Sfințenia inseamnă viața lui Hristos impărtășită oamenilor: PS Nichifor Botoșăneanul la hramul Mănăstirii Bucium

„Sfințenia inseamnă viața lui Hristos impărtășită oamenilor”, a spus Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul sambătă, la hramul Mănăstirii Bucium din Iași.

„Chemarea apostolilor arată că Domnul vrea să implinească Taina Bisericii impreună cu omul, iar lor li se descoperă puterea lui Dumnezeu prin minunile pe care Domnul le-a făcut, prin cuvantul cu putere multă pe care l-au recunoscut și l-au primit.”

„Minunea ce s-a intamplat la Cincizecime este o minune care continuă pană la sfarșitul veacurilor cu fiecare dintre cei ce se botează, cu fiecare dintre noi ce spovedesc și se intorc de la greșeli și de la păcat. Este lucrarea Duhului Sfant, curățitoare in om, care lucrează sfințenie, ea insemnand viața lui Hristos impărtășită oamenilor”, a adăugat ierarhul.

„Viața și invățătura sfinților stă ca mărturie a acestei puteri de a se sfinți pe care omul o are in Biserică.”

„Duminica trecută i-am cinstit pe toți sfinții, iar duminica aceasta ii cinstim pe sfinții romani, ca mărturii ale lucrării lui Dumnezeu in Biserică in timp, ca mărturii ale lucrării lui Dumnezeu in Biserica din țara noastră, pe locurile noastre, intre oameni atat de apropiați nouă”, a mai spus episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iașilor in cuvantul de invățătură.

Ierarhul a oficiat Sfanta Liturghie impreună cu stareții mănăstirilor din Iași, parohi locali și slujitori ai așezămantului monahal.

Duminica Sfinților Romani a fost instituită de Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in 1992.

Mănăstirea Bucium a fost intemeiată, in secolul al XIX-lea, de călugării athoniți Nifon și Nectarie, ctitorii Schitului Prodromu din Sf. Munte Athos.

La Mănăstirea Bucium s-a inceput pictarea Icoanei Maicii Domnului „Prodromița”, la rugămintea părinților Nifon și Nectarie, și tot aici icoana a făcut numeroase minuni inainte de a fi dusă in Sfantul Munte.

Hramurile Mănăstirii Bucium sunt „Duminica Sfinților Athoniți și Romani” (a doua Duminică după Rusalii) șii sărbătoarea Icoanei Maicii Domnului „Prodromița” (12 iulie). Obștea il sărbătorește ca ocrotitor și pe Sf. Cuv. Antipa de la Calapodeşti (10 ianuarie), care a făcut parte din obște in perioada 1856-1859.

Foto credit: Doxologia / Flavius Popa

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 165

Id: 78531

Data: Jun 19, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).