Data: Aug 10, 2021
Prima ediție a concursului internațional de fotografie ortodoxă OrthPhoto Awards s-a încheiat marți cu anunțarea câștigătorilor. Ceremonia a avut loc .....
Data: Aug 10, 2021
Odată cu Vecernia de sâmbătă seara, 14 august 2021, se începe oficierea regulată a slujbelor în lăcașul de cult al Centrului Bisericesc din Aubing-München.
Este vorba atât de slujbele din timpul săptămânii – ținute până acum la Capela „Sf. Siluan” din .....
Data: Aug 10, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).