Ierarhii ardeleni
Data: Oct 15, 2020
Părintele Patriarh Daniel a sfințit joi la București o raclă de procesiune cu un fragment din moaștele Sf. Cuv. Paisie de la Neamț, despre care a spus că a întemeiat o școală de spiritualitate folositoare pentru întreaga Ortodoxie.
Sf. Paisie de la Neamț (Velicicovschi) a organizat și îndrumat obști monahale la mănăstirile Dragomirna, Secu și Neamț. El a tradus Filocalia în limba rusă.
Prin viețuirea isihastă și generațiile de ucenici pe care le-a creat, cât și prin munca de traducere a Sfinților Părinți, a fost un apărător al Ortodoxiei, a spus Patriarhul Daniel.
Dar al Ucrainei pentru români
„Erau vremuri în care Ortodoxia trebuia apărată și vedem că apărarea Ortodoxiei s-a făcut mai întâi de către sfinții rugători, sfinții nevoitori și sfinții cărturari, care îndemnau poporul să păstreze credința, dar și să redescopere bogăția Sfinților Părinți ai Bisericii Ortodoxe”, a precizat părintele patriarh.
Printre ucenicii săi s-au numărat Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Mitropolitul Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești. În descendența spirituală a sfântului, Preafericirea Sa i-a enumerat și pe Sfântul Calinic de la Cernica și pe Sf. Gheorghe, starețul mănăstirilor Cernica și Căldărușani.
Astfel, a spus Patriarhul Daniel, „Sf. Paisie a fost un dar al Ucrainei pentru români, după cum Sf. Petru Movilă a fost un dar al românilor pentru Ucraina… Atât Sfântul Cuvios Paisie cât și, mai târziu, Sfântul Ierarh Petru Movilă, au apărat Ortodoxia.”
Folositor întregii Ortodoxii
O parte din cei aproximativ 1.000 de ucenici ai Sf. Cuv. Paisie de la Neamț au mers, după trecerea sfântului la Domnul, în Rusia, unde au înființat mănăstiri isihaste.
„Cea mai celebră dintre toate a fost Mănăstirea de la Optina și părinții acestia, isihasti, paisieni, nemțeni, au dezvoltat în secolul al XIX-lea o spiritualitate ortodoxă foarte bogată, care a inspirat apoi pe unii scriitori creștini, cum a fost Dostoievski”, a menționat Patriarhul Daniel.
„Deci Sfântul Paisie de la Neamț a făcut o școală monahală, o școală de spiritualitate folositoare întregului creștinism ortodox, întregii Ortodoxii”, a adăugat el.
„Sfântul Paisie era un om cu adevărat înțelept și rugător și ne arată cât de mult Viețile Sfinților Părinți și lucrările, operele Sfinților Părinți constituie în vremuri de încercare, de uscăciune sufletească, de secularizare, constituie izvoare de înnoire și de putere duhovnicească”, a încheiat Părintele Patriarh.
Povestea moaștelor Sf. Cuv. Paisie de la Neamț
Prezent la ceremonia de sfințire, Părintele Arhimandrit Benedict Sauciuc, Starețul Mănăstirii Neamț, a prezentat un scurt istoric al sfintelor moaște.
Mormântul sfântului era cunoscut, dat moaștele nu i s-au găsit decât de curând.
În 24 mai 1986, a fost descoperit un sfânt necunoscut care era îngropat sub o potecă de la Mănăstirea Neamț. Mulți au spus că acela ar fi fost de fapt Sf. Cuv. Paisie Velicicovschi.
Pentru a pune capăt polemicilor, în 23 septembrie 2013, o comisie organizată de Mitropolia Moldovei a început cercetările la mormântul Sf. Paisie din Biserica Înălțării Domnului a Mănăstiri Neamț.
Moaștele Sf. Cuv. Paisie de la Neamț au fost găsite în sicriu, în mormântul său. După o cercetare care a stabilit că sunt ale sfântului, în 20 mai 2015, s-a făcut o raclă mare pentru ele.
Racla sfințită joi la Reședința Patriarhală din București este una mai mică, pentru procesiuni, și conține doar un fragment din moaștele Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț.
Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 301
Id: 71601
Data: Oct 15, 2020
Imagine:
La încheierea Sărbătorii Sfintei Cuvioasa Parascheva, Mitropolitul Teofan a adresat un mesaj credincioşilor, pelerinilor şi celor implicaţi în .....
Data: Oct 15, 2020
Plecarea părintelui Constantin Muha, directorul Seminarului din Dorohoi, a întristat joi întreaga Biserică. Elevilor săi le rămân în amintire căldura și bucuria cu care i-a îndrumat mereu spre Dumnezeu, dar și cuvintele pline de realism prin care le prevestea ce îi așteaptă în .....
Data: Oct 15, 2020
De Ziua Bastonului alb, ne aducem aminte de cinci sfinţi care şi-au pierdut vederea trupească, dar au câştigat vederea duhovnicească. Deşi au fost nevăzători, au văzut încă de pe .....
Data: Oct 15, 2020
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis un mesaj de condoleanțe la slujba de înmormântare a părintelui profesor Constantin Muha, oficiată sâmbătă, 17 octombrie 2020, orele 12.00, în biserica Sfântul Dumitru şi Sfânta Cuvioasă .....
Data: Oct 17, 2020
Fundația „Arhiepiscopul Justinian” a început demersurile de răscumpărare a casei în care s-a născut și a copilărit Arhiepiscopul Justinian Chira. Organizația vrea să o transforme în obiectiv turistic și să o inaugureze în 2021, la 100 de ani de la nașterea ierarhului.
.....Data: Oct 17, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).