Sfantul Dimitrie 250: Patriarhul Daniel a oferit distincții persoanelor care au susținut evenimentele aniversare

Patriarhul Daniel a acordat sambătă mai multe distincții persoanelor care au făcut eforturi pentru organizarea evenimentelor festive ocazionate de implinirea a 250 de ani de la aducerea moaștelor Sfantului Dimitrie cel Nou la București.

Ceremonia a avut loc după Sfanta Liturghie, in Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei.

Au fost acordate Ordinul Mitropolitan Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, pentru clerici, cat și mireni,�precum și�Diploma și medalia omagială 250 de ani de la aducerea moaștelor Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou la București.

La aceeași ceremonie, Preafericirea Sa a acordat mai multor lăcașe de cult din Arhiepiscopia Bucureștilor cate un veșmant care a acoperit cinstitele moaște ale Sfantului Dimitrie.

Despre recunoștință

In acest context, Părintele Patriarh a vorbit despre recunoștință.

„Dorim să felicităm pe toți cei care ați primit aceste distincții ca semn de recunoștință și apreciere din partea noastră, deoarece această sărbătoare, instituită recent, la 250 de ani de la aducerea moaștelor Sfantului Dumitru cel Nou, este un semn de recunoștință pentru Sfantul, dar și pentru cei care au contribuit la organizarea sărbătorii”

„Au fost o mulțime de clerici și mireni care au contribuit in mod substanțial și prin foarte multe eforturi fizice și intelectuale”, a spus Preafericirea Sa spunand că activitatea poate fi un model de lucrare și pentru alte cinstiri de sfinți.

„Această recunoștință trebuie cultivată ca prelungire a Sfintei taine a recunoștinței, care este Sfanta Euharistie”, a subliniat Patriarhul Daniel amintind că, in limba greacă, Euharistie inseamnă recunoștință sau mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de la El.

Totodată, Patriarhul Daniel a menționat că există multe alte prilejuri de a scoate in evidență pe Sfinții rugători ai neamului romanesc: „In zilele trecute am scos in evidență, prin propunerea de canonizare și prin inceputul primelor texte liturgice consacrate lor, 16 Sfinți romani duhovnici și mărturisitori in timpul perioadei comuniste, cand au fost necesari mărturisitorii”.

„De pildă, Sfantul Cuvios Părinte Paisie Olaru de la Mănăstirea Sihăstria, pe cand in București se demolau biserici, el tainic și in smerenie multă zidea duhovnicește suflete ale credincioșilor care veneau să-i ceară rugăciune, sfat pentru viață și pentru mantuire”.

„Deci, in continuare, recunoștința aceasta se arată și prin cinstirea celor care au fost mărturisitori și rugători in vremuri grele. De aceea, Sfantul acesta mare rugător, Dimitrie cel Nou, este un model pentru cuvioși, dar și pentru preoți de mir, pentru mireni, atunci cand doresc să arate iubirea Lui Dumnezeu pentru oameni și iubirea oamenilor pentru Dumnezeu”, a spus Părintele Patriarh Daniel.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 102

Id: 81442

Data: Jul 13, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).