Sunet de toaca si parada de costume populare, in orasul Harlau

La Hârlău, în preajma Zilei Internaţionale a Copilului, prin grija părintelui protopop Nicolae Crăciun, au loc manifestări deosebite, menite să-i aducă pe cei mici mai aproape de valorile Bisericii. În acest an, la cea de-a IV-a ediţie a concursului de toacă „Toacă-n suflet, cânt în cer“ au participat 60 de copii şi elevi din judeţele Iaşi, Botoşani, Suceava şi Bacău. Pe lângă participarea la competiţie, micuţii au defilat cu frumoasele lor costume populare prin centrul oraşului Hârlău, de la Biserica „Sf. Dumitru“ până la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“, unde a avut loc concursul.

„Cei 60 de participanţi la cea de-a IV-a ediţie a concursului  «Toacă-n suflet, cânt în cer» au fost atât copii de grădiniţă, chiar şi de la grupa mică, cât şi elevi, până în clasa a VIII-a. Juriul a fost format din pr. asist. univ Gabriel Nastasă de la Facultatea de Teologie Ortodoxă «Dumitru Stăniloae» din Iaşi, delegat al Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan la eveniment, pr. dr. Dumitru Tincu de la Parohia «Sf. Gheorghe» din Hârlău -  locul unde s-a desfăşurat concursul, Aurel Neicu, directorul Liceului «Ştefan cel Mare» din Hârlău, şi prof. Alexandru Stăncescu de la Şcoala «Petru Rareş» - Hârlău. Mai întâi, a avut loc prezentarea costumului popular, pentru că fiecare participant, prin costumul cu care a venit, a reprezentat zona din care a provenit. A urmat apoi parada acestor porturi populare prin centrul oraşului, participanţii fiind bine primiţi de populaţia oraşului Hârlău, care i-a întâmpinat cu zâmbete, felicitări şi aplauze. Ca o concluzie, pot spune că a fost o atmosferă de sărbătoare, iar melodiile interpretate de copii la toacă s-au ridicat la un nivel deosebit de măiestrie“, ne-a declarat pr. Nicolae Crăciun, protopop al Protoieriei Hârlău.

La final, toţi participanţii au primit premii din partea Protopopiatului Hârlău şi din partea Consiliului Local al primăriei, ce au constat în icoane, dulciuri şi diplome.

Concursul judeţean „Sfânta Cuvioasă Parascheva“, la Şcoala Gimnazială Pârcovaci

Tot vineri, 30 mai, a avut loc la Şcoala Gimnazială Pârcovaci o altă manifestare dedicată elevilor, concursul judeţean „Sf. Cuvioasă Parascheva - ocrotitoarea copiilor“. Mai multe detalii despre acest eveniment ne-a oferit prof. Laura Crăciun, director al Şcolii Gimnaziale Pârcovaci: „Cea de-a IV-a ediţie a concursului judeţean «Sfânta Cuvioasă Parascheva» a fost organizată de Şcoala Pârcovaci şi s-a derulat pe trei secţiuni: creaţie literară, creaţie plastică şi interpretare. Cei 25 de copii care au participat la această competiţie au fost selectaţi mai întâi la etapa de cerc pedagogic. Juriul a fost format din profesori de specialitate; la creaţie literară am avut un profesor de limba română şi unul de religie, la creaţie plastică am avut un profesor de desen şi unul de religie, iar la secţiunea interpretare un profesor de muzică şi unul de religie. Pentru şcoala noastră, acest concurs a fost o bucurie, dincolo de faptul că a fost un eveniment şcolar - concurs judeţean, acreditat la nivel de inspectorat. Bucuria noastră, a organizatorilor şi a cadrelor didactice, a venit din faptul că am încercat să-i ajutăm pe copii să-şi descopere şi să-şi înmulţească talantul primit de la Dumnezeu“.

Câştigătorii concursului judeţean „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ au fost premiaţi la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“, odată cu câştigătorii concursului de toacă „Toacă-n suflet, cânt în cer“.

De-a lungul concursului „Sfânta Cuvioasă Parascheva“, pe holurile şcolii din Pârcovaci au fost expuse lucrările câştigătoare ale concursului judeţean „Pădurea - raiul copilăriei“, precum şi obiecte cu tematică eminesciană: monede, insigne, cărţi liliput, calendare de buzunar, plachete şi semne de carte, în contextul împlinirii a 125 de ani de la moartea marelui poet, şi unele medalii cu tematică ştefaniană, în contextul împlinirii a 510 ani de la moartea lui Ştefan cel Mare. Proprietarul expoziţiei, înv. Ioan Muşei, îşi va prezenta obiectele colecţionate în data de 4 iunie 2014 şi la Parlamentul României, pentru a unsprezecea oară consecutiv, la Salonul Naţional „Mihai Eminescu“.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 674

Id: 41213

Data: Jun 2, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).