Sfantul Sinod inființează două episcopii pentru romanii din Marea Britanie și Irlanda

Sfantul Sinod a decis joi inființarea a două noi eparhii pentru romanii din diaspora: Episcopia Marii Britanii și Episcopia Irlandei și Islandei.

Acestea se adaugă la cele 10 eparhii deja existente peste hotare, care includ romanii din diaspora și din comunitățile istorice din jurul granițelor.

Reședința Episcopiei Ortodoxe Romane a Marii Britanii va fi la Londra, iar cea a Episcopiei Ortodoxe Romane a Irlandei și Islandei la Dublin. Cele două eparhii vor fi in subordinea Mitropoliei �Ortodoxe Romane a Europei Occidentale și Meridionale, păstorită de Părintele Mitropolit Iosif Pop.

Anul trecut, peste 1,1 milioane romani aveau rezidență in Marea Britanie, conform datelor oferite de Excelența Sa Laura Popescu, Ambasadoarea Romaniei la Londra.

La aceste cifre se adaugă persoanele cu dublă cetățenie sau cu diverse tipuri de viză de ședere, astfel că romanii din Marea Britanie ar putea fi cea mai mare comunitate romanească din diaspora, iar Londra a treia capitală din lume după București și Chișinău in ceea ce privește numărul de vorbitori de limba romană.

Proiectul inființării celor două noi eparhii ale Bisericii Ortodoxe Romane este susținut de autoritățile centrale și de Ambasada Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Mesajul Ambasadorului Romaniei la Londra

ES Laura Popescu, Ambasadoarea Romaniei la Londra. Foto: Ambasada Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

„Salutăm hotărarea Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane de inființare in Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a unei episcopii romanești, la fel ca in celelalte țări europene”, a declarat pentru Basilica.ro Ambasadoarea Laura Popescu.

„Era necesară o voce unică și reprezentativă pentru marea comunitate romanească de confesiune ortodoxă din Regatul Unit, obiectiv pe care prezența permanentă cu sediul la Londra a unui episcop va avea forța de a-l atinge”.

„Mulți dintre cei care sunt intalniți duminica la slujbele din parohiile romanești de pe cuprinsul Regatului Unit aveau acest gand și nădăjduiau a avea un episcop permanent in Regatul Unit, la fel ca diaspora altor popoare trăitoare in Marea Britanie și asemenea diasporei romanești din celelalte țări europene cu comunități mari de romani, precum Italia sau Spania”, a adăugat Ambasadoarea Laura Popescu.

„Pe de altă parte, la evenimentele și reuniunile oficiale organizate la cel mai inalt nivel de către instituțiile britanice, fie că vorbim de Guvern, Parlament sau Familia Regală, in mod tradițional sunt invitați liderii spirituali care au sediul/reședința pe teritoriul Regatului Unit”, a explicat reprezentanta Romaniei la Londra.

„De exemplu, cu prilejul incoronării Regelui Charles al III-lea au fost invitați superiorii Bisericilor care aveau sediul in Regat. Prezența unor lideri spirituali la aceste evenimente are intotdeauna o insemnătate deosebită, oferind proeminență, legitimitate și anvergură comunităților și țărilor reprezentante”.

„Am putut remarca la Londra faptul că Arhiepiscopul grec sau al Bisericii Copte sunt prezențe active in varii reuniuni care abordează nu numai politici sociale, ci vizează și armonizarea legăturilor cu autoritățile centrale și locale britanice sau teme importante aflate in dezbaterea societății”, a mai explicat Laura Popescu.

„Cum Biserica este cea mai mare organizație neguvernamentală de pe Pămant și e fondată de Creator, prezența și la Londra a unui episcop ar extinde colaborarea inclusiv cu misiunile diplomatice și consulare ale Romaniei de pe teritoriul britanic, in vederea sprijinirii cetățenilor romani”.

Parohii romanești in Marea Britanie

Ambasadoarea Laura Popescu in 2023, la prima liturghie după inființarea Parohiei Swansea din Marea Britanie. Foto: X.com

In Marea Britanie sunt 63 de parohii, filii și misiuni ortodoxe romane, precum și trei mănăstiri.

Intr-o intrevedere de anul trecut cu Grația Sa Justin Welby, Arhiepiscop de Canterbury și Primat al Comuniunii Anglicane, Părintele Patriarh Daniel a mulțumit pentru sprijinul pe care romanii ortodocși din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord il primesc, prin inchirierea a 38 de lăcașuri de cult de la Biserica Anglicană.

Prima parohie romanească in Marea Britanie a fost Parohia „Sf. Gheorghe” – Londra I, inființată in 1964 și care funcționează de la inceputuri și pană in prezent in Biserica St Dunstan in the West din Londra.

In această biserică a fost instalată catapeteasma care a stat timp de peste un secol la Mănăstirea Antim din București.

„Artizanul” transferului a fost Patriarhul Justinian, in 1966, cand a făcut o vizită in Anglia. In timpul vizitei, Patriarhul a convins-o pe Regina Elisabeta a Marii Britanii să-i dăruiască hartie pentru tipărirea de Biblii, o materie primă care nu avea căutare in Romania condusă de guvernul comunist.

Foto credit: Pixabay

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 153

Id: 80427

Data: Mar 1, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).