Statuia colosală a Sfantului Impărat Constantin cel Mare a fost reconstruită la Roma

Statuia colosală de la Roma a Sfantului Impărat Constantin cel Mare a fost dezvelită marți, la finalizarea proiectului de reconstrucție.

In vederea reconstruirii statuii conform proporțiilor și aspectului original, au fost folosite cateva fragmente identificate de istorici ca fiind parte a originalului, printre care capul, picioarele, brațul și mana dreaptă, genunchiul și tibia dreaptă, o incheietură și un biceps.

Cu o inălțime de 13 m, aceasta este cea mai mare statuie ale căror fragmente au fost găsite la Roma, a declarat Claudio Parisi Presicce, curatorul responsabil de monumentele Romei, potrivit Agerpres.

Statuia se află in grădina Vilei Caffarilli din cadrul Muzeelor Capitoline, fiind amplasată pe locul Templului lui Jupiter Optimus Maximus. Conform istoricilor, există posibilitatea ca statuia Impăratului Constantin să fi fost construită chiar din statuia lui Jupiter.

Proiectul a fost realizat cu ajutorul tehnologiei 3D, prin care au fost poziționate fragmentele și proiectată structura internă din aluminiu, inițial confecționată cel mai probabil din cărămizi, lemn și elemente metalice.

„Părțile reconstruite au fost realizate din poliuretan, intărit cu mai multe straturi de rășină amestecată cu pulbere de marmură și mică pentru a obține un efect de marmură albă neutră”, se arată intr-un comunicat transmis de Muzeele Capitoline.

Foto credit: Oak Taylor-Smith / Factum Foundation

Proiectul de reconstruire a fost demarat de Fundația Factum pentru tehnologie și prezervare.


Sfantul Impărat Constantin cel Mare, sărbătorit anual in data de 21 mai impreună cu mama sa Sfanta Impărăteasă Elena, a fost impăratul roman in timpul căruia creștinismul a devenit religie permisă. In timpul domniei sale a avut loc primul Sinod Ecumenic de la Niceea, in anul 325.

Istoricii bisericești Eusebiu de Cezareea și Lactanțiu afirmă că inaintea luptei de la Pons Milvius (Podul Vulturului) din 28 octombrie 312, contra lui Maxențiu, Constantin a văzut pe cer, ziua, o cruce luminoasă, deasupra soarelui, cu inscripția „in hoc signo vinces” („prin acest semn vei invinge”).

Dovada acestei credințe a lui Constantin in ajutorul divin este inscripția de pe Arcul lui Constantin din Roma, păstrată pană astăzi, prin care mărturisește că a caștigat lupta „instinctu divinitatis” („prin inspirație divină”).

A trecut la Domnul in anul in data de 22 mai 337, fiind inmormantat in Biserica „Sfinții Apostoli” din Constantinopol.

Foto credit: Musei Capitolini


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 147

Id: 80246

Data: Feb 8, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).