Sfantul Grigorie, prin viața sa plina de suferințe, este cunoscator al tainelor lui Dumnezeu– Mitropolitul Irineu

Mitropolitul Irineu al Olteniei a evidențiat miercuri de sărbătoarea Sfântului Grigorie Decapolitul, hramul Mănăstirii vâlcene Bistriţa, viața virtuoasă în Hristos pe care a trăit-o sfântul.

„Sfântul Grigorie a dus o viață plină de suferințe și trăită în iubire de Dumnezeu. Dacă creionăm ceva despre cunoașterea lui Dumnezeu și despre chemarea Domnului Hristos de a veni la El atunci când ne aflăm în suferințe, toate acestea le aflăm la Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

„Sfântul Grigorie este cunoscător al tainelor lui Dumnezeu, el le-a cunoscut prin gustare, adică a gustat și a văzut că bun este Domnul”.

Ierarhul a subliniat totodată și chemarea noastră spre sfințenie precum și modelul pe care-l avem prin Sfântul Grigorie Decapolitul.

„Sfinții se odihnesc în Mântuitorul Hristos, iar odihna aceasta este dincolo de atâtea griji omenești, drept urmare este o fericire să intrăm în ascultarea Domnului Hristos și să luăm această hotărâre de a fi sfinți, precum Tatăl nostru Cel din ceruri sfânt este. Acesta este mesajul pe care Sfântul Grigorie ni-l lasă”.

„De câte ori venim la Mănăstirea Bistrița, ca să sărutăm sfintele sale moaște, primim darul sfințeniei, al miresmei și, în același timp, chemarea și imboldul de a merge către Mântuitorul Hristos”, a spus Mitropolitul Irineu.

Sfânta Liturghie de hram a fost oficiată de un sobor format din șapte ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, prezidat de Mitropolitul Irineu, informează Arhiepiscopia Râmnicului:

  • Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului;
  • Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului;
  • Episcopul Nicodim al Severinului și Strehaiei;
  • Episcopul Andrei al Covasnei și Harghitei;
  • Episcopul Visarion al Tulcii;
  • Episcopul Gurie al Devei și Hunedoarei;
  • Episcopul vicar Paisie Lugojeanul al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Mănăstirea Bistriţa a fost construită la începutul anilor 1490.

Moaştele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul se află în patrimoniul așezământului monahal din 1497.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).