Sf. Epictet și Astion au propovaduit peste granițe și au intors inimile parinților catre copii: IPS Teodosie, IPS Casian

Ierarhii Tomisului și Dunării de Jos au explicat joi, la Mănăstirea Halmyris din județul Tulcea, că Sfinții Epictet și Astion sunt relevanți pentru noi, cei de azi, mai ales prin faptul că au propovăduit peste granițe și că au întors inima părinților către copii.

Părinții monahului Astion au plecat în căutarea fiului martirizat și au ajuns să se convertească la Ortodoxie pe pământul țării noastre. Astfel, Sfântul Astion și-a adus părinții la credință.

„Când părinții rătăcesc, de multe ori îi întorc copiii”, a spus Părintele Arhiepiscop Teodosie în omilia sa. „La o adunare cu elevii și părinții din 1994, la București, părinții mulțumeau pentru ora de Religie, pentru că au învățat și ei de la elevi credința”, a evocat el.

Ierarhul a mai subliniat că sfinții au găsit „în Țara Sciților pământul cel mai binecuvântat și creștinismul cel mai viu și mai curat”.

Sursa foto: Episcopia Tulcii

Cei doi sfinți sunt și un exemplu pentru cei care duc mesajul Evangheliei în ţări străine, a adăugat Părintele Arhiepiscop Casian într-un scurt cuvânt adresat după liturghie.

El a găsit în sărbătoare un mesaj pentru Anul omagial 2021. „Sfinţii Epictet şi Astion au venit în ţara noastră, iar acum românii pleacă în alte ţări, dar iau cu ei icoanele, costumul românesc, preotul şi biserici”, a spus ierarhul Dunării de Jos.

Astfel, poporul român, prin diaspora sa, „duce un mesaj de iubire, pace şi frăţietate în toate popoarele Europei. Credem că nu avem un model mai frumos [decât sărbătoarea Sfinților Epictet și Astion – n.ed.] de a cinsti comuniunea cu românii de pretutindeni”, a afirmat el.

Arhiepiscopii Tomisului și Dunării de Jos au oficiat, împreună cu Episcopul Tulcii, Sfânta Liturghie la hramul mănăstirii tulcene. Slujba s-a desfășurat la altarul de vară, iar raclele cu moaștele celor doi sfinți au fost scoase la închinare.

Moaștele au fost descoperite în 15 august 2001 pe un șantier arheologic deschis în 1981 între localitățile tulcene Murighiol și Dunavățul de Jos. Inscripțiile din bazilica de secol IV unde odihneau de 17 veacuri îi identifică fără echivoc. Sunt cei mai vechi sfinți cunoscuți de pe teritoriul țării noastre.

Viața lor a fost consemnată de unul din judecătorii care au participat la procesul lor și care s-a convertit, pe nume Vigilanțiu. Actul martiric consemnează moartea mucenicilor în 8 iulie 290, și conține multe detalii despre viața creștină din zonă, inclusiv numele episcopului local al vremii, Evangelicus.

Sursa foto: Episcopia Tulcii

Lucrările de construcție de la Mănăstirea Halmyris, situată în apropierea locului de mucenicie al sfinților, continuă.

Pentru donații

Mănăstirea Halmyris
Părintele Stareț Iov Archiudean
Cont: RO21RNCB0256127859640001
Banca: BCR, sucursala Tulcea

Sursa foto: Episcopia Tulcii

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 278

Id: 74111

Data: Jul 8, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).