Mitropolitul Irineu al Olteniei a evidențiat miercuri de sărbătoarea Sfântului Grigorie Decapolitul, hramul Mănăstirii vâlcene Bistriţa, viața virtuoasă în Hristos pe care a trăit-o sfântul.
„Sfântul Grigorie a dus o viață plină de suferințe și trăită în iubire de Dumnezeu. Dacă creionăm ceva despre cunoașterea lui Dumnezeu și despre chemarea Domnului Hristos de a veni la El atunci când ne aflăm în suferințe, toate acestea le aflăm la Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
„Sfântul Grigorie este cunoscător al tainelor lui Dumnezeu, el le-a cunoscut prin gustare, adică a gustat și a văzut că bun este Domnul”.
Ierarhul a subliniat totodată și chemarea noastră spre sfințenie precum și modelul pe care-l avem prin Sfântul Grigorie Decapolitul.
„Sfinții se odihnesc în Mântuitorul Hristos, iar odihna aceasta este dincolo de atâtea griji omenești, drept urmare este o fericire să intrăm în ascultarea Domnului Hristos și să luăm această hotărâre de a fi sfinți, precum Tatăl nostru Cel din ceruri sfânt este. Acesta este mesajul pe care Sfântul Grigorie ni-l lasă”.
„De câte ori venim la Mănăstirea Bistrița, ca să sărutăm sfintele sale moaște, primim darul sfințeniei, al miresmei și, în același timp, chemarea și imboldul de a merge către Mântuitorul Hristos”, a spus Mitropolitul Irineu.
Sfânta Liturghie de hram a fost oficiată de un sobor format din șapte ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, prezidat de Mitropolitul Irineu, informează Arhiepiscopia Râmnicului:
- Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului;
- Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului;
- Episcopul Nicodim al Severinului și Strehaiei;
- Episcopul Andrei al Covasnei și Harghitei;
- Episcopul Visarion al Tulcii;
- Episcopul Gurie al Devei și Hunedoarei;
- Episcopul vicar Paisie Lugojeanul al Arhiepiscopiei Timișoarei.
Mănăstirea Bistriţa a fost construită la începutul anilor 1490.
Moaştele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul se află în patrimoniul așezământului monahal din 1497.
Volumul „Adevăr și demonstrație. De la incompletitudinea lui Gödel la vederea mai presus de orice înțelegere a Sfântului Grigorie Palama”, a fost lansat marți la Facultatea de Teologie Ortodoxă (FTOUB) din București.
Lucrarea este semnată de Conf. .....
Data: Nov 21, 2019
Ziua mondială a televiziunii este celebrată anual în data de 21 noiembrie, prin proclamarea Adunării Generale a Naţiunilor Unite din 1996.
Această zi îşi propune să recunoască influenţa pe care televiziunea o exercită asupra proceselor de luare a deciziilor, în .....
Data: Nov 21, 2019
Se împlinesc joi 101 ani de la naşterea Părintelui Constantin Galeriu.
Bun predicator, duhovnic și profesor renumit, părintele s-a născut în anul 1918 în satul Răcătău-Răzeși din județul Bacău.
După încheierea studiilor teologice a fost numit preot în județul .....
Data: Nov 21, 2019
Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, îşi aniversează joi ziua de naştere. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române i-a adresat un mesaj de felicitare.
Ierarhul s-a născut în 21 noiembrie 1959, .....
Data: Nov 21, 2019
În ziua sărbătorii Intrarea în biserică a Maicii Domnului, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program transmis de Radio Trinitas:
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va oficia Sfânta Liturghie .....
Data: Nov 21, 2019
Antonio Pavel Muñoz Valle s-a convertit la Ortodoxie în urmă cu aproape patru ani pentru că a descoperit la noi o credință mai „profundă” și mai „bucuroasă” decât cea în care a fost crescut.
Procesul lui de convertire a fost unul „lent” și se datorează atașamentului .....
Data: Nov 21, 2019
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).