Sfintire de cabinet de religie, la Liceul Tehnologic Ion Nistor din Vicovu de Sus

Prima zi a noului an şcolar, luni, 15 septembrie 2014, a fost întâmpinată cu emoţii de toţi cei prezenţi la festivitatea de deschidere a  Liceului Tehnologic „Ion Nistor“ - Vicovu de Sus. Elevii, alături de părinţi şi cadre didactice, au participat la slujba de binecuvântare oficiată de pr. prof. Gheorghe Hostiuc, inspector al Sectorului învăţământ religios din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, alături de părintele protosinghel Teofan Popescu de la Mănăstirea Putna, ce a venit însoţit de doi diaconi, de pr. Gabiu Cheaburu de la Biserica  „Adormirea Maicii Domnului“ - Centru şi de cei trei preoţi slujitori de la Biserica „Sfântul Gheorghe“ - Laura. La eveniment au mai fost prezenţi primarul oraşului Vicovu de Sus, domnul Gheorghe Schipor, reprezentantul Poliţiei oraşului, domnul insp. principal Adrian Ungurean, domnul plutonier Vasile Dabîca, reprezentantul jandarmeriei, reprezentanta unităţii de asistenţă medico-sociale a oraşului, doamna Manuela Moraru Mimor, reprezentanta CAR Învăţământ Fălticeni, doamna Ionela Galan.

Printre alte îndemnuri, directorul Liceului Tehnologic „Ion Nistor“, prof. Angelo-Cătălin Bărbuţă, împreună cu directorii adjuncţi Steluţa Pîslar şi Florin-Constantin Gheorghiţă au prezentat premiile primite de elevii vicoveni pentru diferitele activităţi desfăşurate în anul şcolar precedent, cât şi câteva statistici de început de an şcolar, urându-le tuturor mult succes pe drumul cunoaşterii.

„Atât Biserica, cât şi Şcoala au misiunea comună de a oferi copiilor şi tinerilor nu numai ştiinţă şi educaţie, ci şi un mod de viaţă autentic“

După slujba de binecuvântare, pr. prof Gheorghe Hostiuc a ţinut un scurt cuvânt din partea Înaltpreasfinţitului Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor: „Entuziasmul tinereţii şi dorinţa de a ajunge cât mai sus pe scările desăvârşirii creştine se cuvine să fie încununate de lucrarea şi binecuvântarea lui Dumnezeu, Cel care cunoaşte cel mai bine făptura Sa şi care poate răsădi în tinerele vlăstare duhul înţelepciunii şi al înţelegerii, Cel care poate să deschidă mintea, cugetul şi mintea spre primirea învăţăturilor celor bune şi folositoare. Fiecare dascăl creştin are datoria sfântă de a cultiva şi modela sufletele elevilor înspre dragostea faţă de Dumnezeu, respectul faţă de aproapele, spre cinstirea valorilor şi tradiţiilor neamului nostru. De aceea, atât Biserica, cât şi Şcoala au misiunea comună de a oferi copiilor şi tinerilor nu numai ştiinţă şi educaţie, ci şi un mod de viaţă autentic, ferit de vicii, de răutăţi de tot felul, într-un climat de pace şi bună înţelegere cu toţi oamenii. Împreună, suntem chemaţi, după spusele  Mântuitorului, anume «unde sunt doi sau trei adunaţi în numele Meu şi Eu sunt acolo, în mijlocul lor», la o comuniune şi împreună-lucrare, care sunt darul lui Dumnezeu faţă de lume“.

A urmat apoi cuvântul părintelui protosinghel Teofan Popescu de la Mănăstirea Putna, care a îndemnat la dragoste şi libertate sufletească, subliniind că răul poate să schimbe sensul acestor cuvinte, ce îşi găsesc sensul real numai în comuniune şi în legătură cu Dumnezeu.

Stareţul Putnei, prezent la slujba de sfinţire a cabinetului

După festivitatea de deschidere, a urmat slujba de sfinţire a noului cabinet de religie al instituţiei de învăţământ, ce a fost oficiată de părintele arhimandrit Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna, alături de toţi ceilalţi preoţi slujitori, în prezenţa elevilor şi a cadrelor didactice ale liceului. Părintele stareţ a ţinut să felicite pe toţi cei care au ajutat la finalizarea cabinetului de religie: „Cartea de religie, cartea morală, are un mesaj care te formează; sunt foarte multe lucruri în ziua de azi care te deformează, care nu-ţi dau un echilibru lăuntric şi care te duc pe o pantă greşită; de aceea mare lucru este să ai un tânăr echilibrat lângă tine, care ştie ce vrea, care merge pe calea cea bună. Societatea  noastră are nevoie de o şcoală bine aşezată, de o şcoală echilibrată, de dascăli buni, conştienţi de mesajul pe care îl transmit elevilor“.

La finalul manifestărilor, părintele stareţ Melchisedec a dăruit cabinetului de religie 11 reviste „Cuvinte către tineri“ şi 3 cărţi „Trăiţi frumos şi în bucurie“, precum şi cărţi cu dialoguri între părinţii mănăstirii Putna şi Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian al Maramureşului şi Sătmarului.

În anul şcolar 2014-2015, la Liceul Tehnologic „Ion Nistor“ Vicovu de Sus, judeţul Suceava, au fost înscrişi un număr de 2.272 elevi în 88 de clase, distribuite astfel: 4 clase la nivel preşcolar, 12 la nivel primar, 10 clase la nivel gimnazial, 45 la nivel liceal, 3 clase la nivel profesional, 4 clase de învăţământ „A doua şansă“ şi 10 clase de învăţământ cu frecvenţă redusă. (Prof. Alina Cornea)


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 700

Id: 44064

Data: Sep 16, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).