Patriarhul Daniel a oficiat luni, în Catedrala Patriarhală, o slujbă de Te Deum cu ocazia împlinirii a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române.
La finalul slujbei, Patriarhul a amintit că la 24 ianuarie 1859, lucrările Adunării Elective a Munteniei, care a ales pe Domnitorul Alexandru Ioan Cuza al Moldovei și Domnitor al Țării Românești, s-au desfășurat pe cunoscutul Deal al Mitropoliei, într-o clădire a Mitropoliei Țării Românești.
„Înainte de alegere, membrii Adunării Elective au jurat pe Sfânta Evanghelie și pe Sfânta Cruce, înaintea icoanei Sfintei Treimi că vor vota pentru Unirea Principatelor Române”, a spus Patriarhul României.
„Astăzi, la slujba de Te Deum din Catedrala Patriarhală și noi ne-am rugat Preasfintei Treimi, Izvorul etern al unității și al comuniunii, să ne ajute să păstrăm și să cultivăm permanent unitatea națională, conviețuirea pașnică și cooperarea demnă cu alte popoare, spre binele poporului român și al României”, a spus Preafericirea Sa.
La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților de stat, civili și militari, între care Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naţionale, și Victor Opaschi, Secretarul de stat pentru Culte.
În cuvântul său, Patriarhul României a subliniat contribuția esențială a Bisericii în procesul care a culminat cu Unirea Principatelor Române: „Prin ierarhii, preoții de mir, monahi și teologi mireni, Biserica Ortodoxă Română a contribuit deopotrivă în Moldova și în Țara Românească la acest act fundamental al istoriei noastre”.
Contemporanii evenimentului au numit data de 24 ianuarie 1859 „Ziua cea mare a veacului”, a amintit Părintele Patriarh, argumentând că aceștia au înțeles că Unirea Principatelor Române constituie piatra de temelie a noului stat unitar român.
„Am afirmat adesea că unirea de la 24 ianuarie 1859 trebuie considerată ca fiind ‹Unirea de Bază›, nu ‹Unirea cea Mică›, deoarece ea a constituit baza pentru formarea statului unitar român în anul 1862, numit ‹România›”.
„Această sărbătoare este o zi în care aducem mulțumire lui Dumnezeu și comemorăm cu recunoștință pe toți cei care au contribuit la Unirea Principatelor Române, arătând astfel importanța unității și a demnității noastre naționale, în contextul cooperării internaționale prezente și viitoare”. Vezi textul integral.
După oficierea slujbei de Te Deum, au urmat depuneri de coroane de flori la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din apropierea Catedralei Patriarhale.
În ziua de 24 ianuarie 2022 a fost oficiată slujba de Te Deum în toate bisericile din Patriarhia Română, iar la sfârșitul acestei slujbe au fost trase clopotele timp de un minut.
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 217
Id: 76001
Data: Jan 24, 2022
Imagine:
Volumul omagial „Arhierie și filantropie. Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan Selejan, la 7 decenii de viață” a fost lansat sâmbătă, 22 .....
Data: Jan 24, 2022
Episcopul Iustin al Maramureșului și Sătmarului a fost prezent duminică în satul Groși, localitatea natală a marelui taragotist Dumitru Fărcaș. Ierarhul a sfințit bustul edificat în fața primăriei din localitate și a participat la manifestările omagiale care au urmat.
.....Data: Jan 24, 2022
Arhimandritul Antonie Pința a fost instalat duminică stareț al mănăstirii fondate la începutul anului trecut în comunitatea românească din Spilimbergo, nord-estul Italiei.
Copiii de la Așezământul „Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuți au sărbătorit luni, 24 ianuarie, Unirea Principatelor Române printr-o serie de activități .....
Data: Jan 25, 2022
Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud a oficiat luni, 24 ianuarie, o slujbă de Te Deum la împlinirea a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române.
Ierarhul a subliniat că se cuvine să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate darurile pe care le-a revărsat asupra poporului român .....
Data: Jan 25, 2022
La împlinirea vârstei de 73 de ani, luni, 24 ianuarie, Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sătmarului a .....
Data: Jan 25, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Talpa Maicii Domnului - Pochaev - film ortodox rusesc tradus
Slujba Inmormantarii Preafericitului Parinte Patriarh Teoctist - 03 August 2007
Manastirea Frasinei
Viata Sfantului Ioan Iacob Hozevitul
Biserica Filaret - Cutitul de argint (Documentar Trinitas TV)
Biserica Sfantul Spiridon Vechi (Bucuresti) (Documentar Trinitas TV 2012)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).