Sfantul Constantin Brancoveanu a fost un neclintit mărturisitor al credinței, spune PS Paisie Sinaitul

De sărbătoarea Sfinților Martiri Brancoveni, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a oficiat Sfanta Liturghie la Biserica „Domnița Bălașa” din Capitală, ctitorie a uneia dintre fiicele Sfantului Domnitor Constantin Brancoveanu.

„Sfantul Voievod Constantin Brancoveanu a fost un neclintit mărturisitor al credinței creștine ortodoxe și un promotor al culturii romanești”, a explicat Preasfinția Sa.

Episcopul vicar patriarhal a vorbit despre viața Sfantului Constantin Brancoveanu și despre istoria lăcașului de cult din Capitală, ridicat spre veșnica lui pomenire.

„Moștenirea sa culturală a dobandit o și mai mare valoare simbolică duhovnicească odată cu jertfa sa martirică”, a adăugat ierarhul.

Preasfinția Sa a explicat, totodată, că suntem chemați să contemplăm icoana Sfinților Martiri Brancoveni și să reflectăm nu doar la moartea lor martirică, ci la semnificația profundă a sacrificiului lor, a cărui esență nu rezidă doar in tăria de a infrunta moartea, ci mai ales in harul divin.

„Privind icoana care ne oferă spre inchinare chipurile Sfinților Martiri Brancoveni, ne gandim la moartea lor martirică. Martirii pot fi imaginați ca niște eroi, insă lucrul fundamental al martirului nu este doar curajul in fața morții, ci harul lui Dumnezeu.”

Biserica „Domnița Bălașa”

Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a vorbit despre istoria Bisericii „Domnița Bălașa”, ctitorie a celei de-a șasea fiice a Sfantului Constantin Brancoveanu.

„Moștenind de la tatăl său darzenia neamului Brancovenilor, Domnița Bălașa și-a purtat intreaga viață cu demnitate rana nevindecată a martiriului familiei sale”, a spus Părintele Episcop.

„Surghiunită și trăind dureri și umilințe greu de inchipuit, cu averile din țară confiscate, Domnița Bălașa nu și-a uitat patria, unde a revenit după trei ani de exil de la uciderea tatălui și a fraților ei.”

„Dumnezeu i-a ajutat ei și soțului său, marele ban Manolache Lambrino, să cunoască zile mai liniștite spre sfarșitul vieții”, a adăugat ierarhul.

„De-a lungul istoriei, această biserică a avut slujitori importanți: arhierei, preoți, medici epitropi, muzicieni, oameni de cultură, personalități ilustre pentru istoria noastră.”

La final, Episcopul vicar patriarhal a vorbit despre istoria recentă a lăcașului de cult, ridicat la rangul de paraclis patriarhal in anul 2008 și restaurat integral in perioada 2018-2020.

„Să ne rugăm și noi Sfinților Martiri Brancoveni să ne dăruiască tăria credinței lor și puterea mărturisirii lui Hristos, spre slava lui Dumnezeu și mantuirea noastră”, a adăugat la final Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

După Sfanta Liturghie, Episcopul vicar patriarhal a sfințit Altarul exterior al lăcașului de cult, recent amenajat, și un lumanărar.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 64

Id: 81674

Data: Aug 16, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).