Spectacolul „Stihuri și cantări. De la Jertfă la Lumina Invierii”, luni pe scena Teatrului Național București

Spectacolul „Stihuri și cantări. De la Jertfă la Lumina Invierii” va avea loc luni la Teatrul Național București, incepand cu ora 19:00, in Sala „Pictură”.

Evenimentul, organizat de Compania Teatrală „Zona” in colaborare cu Arhiepiscopia Bucureștilor, prin Protoieria Sector 3 Capitală, va pune in scenă poezie, muzice, monolog și balada populară pentru a aborda tema postului și a jertfei.

Cu această ocazie, actrița Ana Calciu și pr. Florin Busuioc, protopopul Protoieriei Sector 3, au vorbit intr-un interviu la Trinitas TV despre tema principală a spectacolului, precum și despre imbinarea elementelor teatrale cu mesajul religios.

„Am dorit foarte mult să se facă exact in post, să abordăm această temă a postului, vom regăsi jertfa umană și Jertfa Mantuitorului, pană ne ducem la Lumina Invierii”, a spus actrița Ana Calciu.

Intrebat de realizator cum a devenit implicat in proiectul artistic, pr. protopop Florin Busuioc a subliniat faptul că „Biserica intotdeauna a avut o deschidere amplă față de fiii ei, dintre care s-au ridicat și actorii, s-au ridicat și personalități marcante ale culturii romanești”.

Biserica și actorii

„Relația dintre Biserică și unii dintre actorii a fost in așa măsură incat foarte mulți dintre ei s-au intors la Hristos. Unii și-au dorit să-L cunoască mai mult pe Dumnezeu și unii sunt studenți la Teologie, alții sunt absolvenți de Teologie, deși nu intenționează să ajungă clerici”.

„Foarte mulți dintre actori ne-au mărturisit faptul că adeseori s-au simțit in viața lor departe de Hristos, ca intr-o temniță pe care au ales-o de bună voie. Insă, cand au ajuns la măsura intunecimii, l-au intalnit pe Hristos. Hristos s-a oferit ca libertate, s-a oferit ca bucurie”.

Atunci, a continuat clericul, „ei s-au intors in sanul Bisericii, unde s-au născut, unde au fost botezați, unii dintre ei fiind astăzi creștini practicanți, și s-au gandit ca această parte a culturii și a poeziei religioase să fie imbinată cu promovarea tinerilor și care se apropie mai mult de teatru religios, de poezie, de proză, de profunzimi”.

Particularitățile unui spectacol de teatru religios

Vorbind despre spectacol, actrița Ana Calciu a subliniat particularitățile unui astfel de spectacol, remarcate, in special, prin interacțiunea cu actorii și realizatorii aflați in public.

„Mijloacele artistice sunt controlate, foarte atente, dar care nu diminuează din forța actului artistic sau al mesajului, nici atat al mesajului, dar trebuie cu atenție folosite. In așa fel incat să transmitem ceea ce se dorește in textul respectiv, in scenariu, in spectacol, și să nu ne abatem nici o secundă de dragul popularității sau de dragul facilului sau al rasului sau al distracției. Asta cred că este diferit și să știți că simt oamenii, realizatorii simt asta in momentul in care vin”.

Interesul tinerilor pentru astfel de spectacole

Intrebat dacă sunt tinerii interesați de spectacolele religioase, pr. Florin Busuioc a răspuns categoric: „Da – in mod paradoxal”.

„Intr-o lume a gadgeturilor, intr-o lume a ecranelor mici, unde se ascund suflete mari, in momentul in care in comunitățile parohiale există un interes la nivel de familie, la nivel de discurs, la nivel de cateheză, unde se prezintă tematică serioasă și profundă, și in momentul in care ei văd că personalități ale culturii și artiști, cum sunt marii actori ai Teatrului Național, participă la viața Bisericii, atunci pentru ei este un semnal foarte puternic”, a continuat clericul.

Foto credit: Teatrul Național București / Facebook


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 140

Id: 80723

Data: Apr 6, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).