Sfințenia nu este trecătoare, a spus Mitropolitul Pantelimon de Veria la Catedrala Patriarhală

„Sfințenia nu este ceva ce vine și trece, așa cum sunt lucrurile lumii acesteia, ce dispar repede și se pierd in negura vremurilor, ci sfințenia rămane și strălucește și imparte bună mireasmă duhovnicească”, a evidențiat Mitropolitul Pantelimon de Veria in predica rostită joi la Catedrala Patriarhală.

Mitropolitul Pantelimon de Veria, Naousa și Kampania a săvarșit Dumnezeiasca Liturghie de sărbătoarea Sfantului Dimitrie, Izvoratorul de Mir, in altarul exterior al Catedralei Patriarhale impreună cu 25 de ierarhi ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Episcopul Siluan al Ungariei a tradus predica rostită de ierarhul grec.

Delegația din Grecia a adus anul acesta un fragment din moaștele Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, și Icoana Maicii Domnului „Soumela” care sunt așezate spre inchinare in baldachinul din curtea Catedralei Patriarhale.

„Intrucat il cinstim astăzi pe Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, am dorit să vă aducem, de asemenea, binecuvantarea și harul ce izvorăsc din Sfintele lui Moaște. V-am adus, așadar și o părticică din aceste Sfinte Moaște, care se păstrează in Sfanta noastră Mitropolie, de Veria, Naousa și Kampania, ca un odor de mare preț și ceresc”.

Curăția sufletului și a trupului

„Pentru a dobandi sfințenia, va trebui să avem ca scop al vieții noastre curățirea sufletelor și a trupurilor de păcate, de patimi și de greșeli, de răutate și de nedreptăți, astfel incat să locuiască in noi Dumnezeu, Cel Singur Curat și fără de prihană, iar prin harul Său, să desăvarșească lucrarea de curățire lăuntrică a noastră”.

Mitropolitul de Veria a oferit ca exemplu de viață curată pe Sfantul Dimitrie, Izvoratorul de Mir „care a reușit să ajungă la o măsură atat de inaltă de sfințenie, incat să se invrednicească a suferi și pătimiri asemănătoare cu cele ale lui Hristos, fiind injunghiată coasta sa”.

„El a primit și mult har de la Dumnezeu, incat curgerea mirului și minunile lui să se reverse in toată lumea, iar aceasta se datorează, in primul rand, faptului că viața lui a fost curățită, prin harul lui Dumnezeu, de toată necurăția trupului și a duhului”.

Curăția sufletului și a trupului au fost cele care „L-au făcut pe Dumnezeu să o aleagă pe fiica cea smerită din cetatea Nazaretului, pe Preasfanta Născătoare de Dumnezeu, dintr-o mulțime nenumărată de femei, ca să o inalțe mai presus decat toate cerurile și să o invrednicească a se face Maică a Fiului Său Celui Veșnic și Maică a tuturor oamenilor, astfel incat să se săvarșească minuni chiar și prin Sfintele ei Icoane”.

Mitropolitul Pantelimon a evidențiat evlavia poporului roman pentru Mănăstirea istorică a Panaghiei Soumela, din Pont: „tocmai această evlavie ne-a determinat să răspundem afirmativ și cu bucurie, la invitația dumneavoastră și să vă aducem in aceste zile, aici, in orașul dumneavoastră, Icoana cea făcătoare de minuni a Maicii Domnului Soumela, cu ocazia Sărbătorii Ocrotitorului vostru Duhovnicesc, a Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi”.

„Doresc, cu smerenie, ca harul și binecuvantarea Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Soumela și a Sfantului Mare Mucenic Dimitrie să Il intărească intotdeauna pe Preafericirea Sa și să acopere, cu puterea lor, pe clerul și poporul cel evlavios și iubitor de Sfinți din Romania!”, a spus in incheiere Mitropolitul Pantelimon de Veria, Naousa și Kampania.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 180

Id: 79465

Data: Oct 26, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).