Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii Antim din București a fost oficiată vineri de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal.
Ierarhul le-a vorbit în predica sa credincioşilor prezenţi despre viața și activitatea ctitorului și ocrotitorului așezământului monahal: Sf. Ier. Martir Antim Ivireanul, de origine georgiană.
„A fost un om străin de neamul acesta cu originea, cu sângele, însă prin grija pastorală faţă de turma încredinţată de Hristos păstoririi lui, el s-a identificat până la moarte cu poporul peste care a fost pus arhipăstor”, a spus Părintele Episcop.
Episcopul vicar Varlaam Ploieşteanul a evidenţiat activitatea în plan cultural a Mitropolitului Antim, amintind de numeroasele volume publicate şi traduse de acesta în timpul misiunii sale pastorale, atât pentru români, cât şi pentru alte popoare.
„A făcut atât de mult bine Bisericii Ortodoxe din Țara Românească şi neamului românesc. A ajutat creștinătatea balcanică, adică pe ortodocșii sârbi, bulgari, tipărind pentru ei cărți în limba slavonă”.
„I-a sprijinit pe creștinii din țara lui tipărind câteva cărți în limba georgiană și mai ales trimițând o tipografie întreagă și pe cel mai iscusit ucenic al său în arta tipografiei la Tbilisi”.
„Pentru creștinii arabi din Patriarhiile Antiohiei şi Alexandriei a făcut o tipografie cu literă mobilă săpată chiar de mâna mitropolitului, pe care a trimis-o la Damasc”.
Tot lui Antim Ivireanul i se datorează introducerea definitivă a limbii românești în cultul Bisericii Ortodoxe Române.
„Sunt foarte multe rugăciuni din Slujba Liturghiei și din Molitfelnic mai ales care păstrează până astăzi rugăciunile în forma tradusă de Sfântul Mitropolit Antim Ivireanul”.
Sfântul Antim Ivireanul este recunoscut şi pentru că a pus bazele învăţământului gratuit, ajutând în modul acesta copiii săraci dornici să înveţe, suportând cheltuielile pentru elevi şi profesori.
Mănăstirea Antim din Capitală a fost construită între anii 1713-1715, prin strădania Sfântului Antim Ivireanul, pe atunci Mitropolit al Ungrovlahiei, după planurile întocmite chiar de acesta. Așezământul monahal își mai serbează hramul și în Duminica Tuturor Sfinților.
Un nou volum apărut la Editura Basilica reunește o serie de articole sau cuvântări în care Patriarhul României evidențiază Credința și Educația drept principalele lumini ale vieții.
„Lucrarea de față, care este o caldă și convingătoare pledoarie pentru educație, .....
Data: Sep 28, 2019
Mitropolitul Alexandru de Mantineia şi Kynouria conduce un tractor cu plug la fel de bine cum ştie rânduielile bisericeşti. Ambele activităţi le îndeplineşte din dragoste pentru semenii săi.
Mai multe
Data: Sep 28, 2019
Patriarhul Daniel a subliniat în mesajul transmis joi la Gala Centenarului Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România faptul că .....
Data: Sep 28, 2019
Ierarhii români din America au sfințit biserica parohiei „Sf. Ap. Matei și Sf. Mare Muceniță Hristina” din Ottawa.
Slujba de sfinţire, urmată de Sfânta Liturghie, a avut loc în 21 septembrie şi a fost oficiată de Mitropolitul Nicolae al celor două Americi şi .....
Data: Sep 28, 2019
Radio Reîntregirea a iniţiat o campanie de prevenție a comiterii de infracțiuni prin intermediul unor interviuri cu mai mulţi deținuți din Penitenciarul de Maximă Siguranță Aiud.
Poveştile de viaţă ale persoanelor privare de libertate care regretă faptele comise sunt .....
Data: Sep 28, 2019
Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Gala Centenarului Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, Bucureşti, 26 septembrie 2019:
Valorile creştine şi jurnalismul de responsabilitate .....
Data: Sep 28, 2019
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).