„Pilda vieţii Sfântului Nicolae arată omului contemporan valorile permanente ale bunătății, dărniciei și sfinţeniei viețuirii creștine”, a spus Patriarhul Daniel în deschiderea spectacolului „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor”, organizat joi seară la Palatul Patriarhiei.
Preafericirea Sa a insistat asupra faptului că Sfântul Nicolae, prin exemplul vieţii sale, ne „cheamă şi pe noi să fim mai darnici și mai atenți faţă de oamenii săraci, bolnavi, singuri sau întristaţi”.
„Dând dovadă de generozitate și considerându-se simplu administrator al bunurilor pământești, de care trebuie să se bucure şi cei săraci, părăsiți și nedreptățiți, Sfântul Nicolae ne învaţă că din darurile primite de la Dumnezeu trebuie să oferim și noi daruri celor aflați în nevoi”, a spus Părintele Patriarh.
Cuvântul integral
Sfântul Nicolae – prieten darnic al copiilor
Începând cu slujba Vecerniei din această seară, Biserica noastră îl prăznuiește pe Sfântul Ierarh Nicolae, cunoscut în rândul copiilor drept Moș Nicolae, cel care ne însoțește în călătoria postului, pe drumul spre peștera din Betleem. Odinioară, în popor exista credința că de Sfântul Nicolae începe, cu adevărat, iarna. În această zi, Moșul îşi scutura barba sură și afară începea să ningă. Iar dacă nu ningea, însemna că Sfântul Nicolae a întinerit.
În acest sens, experiența creștină a satului românesc, omagiată în acest an în Patriarhia Română, l-a socotit pe Sfântul Nicolae drept prieten și ocrotitor al copiilor și elevilor, apreciat ca păstor blând și darnic, care uneşte dreapta credinţă cu multa bunătate. Troparul sărbătorii Sfântului Nicolae îl numeşte: îndreptător credinței, chip blândeților și învățător înfrânării. Dând dovadă de generozitate și considerându-se simplu administrator al bunurilor pământești, de care trebuie să se bucure şi cei săraci, părăsiți și nedreptățiți, Sfântul Nicolae ne învaţă că din darurile primite de la Dumnezeu trebuie să oferim și noi daruri celor aflați în nevoi.
Sfântul Nicolae a considerat smerenia sau micșorarea de sine drept condiție a ascultării omului de Dumnezeu, după modelul Fiului lui Dumnezeu, Care, bogat fiind întru slava cerească, a sărăcit devenind om smerit, pentru ca oamenii să se îmbogățească în har și sfinţenie (cf. 2 Corinteni 8, 9). În acest sens, ne amintim despre ajutorul oferit de Sfântul Nicolae celor trei fete sărace, al căror tată voia să le împingă spre desfrânare pentru bani; sau de ajutorul oferit de Sfântul Nicolae celor trei ofițeri, bănuiți de trădare, care, prin intervenţia sa, au fost salvaţi de la moarte; sau de rugăciunile sale care au făcut ca poporul confruntat cu seceta să fie salvat de foametea care atinsese sudul Asiei Mici.
Așadar, pilda vieţii Sfântului Nicolae arată omului contemporan valorile permanente ale bunătății, dărniciei și sfinţeniei viețuirii creștine. Mai mult decât atât, darurile minunate pe care Sfântul Nicolae le-a oferit celor aflaţi în nevoi și continuă să le ofere oamenilor care-i cer ajutorul ne cheamă şi pe noi să fim mai darnici și mai atenți faţă de oamenii săraci, bolnavi, singuri sau întristaţi.
Cu alte cuvinte, Sfântul Nicolae ne cheamă să facem din viaţa noastră o mărturie a prezenței și iubirii milostive a lui Hristos în lumea de azi, pentru ca și Mântuitorul Iisus Hristos să dea mărturie pentru noi înaintea Tatălui din ceruri (Matei 10, 32).
Felicităm pe toți copiii prezenți, care s-au pregătit să ne delecteze și să ne bucure prin spectacolul cultural-artistic pe care-l vor prezenta aici ca dar de lumină pentru sufletele noastre. Totodată, felicităm pe părinţii lor, care i-au născut şi crescut și care doresc ca din educația copiilor și a tinerilor să nu lipsească cel mai mare dar, și anume credința, adică legătura de iubire smerită a omului cu Dumnezeu și cu sfinții Lui.
De asemenea, felicităm pe învățătorii lor și pe profesorii de Religie, pe preoții din parohii și pe directorii de școli, pe coordonatorii învățământului din Ministerul Educației Naționale și Inspectoratul Școlar al Municipiului București, pe părinții protoierei și pe toţi angajații celor șase Protoierii bucureștene, pe Părintele Liviu Nechita, împreună cu toți colaboratorii săi de la Palatul Patriarhiei, care au pus la dispoziție acest spațiu de desfășurare a spectacolului. În deosebi, felicităm pe reprezentanții Sectorului Învățământ și Activități cu Tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor, dimpreună cu voluntarii, colaboratorii și sponsorii lor, care au contribuit efectiv la organizarea evenimentului din seara aceasta.
Vă dorim tuturor celor prezenți sănătate şi mântuire, pace şi bucurie, întru mulţi şi binecuvântaţi ani!
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Foto credit: Basilica.ro/Raluca Ene
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 274
Id: 68467
Data: Dec 5, 2019
Imagine:
În Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei va fi vernisată luni, 16 decembrie, expoziţia „Publicaţia Vestitorul Ortodoxiei, martor al unui nou început în viaţa Bisericii”.
„Organizată în contextul împlinirii a 30 de la căderea regimului comunist, .....
Data: Dec 5, 2019
Un tânăr părăsit de părinți și care locuiește în prezent la un vecin se mută de sărbătorile de iarnă în casă nouă datorită implicării unui preot din Teleorman.
Preotul Florin Danu din Parohia Lada a început în luna iulie a acestui an construirea unei case cu două .....
Data: Dec 5, 2019
Arhiepiscopia Bucureştilor a început de săptămâna trecută distribuirea a 955 de exemplare din Noul Testament cu Psalmii către principalele unităţi spitaliceşti din Bucureşti.
Acestea vor rămâne în biblioteca capelelor şi vor fi puse la dispoziţia pacienţilor .....
Data: Dec 5, 2019
Vorbea despre jertfă și înțelegea perfect suferința, dar mai mult decât atât, o justifica în logica iubirii.
„Voi aţi descoperit libertatea în moarte, dar nu în moartea ca moarte, ci în moartea ca jertfă”, scria părintele Galeriu într-o
Data: Dec 5, 2019
Târgul de Crăciun de la Sibiu este situat pe locul 1 într-un top european realizat de publicaţia britanică About Time Magazine.
Sibiul este poziţionat .....
Data: Dec 5, 2019
Şase grupuri de copii din Arhiepiscopia Bucureștilor au susţinut joi la Palatul Patriarhiei un program artistic prin care au promovat valorile şi tradiţiile satului românesc.
Copiii au interpretat colinde tradiţionale şi au pus în scenă două piese, .....
Data: Dec 5, 2019
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).