#tagByzantine: Festivalul de Muzica Bizantina de la Iași iși continua activitatea online

Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași își continuă activitatea online în această perioadă printr-un proiect inedit: o „ștafetă” muzicală intitulată #tagByzantine – în fapt, o „leapșa” muzicală bizantină.

Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași (IBMF) îi invită pe psalți să publice pe Facebook clipuri în care interpretează cântări ortodoxe marcate de #tagByzantine și să provoace, la rândul lor, alte persoane să se alăture proiectului.

„Dorim să fim aproape de publicul nostru și să-l sprijinim în rugăciune. Am gândit acest proiect, Tag Byzantine, cu alte cuvinte, o inocentă leapșă, cum o numesc copiii, practic, o continuă invitație de la un psalt către altul de a ne primi în cântările și cămările rugăciunii sale. Ne-am propus să unim, în acest proiect, pe cât mai mulți dintre psalții României și nu numai”, a declarat pentru Doxologia Andreea Ogăraru, directorul general IBMF.

Părintele Ionuț-Gabriel Năstasă, directorul artistic IBMF a spus că inițiativa este un îndemn la rugăciune, la comuniune, dar și sprijin „într-o perioadă în care încercăm să învingem boala, suferința, izolarea, nerăbdarea sau îngrijorarea și să căutăm pacea, nădejdea și comuniunea de iubire, bunuri duhovnicești pe care le obținem prin rugăciunea rostită, citită, ascultată și, mai ales, cântată”.

Până în prezent s-au alăturat inițiativei:

  • Pr. Lect. Dr. Sabin Preda, conducătorul Grupului «Nectarie Protopsaltul» (București), care a deschis activitatea în Săptămâna Patimilor cu «Aliluia» și troparul «Iată, Mirele vine».
  • Constantin Răileanu, fondator și conducător al Ansamblului de Muzică Veche «Anton Pann» (București), care a inaugurat seria cântărilor pascale cu troparul Învierii «Hristos a înviat».
  • Preotul Alexandru Grigoraș (Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” Sascut, sat Schineni, județul Bacău), care a interpretat «Ziua Învierii».
  • Arhidiaconul Constantin Hurjui (Catedrala patriarhală din București), care a cântat «Axionul Învierii».
  • Diaconul Adrian Stolnicu (Catedrala patriarhală din București), cu Stihirile Paștilor.
  • Arhidiaconul drd. Iulian-Ciprian Rusu (Catedrala mitropolitană din Iași), care a transmis cântarea «Axion la Înjumătățirea Praznicului Cincizecimii».
  • Psaltul Liviu Cruceru, membru al Grupului «Nectarie Protopsaltul» (București), a sensibilizat publicul cu interpretarea Catavasiilor Învierii Domnului.
  • psaltul Maxim Câmpeanu, membru al Grupului Psaltic «Nectarie Protopsaltul» care a interpretat Axionul Înălțării Domnului.


Foto credit: Doxologia


Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 241

Id: 70419

Data: Jun 11, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).