Suplimentul Lumina cartilor (nr. 5-6)

supliment-lumina-cartilor-nr-5-6-2016-tipar

Suplimentul Lumina cartilor, nr. 5-6, noiembrie 2016 al Ziarului Lumina

Nr. 5-6, noiembrie 2016, al Suplimentului Lumina cartilor a fost difuzat impreuna cu editia nationala a cotidianului Ziarul Lumina al Patriarhiei Romane, in data de 17 noiembrie 2016.

Editorialul publicat in pagina 1 a suplimentului inaugureaza o serie de articole cu tema generala Cunoasterea lui Dumnezeu , textul din editia de fata fiind Despre Lumina .

Ceea ce numim «vedere a lui Dumnezeu» este perceperea unei lumini in care sunt prezente si eficiente energiile Sale, impreuna cu o sesizare a unui nicicand disipat intuneric, caci Dumnezeu in Sine Se pastreaza ascuns. Este vorba astfel de impartasire continua si progresiva din lumina, de strabatere succesiva a unor stadii catre libertate. Caci «lucirea acelei lumini […], marind prin unire ochiul […] duhovnicesc si facandu-l in stare sa cuprinda tot mai mult din ea, […] nu va sfarsi in veci sa lumineze acel ochi cu raze tot mai stralucitoare si sa-l umple mereu cu o lumina tot mai ascunsa si sa-i descopere prin ea lucruri niciodata descoperite inainte» [Sf. Grigorie Palama]. Iar lumina aceasta este iubire, e radacina a iubirii, continut si rod al ei. Traita profund, iubirea devine purificatoare, este sursa de cunoastere si de libertate, mijloc prin care un suflet, iesind din sine, se regaseste si se alipeste de Cer. Şi prin care afla putere sa ajute si altor suflete sa aiba parte de comuniune eliberatoare, cu ele insele, cu ceilalti si cu Dumnezeu. (din pagina 1 a Suplimentului)

Principalele rubrici ale suplimentului vizeaza noutatile [p. 2] si recomandarile editoriale [pp. 2-3], prezentarea colectiilor de carte teologica si patristica [p. 3], cartile de cult si literatura pentru copii [p. 4] publicate de Editurile Patriarhiei Romane.

Intre recomandarile editoriale propuse cititorilor se numara volumul Preafericitului Parinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Evanghelia slavei lui Hristos. Predici la Duminicile de peste an [Ed. BASILICA, 2016, 512p.].

Prima recomandare editoriala din acest nou numar al suplimentului Lumina cartilor priveste un volum de predici, publicat de Editura BASILICA intr-o eleganta editie, care poarta semnatura si binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Volumul reuneste cele 56 de predici la Duminicile de peste an, sub titlul, cu origini pauline, Evanghelia slavei lui Hristos [cf. 2 Corinteni 4, 4]. Initial, predicile au fost publicate de catre autor in Ziarul Lumina al Patriarhiei Romane, in prezentul volum ele fiind revazute, completate, precedate de textul pericopelor evanghelice si insotite de icoanele duminicale, realizate in atelierele noastre de pictura bisericeasca. «Ele reprezinta omilii sau talcuiri la textele Evangheliilor din Duminicile de peste an, uneori presarate cu indemnuri pastorale inspirate din scrierile Sfintilor Parinti, astfel incat si oamenii mai simpli sa inteleaga ca participarea tuturor credinciosilor in viata Bisericii reprezinta un mare castig pentru viata lor spirituala, iar slujitorii Bisericii sa primeasca o incurajare si un ajutor in lucrarea lor pastorala, cultural-misionara si social-filantropica. [p. 10]» (din pagina 2 a Suplimentului)

O alta recomandare editoriala o reprezinta Mica Biblie [Ed. BASILICA, 2016, 608p.].

In Anul omagial al educatiei religioase a tineretului crestin ortodox, Editura IBMO aduce inaintea cititorilor Mica Biblie, intr-o editie noua, ilustrata iconografic. Prima ei aparitie a avut loc in anul 1913, sub egida «Asociatiunii Biblice», conduse pe atunci de episcopul Nicodim al Husilor, viitorul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane [1939-1948], si cuprindea o serie de relatari din Vechiul si din Noul Testament, din viata Maicii Domnului si vietile Sfintilor Apostoli, descriind Ţara Sfanta si talcuind Fericirile. I-au urmat alte editii in anii 1972, 1977, 1981, 1984, 1990, 1998 si 2004, versiuni care au imbunatatit treptat textul cartii, folosind ilustratiile preluate din Biblia in imagini de la Leipzig [1860]. Noua editie, pe care o publicam in anul 2016, contine un text revizuit, la finele caruia s-a publicat un Glosar cu explicatii referitoare la personajele, locurile si evenimentele istoriei biblice. De asemenea, ilustratiile vechi au fost inlocuite in totalitate cu unele color, pentru a inlesni intelegerea faptelor si a evenimentelor relatate in text, in special de catre copii si tinerii credinciosi. (din pagina 2 a Suplimentului)

Din categoria lucrari enciclopedice, Editurile Patriarhiei Romane recomanda volumul Contributii ale monahismului ortodox romanesc la nivel national si international [Ed. BASILICA, 2016, 1200p.].

Publicarea trilogiei-album Monahismul Ortodox Romanesc. Istorie, contributii si repertorizare, inceputa in anul 2014, a fost continuata de curand prin aparitia celui de-al doilea volum, care insumeaza 1200 de pagini, bogat ilustrate, continand Bibliografii selective si Indici de nume si locuri. Volumul este structurat in doua parti, cuprinzand: 16 studii despre contributia monahismului la promovarea culturii si artei romanesti in ansamblul formelor lor de expresie [caligrafierea de manuscrise, tiparirea de carte bisericeasca, a lucrarilor cu profil istoric, literar sau de alt gen scrise de monahi; dar si arhitectura, pictura, iconografie, broderie, muzica s.a.]; 5 studii dedicate rolului major al monahismului romanesc in sustinerea si ajutorarea monahismului din alte spatii ortodoxe [Muntele Athos, Țara Sfanta, Muntele Sinai, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Ucraina si Rusia]; si, la final, o analiza ampla despre Secularizarea averilor manastiresti din 1860-1864. Noul volum, realizat in colaborare cu Academia Romana, se poate dovedi un instrument de lucru extrem de util pentru istorici, cercetatori avizati, profesori si studenti. (din pagina 3 a Suplimentului)

Ultima recomandare editoriala o constituie volumul Slujitori ai Bisericii Ortodoxe Romane, membri ai Academiei Romane (1866-2016) [Ed. BASILICA, 2016, 192p.].

Volumul Slujitori ai Bisericii Ortodoxe Romane, membri ai Academiei Romane [1866-2016], publicat de Ed. BASILICA, marcheaza implinirea a 150 de ani de existenta a Academiei Romane, «a celui mai important for al excelentei stiintifice si culturale romanesti». Despre contextul aniversar in care apare acest volum, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel scrie: «este un moment semnificativ in viata stiintifica si culturala romaneasca, un prilej de omagiere a ctitorilor si a personalitatilor care au onorat acest for reprezentativ de stiinta si cultura al Romaniei, cunoscut fiind pentru rolul elitei intelectuale romanesti mai ales in cultivarea constiintei nationale si a dorintei de unitate nationala, avand drept rezultat faurirea statului roman modern» [Cuvant inainte, p. 5]. Volumul de fata prezinta biografiile si operele a 44 de slujitori din trecut si de astazi ai Bisericii [patriarhi, mitropoliti, episcopi, preoti si profesori de teologie], care au contribuit concret la imbogatirea circuitului valorilor perene universale, in calitate de membri ai celei mai prestigioase institutii romanesti de cultura. (din pagina 3 a Suplimentului)

Dintre Colectiile de carte teologica si patristica publicate sub egida Editurilor Patriarhiei Romane Suplimentul Lumina cartilor prezinta in pagina 3 seria de autor semnata de Preafericitul Parinte Patriarh DANIEL cu titlul Lucrarea Bisericii in societate, care contine cuvantarile si mesajele rostite sau comunicate de Preafericirea Sa cu diferite prilejuri, actele de sfintire ale diferitelor locasuri de cult sau centre social-culturale, pastoralele sinodale si patriarhale, scrisorile irenice transmise cu ocazia Sarbatorilor Invierii si Nasterii Domnului, prefetele unor carti s.a. Pana in prezent au aparut: 2008: Misiune pentru mantuire; 2009: Libertate pentru comuniune; 2010: Credinta pentru fapte bune; 2011: Lumina Botezului şi bucuria Familiei; 2012: Semne de speranta in vreme de suferinta; 2013: Comuniune şi innoire misionară; 2014: Iubirea Jertfelnică – Lumină a Invierii; 2015: Misiunea parohiei şi a manastirii azi.

Cea de-a doua colectie prezentata se intituleaza Cursuri, manuale si tratate de Teologie, in care au aparut: Apologetica Ortodoxă; Pr. Mircea Păcurariu, Istoria Bisericii Ortodoxe Romane. Compendiu; Pr. Ene Braniște, Liturgica generală cu noţiuni de artă bisericească, arhitectură și pictură creștină; Pr. Vasile Gordon [coord.], Pr. Ioan Ivan, Pr. Nicusor Beldiman, Omiletica; Arhid. Constantin Voicu, Pr. Lucian-Dumitru Colda, Patrologie; Pr. Ene Branişte, Liturgica specială si Pr. Nicolae Achimescu, Istoria şi Filosofia Religiilor. Religii ale Lumii Antice.

O alta colectie importanta se intituleaza Media Christiana cu seriile Lumina, TRINITAS TV si Radio TRINITAS fiind publicata, din 2012, de Ed. TRINITAS in colaborare cu Centrul de Presa BASILICA. Dintre volumele aparute se mentioneaza: Dialoguri ortodoxe la inceput de mileniu. Interviuri cu ierarhi ortodocsi; Pr. Nicolae Achimescu, Universul religios in care trăim si Religie, modernitate şi postmodernitate; Pr. Nicolae D. Necula, Traditie şi innoire in slujirea liturgica [ed. a II-a, 2 vol.]; † Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, Chipuri de ieri şi de azi in rama vesniciei; Sfanta Spovedanie şi Sfanta Impărtăşanie. Intrebari si raspunsuri liturgice; Lidia Popiţa Stoicescu, Vino, Doamne...! Meditatii in lumina lina [CD inclus]; Credinţă şi cultură azi. Dialoguri TRINITAS TV; Dumitru Manolache, Lumea din cuvinte. Reportaje publicate in Ziarul Lumina; Dă sange şi ia Duh! Interviuri cu duhovnici ortodocşi; Nicu Gavriluţă, Nicolae Dima, Sorin Mihalache, Religie şi violenţă in Europa seculară; Sa cultivam recunostinta! Interviuri TRINITAS TV s.a.

In pagina 4 sunt prezentate noile carti de cult aparute sub egida Editurilor Patriarhiei Romane amintind aici: Sfanta si Dumnezeiasca Evanghelie – editie omagiala [2016, cu miniaturi din Tetraevanghelele stefaniene, sec. XV], Panihida [2016], Acatistier [2016], Aghiasmatar [2016], precum si o serie de Slujbe de pomenire precum: Slujba Sf. Cuv. Rafael si Partenie de la Agapia Veche; Slujba Sf. Cuv. Chiriac de la Tazlau; Slujba Sf. Cuv. Iosif si Chiriac de la Bisericani; Slujba Sf. Cuv. Ioan Casian si Gherman, din Dobrogea; Slujba Sf. Cuv. Daniil si Misail de la Manastirea Turnu; Slujba Sf. Cuv. Neofit si Meletie de la Manastirea Stanisoara; Slujba Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor [pe notatie psaltica]; Slujba Sf. Ier. Ghelasie de la Ramet; Slujba Sf. Ier. Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului; Slujba Sf. Ier. Luca, Arhiepiscopul Crimeei; Slujba Sf. Ier. Varlaam, Mitropolitul Moldovei, si Ioan de la Rasca si Secu, Episcopul Romanului; Slujba Sf. Ier. Bretanion, Episcopul Tomisului; Slujba Sf. Ier. Teotim, Episcopul Tomisului; Slujba Sf. Ier. Antim Ivireanul; Slujba Parastasului pentru Eroi; Slujba Logodnei si Cununiei.

Literatura pentru copii a fost imbogatita cu noi titluri dintre care: Sinaxarul Sfintilor romani pentru copii; Sfantul cu gura de aur [text Narcisa-Mihaela Cada, ilustratii Ani-Eliza Busuioc]; Floarea darurilor [selectie de text si adaptare pentru copii de Narcisa-Mihaela Cada]; Coborat-au pe pamant Dumnezeu si Petru Sfant [de Ana Pascu]; Naparstoc, hai la joc! [text Ani-Eliza Busuioc]; Viata si invataturile Sfantului Ierarh Martir Antim Ivireanul [text Narcisa-Mihaela Cada, ilustratii Ioan Mihaescu].

Prezentul numar al Suplimentului se incheie cu informatii legate de Targul International GAUDEAMUS – Carte de invatatura [Romexpo, 16-20 noiembrie 2016], unde vor fi prezente cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel si Editurile Patriarhiei Romane.

Suplimentul trimestrial Lumina cartilor al Ziarului Lumina este realizat in colaborare cu Editurile Patriarhiei Romane [Ed. IBMO, BASILICA, TRINITAS].

Editurile Patriarhiei Romane

[gallery link="file" columns="4" ids="150378,150379,150380,150381"]

The post Suplimentul Lumina cartilor (nr. 5-6) appeared first on Basilica.ro.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 1137

Id: 61374

Data: Nov 18, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).