Sute de copii au participat la o discuție despre riscurile consumului de droguri găzduită de o parohie bucureșteană

Biserica Parohiei „Iancu Vechi‑Mătăsari” din Capitală a găzduit săptămana trecută, in parteneriat cu Agenția Națională Antidrog și cu Școala Gimnazială nr. 56 din București, o dezbatere despre pericolele consumului de droguri. Aproximativ 300 de elevi de gimnaziu au participat. Adolescenții au discutat cu un expert antidrog, cu agenți de poliție, dar și un fost consumator.

Evenimentul s‑a derulat sub coordonarea părintelui paroh Constantin Stoica și a diaconului Marius Oblu care, in deschidere, le‑a spus celor prezenți că Biserica este datoare să ii susțină pe cei care au ajuns să cadă in capcana substanțelor periculoase, să susțină familiile acestora, dar și instituțiile statului care organizează acțiuni de prevenție și combatere a fenomenului.

In continuare, au vorbit agentul principal de poliție Bogdan Tudose și colonelul Cătălin Țone, expert antidrog. Cel din urmă a explicat efectele dezastruoase ale consumului de droguri și a răspuns la numeroasele intrebări puse de tineri.

Religia ține copiii departe de droguri

„Adolescenții au fost extrem de receptivi, au intrebat lucruri inedite și au fost atenți. Cred că, dacă specialiștii, școala, familia sau Biserica le oferă informații clare despre pericolul acestui fenomen și dacă ei și le amintesc timp de cateva secunde, cand li se oferă primul joint, prima linie sau primul comprimat, vor fi capabili să ia decizia potrivită la acea intersecție a vieții lor, să refuze și să ducă o viață corectă și liniștită”, a declarat, pentru Ziarul Lumina, col. Cătălin Țone.

„Biserica are un rol extraordinar, pentru că lăcașul in care s‑a desfășurat această activitate este plin de semnificații. Eu spun că in viață sunt și dependențe pozitive, dintre care cred că una o reprezintă religia și comuniunea cu Dumnezeu. Autocunoașterea oferită prin intermediul religiei favorizează reușita de a ține copiii departe de droguri.”

„Tentațiile sunt la fiecare pas și există foarte multe droguri pe piață și persoane implicate in distribuirea lor, și atunci noi trebuie să venim cu o contrapondere inteligentă și cu activități care să fie desfășurate in mod constant de specialiști, părinți, școală și Biserică”, a mai spus expertul anti-drog.

Nu există consum fără consecințe

Tinerii au ascultat și mărturia lui Lucian Ibănescu, un fost consumator de droguri, acum reprezentant al unei organizații de profil, Asociația Teen Challenge Smart. Acesta a povestit despre iadul prin care a trecut din cauza acestor substanțe, văzand de cateva ori moartea cu ochii.

„Cel mai important lucru pe care ne dorim ca tinerii să il ințeleagă este acela că nu există consum de droguri fără consecințe”, a declarat Lucian Ibănescu.

„Ei sunt liberi să facă orice alegere vor și nu vrem să le impunem nimic, dar vrem să ințeleagă tot adevărul despre droguri. Ele vin la pachet cu niște consecințe și cu un preț pe care nimeni nu e gata să il plătească. Se plătește cu sănătatea, cu lucrurile cele mai scumpe, cu relațiile cele mai dragi și, intr‑un final, cu viața.”

Elevii au urmărit filmulețe și au primit materiale informative.

„Am incercat să avem o abordare echilibrată, pentru că nu ne‑am adresat unor consumatori de droguri, ci unor copii”, a explicat părintele paroh Constantin Stoica.

Clericul spune că parohia „Iancu Vechi‑Mătăsari” este prima din Arhiepiscopia Bucureștilor care a organizat o dezbatere pe tema drogurilor in acest format.

Foto credit: Ziarul Lumina

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanewsdrog


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 131

Id: 79601

Data: Nov 13, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).