Preasfintitul Parinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, a prezidat luni, 17 octombrie 2016, conferinta preoteasca de toamna, la care au participat staretii, preotii duhovnici si preotii din parohiile protopopiatelor Baia Mare, Lapus si Chioar. Evenimentul s-a desfasurat la Catedrala Episcopala Sfanta Treime din Baia Mare, dupa cum ne-a precizat Andrei Farcas.
Incepand de la ora 08:00, Preasfintitul Parinte Iustin Sigheteanul a oficiat in Catedrala Episcopala Baia Mare Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie. Raspunsurile liturgice au fost date de un grup de preoti si diaconi, dirijati de pr. drd. Andrei Babosan, profesor de muzica si dirijorul corului Seminarului Teologic Sfantul Iosif Marturisitorul din Baia Mare.
Dupa Sfanta Liturghie, a fost oficiata un Te Deum pentru binefacerile revarsate asupra preotilor si parohiilor din cele trei protopopiate si pentru buna desfasurare a conferintei.
In cadrul conferintei, Despre activitatea de episcop si mitropolit a Sfantului Ierarh Martir Antim Ivireanul, cat si despre contributia la dezvoltarea limbii literare romane, a vorbit PS Iustin Sigheteanul, argumentand motivul pentru care este omagiat de intreaga comunitate ortodoxa romana.
Referatul conferintei a fost sustinut de pr. dr. Cristian Ştefan, consilier eparhial cultural.
Considerat cel mai de seama mitropolit al Ţarii Romanesti din toata istoria ei, Sfantul Antim Ivireanul ramane in memoria Bisericii noastre ca o personalitate de o complexitate rar intalnita, se spune in referat. Tipograf, arhitect de biserici, caligraf, sculptor, predicator fara egal, cunoscator al multor limbi straine, mitropolitul de origine georgiana s-a dovedit, in acelasi timp, a fi un bun chivernisitor al Bisericii, cu spirit filantropic si aplecare spre nevoile credinciosilor pe care i-a pastorit. Meritele lui sunt cu atat mai mari, cu cat el n-a fost roman, a spus Pr. Cristian Ştefan.
Conferentiarul s-a oprit apoi asupra activitatii de tiparitor de carti a Sfantului Antim Ivireanul, in context international si la noi in tara, mentionand ca in decursul unui sfert de veac (1691-1716) a tiparit sau a supravegheat tiparirea a 63 de carti, dintre care 39 au fost lucrate de el insusi. Dupa limba in care au aparut, 30 erau in greceste, 22 in romaneste, una in slavoneste, 6 slavo-romane, 2 greco-arabe, una greco-romana si una greco-slavo-romana. Dupa locul de aparitie, aceste lucrari pot fi clasificate in felul urmator: 21 la Bucuresti, 15 la Snagov, 9 la Ramnic si 18 la Targoviste. Tipariturile prezinta o mare diversitate: carti de slujba, carti biblice, carti de doctrina teologica ortodoxa, cuvantari bisericesti, carti de invatatura pentru preoti, lucrari de filosofie etc. Dintre numeroasele lucrari tiparite putem mentiona: Marturisirea ortodoxa a lui Petru Movila (1699), Invataturi crestinesti (1700), Floarea darurilor (1701), Noul Testament (1703), Tomul bucuriei (1705), Pilde filosofesti (1713), Sfatuiri crestine-politice catre domnitorul Ştefan Cantacuzino (1714-1716).
In partea a doua, conferinta a fost dedicata problemelor curente de administrare a parohiilor, comunicarilor de stricta actualitate si au fost discutate prin care preotii pot fi mai aproape de credinciosi.
La final, cei 240 de participanti au fost invitati sa viziteze expozitia de carte Sfantul Ierarh Antim Ivireanul, care se afla in Muzeul Episcopiei. In cadrul expozitiei de carte a fost expus si un Antimis semnat de Sfantul Ierarh Martir Antim Ivireanul, unul dintre antimisele pe care marele mitropolit din Ţara Romaneasca le-a trimis ortodocsilor din Transilvania, ca sa-si poata indeplini misiunea liturgica. Colectia de carti rare, tiparite de marele Ierarh si a Antimisului a fost prezentata de muzeograful Episcopiei, prof. Dumitrita Filip, unul dintre importantii iconari al Transilvaniei contemporane si cercetator.
[gallery link="file" columns="4" ids="147953,147954,147955,147956,147957,147958,147959"]
The post Sf. Antim Ivireanul evocat in conferinta preoteasca de la Baia Mare appeared first on Basilica.ro.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 1036
Id: 61245
Data: Oct 20, 2016
Imagine:
Jurnalul Trinitas va fi lansat din .....
Data: Oct 20, 2016
Eparhia Buzaului si Vrancei a emis marti, 18 octombrie .....
Data: Oct 20, 2016
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).