Slujire arhiereasca și hirotonie de preot la Catedrala mitropolitana din Iași

În prima Duminică a Postului Nașterii Domnului, numită și Duminica a XXVI-a după Rusalii, sute de credincioși au participat la slujba Sfintei Liturghii oficiată la Catedrala mitropolitană ieșeană de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Din soborul ce a slujit la slujba arhierească s-au numărat și protos. Nicodim Petre, coordonatorul Compartimentului asociaţii de tineret din cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi, pr. prof. dr. Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor. Conform tradiţiei, atât înaltul ierarh, cât şi soborul slujitor au venit de la reşedinţa mitropolitană spre catedrală însoțiți de diaconi ținând în mâini prapuri și cruci. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sanctus“ al Catedralei mitropolitane, dirijat de Costel Mirel Nechita.


După Sfânta Evanghelie, arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi, a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române  cu prilejul Anului Omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena, în care s-a făcut referire și la împlinirea a 110 de ani de la nașterea Părintelui Dumitru Stăniloae și la împlinirea a 20 de ani de la mutarea sa din această viață.  


„Sfătuim părinții să apere demnitatea familiei și a persoanei umane prin nașterea, creșterea și educarea pruncilor, să acorde mai mult timp copiilor, învățându-i să cultive credința, speranța și dragostea, libertatea de a face binele și nu răul, spre a aduce bucurie celor din jurul lor, și să își cinstească înaintașii. Pentru a păstra vie evlavia noastră, în această perioadă a Postului Naşterii Domnului, toate învăţăturile morale, precum şi deprinderile practice şi duhovniceşti acumulate pe durata acestui «An omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena», vă îndemnăm să organizați la parohii, mănăstiri, protopopiate şi la centrele eparhiale colecte de bani, alimente, haine şi medicamente pentru a fi distribuite tuturor celor aflați în suferinţă şi în lipsuri, familii defavorizate cu mulți copii, persoane singure fără copii sau rude, astfel încât «prisosinţa voastră să împlinească lipsa acelora» (II Corinteni 8, 14). Lumina credinţei, a apostolatului misionar, a lucrării ziditoare de ctitorii şi a faptelor creştine ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, care a fost urmată peste veacuri de mulţi împăraţi, regi, principi şi conducători creştini, să fie un îndemn puternic și o călăuză pentru conducătorii de azi, care au datoria de a lucra în folosul semenilor lor și de a susține Biserica printr-o cooperare eficientă în diferitele ei domenii de activitate, dar mai ales în cel al asistenței sociale și medicale spre a asigura binele comun în societatea noastră”, a fost îndemnul de final al Pastoralei Sfântului Sinod.


„Să încercăm să urmăm și noi Sfinților, precum ei au urmat pe Domnul Hristos”
Slujba de duminică a însemnat un moment istoric important și pentru credincioșii parohiei „Sfinții Martiri Brâncoveni”- Zvarici, Protopopiatul Hârlău, întrucât a avut loc hirotonia în preot a tânărului diacon Claudiu Lutic, care va fi parohul comunității din această localitate.


În cadrul Sfintei Liturghii, numeroşi credincioşi și copii  s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, iar la final Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit un scurt cuvânt de binecuvântare la începutul Postului Crăciunului: „Dumnezeu să primească jerfta noastră și să ne ajute să urmăm calea Marelui Împărat Constantin și a Maicii sale Elena,  ascultând în același timp glasul Părintelui Stăniloae, după cum ne-a spus Pastorala Sfântului Sinod.  Să încercăm să urmăm și noi Sfinților, precum ei au urmat pe Domnul Hristos. Dumnezeu să binecuvinteze vremea Postului ce a început și să ne dăruiască înțelegerea cea sfântă a lui, precum și a sărbătorii Nașterii Domnului, ajutându-ne să ne punem rânduială în sufletele noastre, în inimile și în cugetele noastre, și mai mult decât atât, și în trupurile noastre, atinse și îmbolnăvite de prea multe lucruri artificiale, nefirești și contrafăcute”.


Înainte de a pleca la casele lor, credincioșii prezenți la slujba Sfintei Liturghii au luat binecuvântare de la Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care le-a adresat câteva sfaturi duhovnicești și în fața reședinței mitropolitane.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 643

Id: 35665

Data: Nov 18, 2013

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).