Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a inaugurat marți, la Biblioteca Națională a României din Capitală, expoziția de fotografie „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava – o istorie în imagini de patrimoniu mondial”. Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, delegatul Patriarhului României la vernisaj, a apreciat că „tezaurul păstrat în frescele mănăstirilor este tezaurul credinței”.
La inaugurare au participat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, Arhim. Nectarie Clinci, Starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei, Arhim. Dosoftei Dijmărescu, Exarh cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Părintele Consilier Nicolae Dascălu, Directorul Publicațiilor Lumina ale Patriarhiei Române, Aurelian Iftimiu, consilier patriarhal și Directorul Agenției de știri Basilica a Patriarhiei Române, dr. Adrian Cioroianu, manager interimar al bibliotecii Naționale a României, clerici, oameni de cultură.
Arhid. Vasile Demciuc, consilier eparhial la Sectorul Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a moderat evenimentul.
„Puține locuri din lume se pot bucura de asemenea frumuseți și tezaure cum este ținutul Sucevei și Rădăuților. Și o parte din această expoziție pe care dumneavoastră ați pregătit-o vorbește despre acest lucru: tezaurul păstrat în frescele mănăstirilor este tezaurul credinței”, a afirmat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul în debutul evenimentului.
Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a dat apoi citire mesajului adresat de Patriarhul Daniel cu ocazia expoziției.
Un popor trăiește deplin în istorie dacă este și creator de frumusețe
„Redat artistic în frescă, miniatură sau orfevrărie, chipul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, care prin viața și moartea sa de mucenic a contribuit ca luminător de suflete la întărirea credinței ortodoxe în această parte a Europei, a dăinuit peste timp, dovedind atât intensitatea evlaviei, cât și importanța păstrării și transmiterii patrimoniului spiritual și cultural al poporului român”, a transmis Patriarhul României.
„Parafrazând pe filosoful creștin Pavel Florensky care a formulat argumentul estetic al existenței lui Dumnezeu în cuvintele: «Dumnezeu există pentru că există frumusețe», putem și noi spune referitor la patrimoniul istoric și de artă, că un popor trăiește deplin în istorie dacă este și creator de frumusețe, de opere artistice și culturale perene”, a mai afirmat Preafericirea Sa.
În continuare, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a citit un mesaj din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.
Ierarhul i-a mulțumit Părintelui Patriarh Daniel pentru că a binecuvântat atât realizarea filmului „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava” de către echipa Trinitas TV, cât și desfășurarea expoziției inaugurate la Biblioteca Națională.
Înaltpreasfinția Sa a mai transmis mulțumiri Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, delegatul Părintelui Patriarh Daniel, pentru prezență și cuvântul transmis din partea Preafericirii Sale, managerului Bibliotecii Naționale a României, dr. Adrian Cioroianu, precum și tuturor celor care au contribuit la succesul manifestării.
Mesajul ierarhului s-a încheiat cu urarea ca „Dumnezeu, pentru rugăciunile Sf. M. Mc. Ioan cel Nou de la Suceava, veghetorul spiritual neobosit al Bucovinei, să vă binecuvinteze cu bucuria mântuirii pe toți cei care, în zilele acestea, încercați să deslușiți, prin mijlocirea imaginilor, biografia unuia dintre prietenii Mântuitorului Nostru, Iisus Hristos”.
Contribuția Moldovei la hagiografia bizantino-slavă
Elena Firea, lector la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și consultant științific al expoziției, a explicat apoi importanța științifică a frescelor care îl reprezintă pe Sf. Ioan cel Nou de la Suceava.
„Cred că aceasta este prima expoziție care adună laolaltă o parte consistentă, nu toate, dar o parte consistentă din reprezentările medievale ale Sf. Ioan cel Nou. Știți, în țările noastre românești, Evul Mediu este lung, așa că folosesc sintagma «medieval» și pentru secolul al XVII-lea”, a spus cercetătoarea.
„M-am ocupat de aceste imagini pentru că, de fapt, ele sunt principalele surse pentru reconstituirea cultului medieval al Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, a mai spus lectorul universitar.
„Subliniez caracterul excepțional al cinstirii moldovenești a sfântului. Este, practic, contribuția Moldovei la hagiografia bizantino-slavă. Și nu e deloc puțin lucru. În acest context, reprezentările vizuale ale sfântului se bucură și ele de un caracter original.”
„Știm că icoanele au jucat dintotdeauna un rol esențial în venerarea sfinților în creștinism și mai ales în creștinătatea răsăriteană. Dar nu era un lucru obișnuit în cazul sfinților noi sau recenți viața și faptele și martiriul lor. De aceea, este cu atât mai excepțional că acest lucru s-a întâmplat în Moldova de la începuturile venerării Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, a mai precizat Elena Firea.
Sfântul care ne unește din Carpați pân’ la Hotin
Evenimentul s-a încheiat cu un concert susținut de Grupul psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, înființat de Părintele Arhiepiscop Calinic în noiembrie 2020 și dirijat de Arhid Ilie Leonte și Arhid, Nifon Baciu.
„Sf. Ioan cel Nou de la Suceava este sfântul care ne unește pe toți, sfântul care, am putea spune, fără a exagera, că sfințește istoria Țării Moldovei de la munte pân’ la mare, din Carpați pân’ la Hotin”, a a spus în încheiere Arhid. Vasile Demciuc.
„Sunt convins că ne vom mai revedea în această sală, în această instituție atât de frumoasă, pentru a vă arăta că noi, cei din nordul țării, din Bucovina istorică, știm să ne unim cu toții și să vă transmitem că vă prețuim și să vă invităm să ne vizitați dulcea noastră Bucovină, veselă ca o grădină, pentru a vedea pe viu imaginile care ne înconjoară în acest moment”, a încheiat moderatorul evenimentului.
Exponatele constau din reproduceri ale reprezentărilor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava în frescele bisericilor de Patrimoniu Mondial UNESCO din cuprinsul eparhiei. Fotografiile au fost realizate de Irina Ursachi, directoarea Departamentului de Comunicare al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, iar conceptul grafic a fost realizat de compania de branding și design Wincero din Rădăuți.
Partenerul media al manifestării a fost Trinitas TV, care a asigurat transmisia în direct pe Facebook a evenimentului.
Evenimentul reprezintă încununarea Anului Jubileu în eparhia Sucevei și Rădăuților, dedicat Moștenirii Mușatine.
Trei biserici ctitorite de domnitori din această dinastie au aniversat anul acesta mai multe secole de existență, astfel: bisericile „Sf. M. Mc. Gheorghe” a Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava” și Biserica „Duminica Tuturor Sfinților” din Părhăuți au împlinit 500 de ani de la sfințire, iar biserica „Sf. Ap. Petru și Pavel” a Mănăstirii Solca a împlinit 400 de ani de la sfințire.
Ultima din seria de manifestări „Moștenirea Mușatină” va fi Liturghia Solemnă oficiată în 6 noiembrie la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, reședință eparhială, cu prilejul împlinirii a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” a așezământului monahal.
În eparhia Sucevei și Rădăuților se găsesc toate cele opt biserici din Moldova înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Vezi și:
Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 266
Id: 77395
Data: Sep 28, 2022
Imagine:
Părintele Patriarh Daniel a transmis marți un mesaj la inaugurarea expoziției fotografice „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava – o istorie în imagini de patrimoniu mondial”, organizată de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților la Biblioteca Națională a României din .....
Data: Sep 28, 2022
Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, a binecuvântat așezământul social-filantropic din parohia băcăuană „Înălțarea Domnului”, satul Gutinaș. Slujba de sfințire a avut loc .....
Data: Sep 28, 2022
Mitropolitul Clujului a vizitat luni Capela Sfinții Doctori fără de arginți Chir și Ioan” a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, unde a .....
Data: Sep 28, 2022
Duminică a fost oficiată prima Sfântă Liturghie pentru comunitatea românilor ortodocși din orașul Dachau, landul Bavaria, Germania. La slujbă au fost prezenți peste 50 de oameni care locuiesc în Dachau, Karlsfeld și München.
Slujba a fost oficiată de Preotul .....
Data: Sep 28, 2022
Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, întrunit miercuri în ședință la București, i-au fost prezentate traducerile în limba română ale textelor liturgice care vor însoți propunerea de canonizare către Patriarhia Ecumenică a Cuvioșilor Dionisie Ignat și Petroniu .....
Data: Sep 29, 2022
Patriarhul României a binecuvântat miercuri racla în care vor fi puse moaștele Sf. Ioanichie cel Nou de la Muscel, una dintre cele mai mari lucrări de acest tip realizate la Atelierele Patriarhiei Române. Preafericirea Sa a lăudat această inițiativă a Mănăstirii Negru Vodă din .....
Data: Sep 29, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Dialogurile Trinitas - 2014-10-27 - Pr Mihai Hau - Sfintii modele de urmat si Sfantul Dimitrie cel Nou
Dialogurile Trinitas - 2015-05-05 - Roxana Sorescu si Liliana Ursu - Vasile Voiculescu p1
Dialogurile Trinitas - 2014-02-17 - Pr Mosoiu - Sfanta Treime si relatia omului cu D-zeu in Treime slavit
Dialogurile Trinitas - 2014-11-20 - Pr Alexandru Motoc - Intrarea Maicii Domnului in biserica
Dialogurile Trinitas - 2014-09-03 - Pr Alexandru Motoc - Despre inceputul anului bisericesc
Dialogurile Trinitas - 2016-03-01 - Pr Alexandru Mihail Nita - Intamplator vs providential p1
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).