Sf. Antim Ivireanul s-a identificat pana la moarte cu poporul peste care a fost pus arhipastor – PS Varlaam Ploieșteanul

Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii Antim din București a fost oficiată vineri de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal.

Ierarhul le-a vorbit în predica sa credincioşilor prezenţi despre viața și activitatea ctitorului și ocrotitorului așezământului monahal: Sf. Ier. Martir Antim Ivireanul, de origine georgiană.

„A fost un om străin de neamul acesta cu originea, cu sângele, însă prin grija pastorală faţă de turma încredinţată de Hristos păstoririi lui, el s-a identificat până la moarte cu poporul peste care a fost pus arhipăstor”, a spus Părintele Episcop.

Episcopul vicar Varlaam Ploieşteanul a evidenţiat activitatea în plan cultural a Mitropolitului Antim, amintind de numeroasele volume publicate şi traduse de acesta în timpul misiunii sale pastorale, atât pentru români, cât şi pentru alte popoare.

„A făcut atât de mult bine Bisericii Ortodoxe din Țara Românească şi neamului românesc. A ajutat creștinătatea balcanică, adică pe ortodocșii sârbi, bulgari, tipărind pentru ei cărți în limba slavonă”.

„I-a sprijinit pe creștinii din țara lui tipărind câteva cărți în limba georgiană și mai ales trimițând o tipografie întreagă și pe cel mai iscusit ucenic al său în arta tipografiei la Tbilisi”.

„Pentru creștinii arabi din Patriarhiile Antiohiei şi Alexandriei a făcut o tipografie cu literă mobilă săpată chiar de mâna mitropolitului, pe care a trimis-o la Damasc”.

Tot lui Antim Ivireanul i se datorează introducerea definitivă a limbii românești în cultul Bisericii Ortodoxe Române.

„Sunt foarte multe rugăciuni din Slujba Liturghiei și din Molitfelnic mai ales care păstrează până astăzi rugăciunile în forma tradusă de Sfântul Mitropolit Antim Ivireanul”.

Sfântul Antim Ivireanul este recunoscut şi pentru că a pus bazele învăţământului gratuit, ajutând în modul acesta copiii săraci dornici să înveţe, suportând cheltuielile pentru elevi şi profesori.

Mănăstirea Antim din Capitală a fost construită între anii 1713-1715, prin strădania Sfântului Antim Ivireanul, pe atunci Mitropolit al Ungrovlahiei, după planurile întocmite chiar de acesta. Așezământul monahal își mai serbează hramul și în Duminica Tuturor Sfinților.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).