In cursul celei de-a patra zi de lucrari, 23 iunie 2016, parintii sinodali adunati la Academia din Creta, sub presedintia Patriarhului Ecumenic, au purtat discutii pe tema Sfintei Taine a Cununiei si eventualele impedimente la aceasta.
Sinodalii au adus putine amendamente primei parti a documentului, reiterand importanta familiei, formata din barbat si femeie, si a consfintirii legaturii lor de dragoste inaintea lui Dumnezeu prin savarsirea Sfintei Taine a Cununiei. Textul prevede, de asemenea, sustinerea si consolidarea institutiei familiei de catre episcopi si preoti, prin diferite actiuni pastorale.
Un aspect dezbatut mai intens a fost cel al casatoriilor mixte. Reamintim ca unele Biserici locale, si-au exprimat dezaprobarea fata de acest subiect. Cu toate acestea, in timpul discutiilor sinodale, a fost subliniata legatura stransa dintre casatoriile mixte si asumarea realitatii pastoratiei credinciosilor. Au fost prezentate situatii din diferite parti ale lumii, care necesita abordare diferita.
In ceea ce priveste cresterea copiilor, aceasta a fost apreciata ca fiind mai mult decat o obligatie formala a parintilor. Acestia vor trebui asistati pastoral de catre Biserica.
Documentul face referire si la cele doua modalitati bisericesti de abordare a problemelor pastorale, respectiv acrivia (respectarea stricta) si iconomia (pogoramantul). Pe marginea acestor subiecte, a fost sustinuta ideea ca fiecare Biserica locala isi cunoaste contextul in care se afla si este competenta sa aplice iconomia intr-un context particularizat. Iconomia este, de fapt, o realitate ecleziala pe care Biserica si-o asuma prin adaptarea misiunii si lucrarii intr-un context concret. Asadar, iconomia nu priveste aspectele generale, ci situatiile particulare, concrete. Una dintre concluzii a fost aceea ca Sinoadele trebuie sa legifereze situatiile generale, in care se poate aplica acrivia, si nu cele particulare, care cad sub incidenta iconomiei.
Parintii sinodali au acordat atentie in discutiile lor si problemei relativizarii valorilor familiale. Biserica este categorica si nu accepta nicio alta forma de coabitare decat cea conferita prin Sfanta Taina a Cununiei. Solutiile actuale privind coabitarea in afara Sfintei Taine a Cununiei nesocotesc modul firesc in care se implineste omul in familie.
In a doua parte a zilei, au fost initiate discutiile pe marginea ultimului document de pe ordinea de zi a Sinodului, respectiv Relatiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii crestine. Au fost prezentate diferite pozitii referitoare la acest document. Una dintre concluzii a fost aceea ca dialogul Bisericii Ortodoxe cu celelalte confesiuni crestine nu trebuie sa insemne altceva decat marturisirea propriei identitati, propriei credinte, fara a exista derogari de la eclesiologia ortodoxa.
Discutiile asupra acestui subiect vor continua si vineri, 24 iunie. In aceeasi zi, Intaistatatorii ortodocsi se vor reuni in Sinaxa pentru a analiza proiectul de Mesaj al Sfantului si Marelui Sinod.
The post Sfantul si Marele Sinod: Familia ortodoxa. Casatoriile mixte. Cresterea Copiilor appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 1081
Id: 60349
Data: Jun 24, 2016
Imagine:
Printre locasurile de cult din Capitala care si-au sarbatorit hramul astazi, 24 iunie 2016, .....
Data: Jun 24, 2016
Peste 80 de teologi ai promotiei 2012-2016 de la .....
Data: Jun 24, 2016
Astazi dimineata, 24 iunie 2016, dupa cum am anuntat pe pagina noastra oficiala de
Data: Jun 24, 2016
Biserica Ortodoxa .....
Data: Jun 24, 2016
In Capela Muzeului Palatului Episcopal din Málaga, Comunitatea Andalucia, a avut loc .....
Data: Jun 24, 2016
Mii de credinciosi au participat astazi, 24 iunie 2016, la hramul Catedralei .....
Data: Jun 24, 2016
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
PF Daniel - Duminica tuturor Sfintilor 22.06.2003
PF Daniel - Duminica a 26-a dupa Rusalii - Pilda bogatului caruia i-a rodit tarina - 17-11-2013
PF Daniel - Duminica a 4-a dupa Pasti - a Slabanogului - 22-05-2016
PF Daniel - Sf. Treime 16.06.2003
PF Daniel - Duminica a 19-a dupa Rusalii - Predica de pe munte - iubirea vrajmasilor - 05-10-2014
PF Daniel - Nasterea Maicii Domnului 2000
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).