Mănăstirea Putna a inaugurat marți seria de manifestări „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal”. Acestea aniversează 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni și de la Primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni, organizate de Mihai Eminescu pentru a promova idealul de unitate a românilor.
Ziua a început cu o slujbă de pomenire a poetului Mihai Eminescu, la 132 de ani de la mutarea sa la cele veșnice.
Programul a continuat cu depuneri de coroane la statuia Poetului Național din incinta mănăstirii, cu discursuri și recitaluri de poezie și cu cântece oferite de Grupul Școlii Gimnaziale „Mitropolit Iacob Putneanul” din Putna.
În a doua a parte a evenimentului a fost inaugurată expoziția „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal”, găzduită de Centrul Cultural „Mitropolit Iacob Putneanul” al Mănăstirii Putna.
Au participat Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Părintele Arhimandrit Melchisedec Velnic, starețul mănăstirii, părinții mănăstirii, Niculai Barbă, Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, reprezentanți ai asociațiilor de tineri, oameni de cultură.
Menirea Putnei este cea de Ierusalim al neamului
„Putna este locul unde se zămislesc și prind viață gânduri și fapte vrednice și este deopotrivă locul unde acestea renasc, înfloresc și sunt transmise mai departe”, a spus episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților în deschiderea manifestărilor.
El a afirmat că studenți români care au organizat manifestările din 1871 au găsit la Putna „susținere în duh și garanție a continuității idealului lor”.
„Da, participanții la Serbare și oamenii de după ei au trecut rând pe rând la cele veșnice”, a continuat ierarhul.
„Vremuri și regimuri politice s-au schimbat. Viziuni și ideologii străine au încercat să prindă rădăcini în pământ altădată reticent acestora. Dar Putna a rămas ca Ierusalim al neamului. (…) Aceasta este menirea Putnei.”
Unirea „se zidește cu sinceritate, jertfă de sine, curaj și credință”, a mai precizat Preasfințitul Părinte Damaschin. „Unitatea, dincolo de a fi teoretizată, discutată, poate fi lucrată, construită. E rândul nostru acum. O nouă Românie Jună are chemarea aceasta sfântă”, a spus el.
Neamul dăinuie prin suflet, sufletul prin continuitatea idealului
„Omenia este premisa, temelia pe care ne putem clădi sfințenia. A fi om între oameni, a fi om de omenie, a face cinste neamului tău, iată idealuri care au fost din veacuri așezate de părinții noștri în inimile copiilor, ale tinerilor acestui neam binecuvântat de Dumnezeu”, a spus starețul Mănăstirii Putna.
„Și, aceste idealuri rodind, au clădit, suflare cu suflare, dor cu dor, ideal cu ideal, perenitatea acestui popor. Istoria noastră s-a născut din punerea acestor idealuri în lumina lui Dumnezeu”, a adăugat el.
„Contemplând istoria noastră, revenim la eternul adevăr că un neam trăiește prin sufletul său”, a mai afirmat arhimandritul. „Credem cu tărie că acest neam va dăinui, pentru că are un suflet puternic.”
Dar puterea sufletească se sprijină pe continuitatea valorilor și pe faptele strămoșilor.
„Și cum să nu te închini înaintea unui popor care-și află-n Eminescu noblețea sufletului său? Cum să nu stai drept înaintea tuturor atunci cânt îl ai pe Măria Sa Ștefan ca apărător? Și cum să nu-ți pleci genunchii la Putna, altarul conștiinței naționale, aici, unde și inimile lor au bătut în rugăciune pentru acest neam, iar sufletele li s-au înălțat spre Dumnezeu, pe Care L-au iubit?”
„Un popor cu recunoștință față de înaintași face dovada unui suflet tare. Iar neamul care are un astfel de suflet nu are a se teme niciodată pentru existența sa”, a subliniat arhimandritul.
„Prezența unui ideal în inimile tinerilor acestui popor este mărturia nobleței și garanția perenității, arvuna sfințeniei. Dorim ca acest ideal să continue”, a mai spus el, referindu-se la idealul de unitate a românilor.
Manifestările „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal” sunt organizate sub patronajul Academiei Române și al Patriarhiei Române și se vor încheia la anul.
Evenimentul inaugural de marți a făcut parte din seria manifestărilor aniversare cuprinse în Acordul de asociere între Județul Suceava, Muzeul Național al Bucovinei, Centrul Cultural „Bucovina”, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Comuna Putna și Mănăstirea Putna, pentru organizarea și desfășurarea activităților de aniversare a 150 de ani de la „Serbarea de la Putna”.
Biblioteca Academiei Române şi Muzeul Național al Literaturii Române au vernisat marţi expoziția „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere“. .....
Data: Jun 16, 2021
La împlinirea a 13 ani de existență a Agenției de știri Basilica a Patriarhiei Române, i-am întrebat pe primii lucrători la agenția noastră cum a fost la început.
Părintele Consilier Patriarhal Nicolae Dascălu, Directorul Publicaţiilor Lumina, și Nicolae Dinu, azi .....
Data: Jun 16, 2021
Orice aniversare este un bun prilej de autoanaliză. Ceea ce face și redacția noastră la împlinirea a 13 ani de activitate. Astfel, am observat o greșeală frecventă de percepție asupra Agenției de știri Basilica. Adesea, orice articol de presă apărut pe Basilica.ro este greșit .....
Data: Jun 16, 2021
Părintele Consilier Nicolae Dascălu, directorul Publicațiilor Lumina ale Patriarhiei Române, a primit miercuri Premiul de .....
Data: Jun 16, 2021
Arhiepiscopii Hrisostom al Ciprului şi Ieronim al Atenei au sfinţit săptămâna trecută catedrala Sfântul Apostol Barnaba din Nicosia. Din partea Patriarhiei Ecumenice a slujit Înaltpreasfinţitul Părinte Panteleimon, Mitropolitul de .....
Data: Jun 16, 2021
La aniversarea noastră de 13 ani, am invitat un ierarh – Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, un jurnalist – George Grigoriu și un blogger – Grigorie Pijin să ne răspundă .....
Data: Jun 16, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).