Slujba de pomenire pentru cuviosii parinti ai Sihastriei

La Mănăstirea Sihăstria a fost săvârşită sâmbătă, 3 decembrie, la o zi după împlinirea a 13 ani de la trecerea la cele veşnice, o slujbă de pomenire a cuviosului arhimandrit Ilie Cleopa, dimpreună cu ieroschimonahul Paisie Olaru, cel care i-a fost duhovnic, şi arhimandritul Ioanichie Bălan, cel care i-a fost ucenic apropiat. La slujba de pomenire, oficiată de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, au luat parte arhim. Timotei Aioanei, mare eclesiarh al Catedralei Patriarhale şi exarhul cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor, arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, arhim. Victorin Oanele, stareţul Mănăstirii Sihăstria, arhim. Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, pr. prof. Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ al Mănăstirii Neamţ, pr. Ioan Dogariu, protopop al Protopopiatului Târgu Neamţ, preoţi şi diaconi, monahi şi monahii de la mănăstirile din zonă şi sute de oameni, adunaţi în biserica cu hramul Cuvioasei Teodora de la Sihla, pentru a se întâlni în rugăciune cu marii duhovnici ai Sihăstriei. După oficierea Sfintei Liturghii şi a slujbei de pomenire, soborul de preoţi şi mulţimea de credincioşi au mers la mormântul părintelui Ilie Cleopa, aflat în incinta Mănăstirii Sihăstria, unde s-a oficiat un Trisaghion. Credincioşii, mulţi dintre ei veniţi de la sute de kilometri, porniţi de noaptea pentru a fi prezenţi la slujbele săvârşite pentru pomenirea cuvioşilor părinţi ai Sihăstriei, au fost invitaţi apoi la o agapă frăţească.

„Părintele era numai Duh“

„Mânca-v-ar raiul!“, aşa îi binecuvânta părintele Cleopa pe toţi cei care căutau în preajma lui o vorbă pentru suflet, o mângâiere sau un sfat înţelept, fie ei bogaţi sau sărmani, înalţi demnitari şi intelectuali de marcă, arhierei sau simpli clerici. Mulţimea de credincioşi care se perindă, zilnic, pe la mormântul marelui duhovnic, căruia îi mai cer o mângâiere sau un sfat, precum şi mulţimea celor care se adună, an de an, la slujba de pomenire a părintelui Cleopa păstrează vie amintirea monahului considerat drept unul dintre cei mai iscusiţi duhovnici şi predicatori ai Ortodoxiei, omul care, aşa cum spunea ucenicul său, părintele Ioanichie Bălan, „a creat, fără să ştie cum, un curent ortodox tradiţional de înnoire a vieţii monahale şi creştineşti în mănăstirile şi parohiile din centrul şi nordul Moldovei“.

Mulţi dintre cei care l-au cunoscut pe părintele Cleopa vin şi se roagă în continuare la mormântul său, dar o dovadă poate şi mai puternică a iubirii cu care este răsplătit pentru bunătatea şi înţelepciunea pe care le-a împărtăşit semenilor, în cei 70 de ani de slujire monahală, este aceea că mai numeroşi sunt cei care se opresc să pună o floare pe mormântul său, fără să-l fi cunoscut altfel, decât din cărţi sau din poveştile spuse de cei care i-au simţit ajutorul. „Mi-aş fi dorit enorm să-l văd, să-l aud vorbind... Dar prin cărţile sale, citindu-i predicile, sfaturile şi învăţăturile, am, poate, bucuria să-l cunosc la fel de bine. De multe ori când mi-a fost sufletul greu, am găsit răspunsul în predicile sale, ca şi cum mi-ar fi vorbit personal. Sunt scrieri cu duh, simple, care ţi se lipesc de suflet“, spune doamna Ana Mihălciuc din Rădăuţi, Suceava.

„L-am cunoscut pe părintele Cleopa în 1992. Era la chilia lui şi vorbea oamenilor, iar oamenii se întrebau: «Daâ de unde le ştie?», aşa de bine le spunea la fiecare. Când l-am cunoscut, eram văduvă de mulţi ani, aveam patru fete de crescut şi multe necazuri. Sfaturile părintelui m-au ajutat întotdeauna şi le-am trecut cu bine pe toate. Şi cât a fost printre noi, şi acum, când nu mai este, vin la el cu bucurie, să-i mulţumesc pentru toate câte a făcut pentru mine“, spune doamna Ana Rusu din Iaşi.

„Nu l-am cunoscut pe părintele şi de mult tot mi-am zis să vin măcar la Sihăstria să-i văd mormântul. Mare om a fost şi multă mângâiere a adus oamenilor... Prea mare, pentru cât suntem noi de mici“, spune domnul Vasile Sireţchi, venit tot de la Iaşi, pentru prima oară la mormântul părintelui Ilie Cleopa.

„În preajma lui era numai Duh, iar învăţăturile din Sfintele Scripturi sunt de neuitat pentru mine. Nimeni nu le zicea cu atâta căldură, cu atâta dăruire şi cu atâta efort, ca omul să priceapă şi să-i intre la inimă. L-am cunoscut pe părintele Cleopa, i-am cunoscut şi pe părintele Ioanichie şi pe maica Maria. Aici, la Sihăstria, este un loc binecuvântat şi sfinţit de mulţi mari părinţi“, spune şi doamna Melania din Baia Mare, care, de mai bine de 14 ani, vine periodic la Sihăstria, pentru a mulţumi duhovnicilor care i-au adus mângâiere.

 

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Delegatul Preafericitului

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).