Suceava și-a cinstit ocrotitorul: Incoruptibilitatea sfinților este minunea lui Dumnezeu in viața lor, spune IPS Calinic

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic al Sucevei și Rădăuților a oficiat miercuri Sfânta Liturghie la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. După slujbă, ierarhul a vorbit pe scurt despre cultul moaștelor în Biserica Ortodoxă, arătând că acesta are legătură cu învierea și viața veșnică și nu cu ritualuri ale morților.

„Sfintele moaște nu sunt mumificări sau îmbălsămări, așa cum înclină unii să creadă. Incoruptibilitatea trupurilor sfinților este o minune a lui Dumnezeu în viața lor. Cine ar fi avut interesul să-l mumifice pe Sfântul Dimitrie Basarabov, care a fost văcarul satului, sau pe Sfânta Filofteea, care a fost o copilă de țăran?”, a spus părintele arhiepiscop.

El l-a citat pe Sfântul Ioan Gură de Aur, care afirma: „Nu te uita la trupul martirului care zace gol fără suflare, ci uită-te la faptul că în el există o putere mai mare chiar și decât sufletul lui, care este harul Sfântului Duh, care ne încredințează de Înviere.”

La liturghia oficiată la centrul eparhial, unde mănăstirea cu hramul Sf. Ioan cel Nou adăpostește și moaștele întregi ale acestuia, au mai participat Episcopul Hușilor, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor și Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

PS Ignatie: Lumina de pe chipul mucenicilor

Predica a fost oferită de Preasfințitul Părinte Ignatie, care a vorbit despre curajul mărturisirii și dobândirea luminii și harului dumnezeiești.

„Pentru Sf. Ioan cel Nou, Hristos nu era o idee, nu era un simplu personaj, ci însăși viața lui, însăși existența lui”, a afirmat Episcopul Hușilor.

„Atât de mult și-a identificat sfântul mucenic viața lui cu Hristos, încât, dacă ar fi renunțat la El, ar fi fost echivalentul cu a renunța la sine însuși. S-ar fi renegat pe sine însuși, s-ar fi anulat pe sine însuși. Atât de puternică era această comuniune a Sfântului Mucenic Ioan cu Hristos.”

Ierarhul a subliniat că mărturisirea lui Hristos în fața chinuitorului a adus pe chipul Sfântului Ioan cel Nou lumina despre care se vorbește și în povestea martiriului Sfântului Mucenic și Arhidiacon Ștefan.

„Ori de câte ori noi ne străduim să fim oameni curați, ne asemănăm cu mucenicii și vine lumina pe sufletul nostru, pe chipul nostru”, a spus părintele episcop.

„Dacă noi ne vom angaja să vorbim despre Hristos, să-L mărturisim într-o lume ostilă, eu am această nădejde că Dumnezeu va așeza pe chipurile noastre lumina cea necreată, lumina dumnezeiască și toate chipurile celor care-L asumă pe Hristos în mod deplin vor deveni chipuri de lumină”, a adăugat el.

Slujba a fost urmată de prezentarea cărților dedicate de Editura Crimca, a arhiepiscopiei, Sfântului Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava: cartea Părintelui Profesor Vasile Demciuc despre viața sfântului și acatistul sfântului cu textul îndreptat.

Moaștele sfântului: repere istorice

Sărbătoarea Sf. M. Mc. Ioan cel Nou de la Suceava a fost stabilită pentru data de 2 iunie cu 399 de ani în urmă, după ce în această zi a anului 1622, cetatea Sucevei a fost apărată de năvălirea cazacilor zaporojeni.

Mitropolitul Anastasie Crimca și preoții au vrut să ascundă moaștele, dar nu au putut să le ridice. Atunci și-au dat seama că trebuie să se apere cu rugăciune și post. După ce Dumnezeu a trimis ploi și inundații abundente, cazacii nu au mai atacat cetatea și s-a stabilit ca ziua de 2 iunie să fie ziua de cinstire a Sfântului Ioan cel Nou.

Moaștele sfântului au fost mutate de la Cetatea Albă la Suceava în 1402 de Domnitorul Alexandru cel Bun. Apoi au stat o vreme în Polonia, împreună cu Mitropolitul Dosoftei, refugiat acolo din 1686. Au fost readuse în 1783, după ce Episcopul Dosoftei Herescu i-a cerut permisiunea Împăratului Franz Iosif (între timp Bucovina fusese alipită Austro-Ungariei).

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 257

Id: 73756

Data: Jun 2, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).