Ucenic al Cuviosului Nichifor cel Lepros și cel mai modern sfant canonizat: 25 de ani de la moarte

In data de 23 mai se implinesc 25 de ani de la moartea celui mai modern sfant, canonizat de Patriarhia Ecumenică de Constantinopol in martie 2022: Cuviosul Evmenie Saridakis.

Cunoscut mai ales ca ucenic al Sfantului Nichifor cel Lepros, Evmenie a avut la randul său această boală pe care a primit-o cu bucurie și de care s-a vindecat ulterior.

S-a născut in data de 1 ianuarie 1930 intr-o familie săracă, din punct de vedere material, in satul Ethia din insula Creta.

Părinții săi credincioși, Gheorghe și Sofia Saridakis, i-au dat la Botez numele de Constantin. Rămas orfan de tată la numai doi ani, iși dorea de mic să devină monah, căci nu era ca ceilalți copii de varsta lui, ci avea obiceiul de a sta mult timp in biserica satului și in cele din imprejurimi, unde se ruga și petrecea serile in privegheri.

In iarna anului 1944, pe cand stătea la gura sobei impreună cu cele două surori și cu mama sa și mancau gogoși, a fost pătruns de o lumină care l-a umplut de bucurie, spunandu-le surorilor sale: „Mă voi face monah!”. Avea paisprezece ani atunci. Și, intr-adevăr, in anul 1947 a mers și s-a inchinoviat la Mănăstirea „Sfantul Nichita” din Ahendria, o mică mănăstire cioplită in peșteră, care se află in partea sudică a Cretei, către golful libian.

A primit boala cu bucurie

După patru ani, in anul 1951, a fost tuns monah și a primit numele Sofronie, iar in anul 1959 a plecat in armată, deoarece pe atunci stagiul militar era obligatoriu, chiar și pentru monahi. Ulterior, la hirotonia in preot, a primit numele de Evmenie, care inseamnă „bunăvoință”.

In timpul serviciului militar s-a instalat febra și a prezentat primele simptome de lepră.

„Simțeam că cineva imi infige o grapă de fier in spate și trage carnea jos de pe mine”, ne spunea. Și zicea in sinea sa: „Dar ce am de mă doare așa? Maica Domnului, ce durere este aceasta? In viața mea n-am mai simțit o astfel de durere!”.

După multe examene medicale, un doctor i-a spus: „Ascultă, soldat Saridakis, trebuie ca in clipa aceasta să vină poliția și serviciul sanitar, și să te ducă in Atena, căci te-ai molipsit de boala Hansen, de lepră”.

Cum a auzit această neplăcută veste a spus: „Vorbești serios, doctore? Am lepră? Voi purta această mare cruce?”. „Da”, i-a răspuns doctorul. Și de bucurie, Constantin a căzut din pat.

Intrebat ulterior de ce s-a bucurat așa de mult, părintele a explicat: „Pentru că atunci cand Dumnezeu iți trimite o mare boală, inseamnă că e o cruce mare. Și dacă o rabzi, cu puterea lui Dumnezeu, o cruce mare aduce o mare inviere! Cand am fost diagnosticat cu boala Hansen, m-am rugat și a zis: �Dumnezeul meu, nu sunt vrednic să port o cruce atat de mare! Atat de mult mă iubești? Iți mulțumesc foarte mult! Numai ajută-mă să o rabd!�”.

„Sufeream! Dar, pe cat de mult sufeream cu trupul, pe atat de mult se veselea inima!”, mărturisea cuviosul.

Astfel, in anul 1957, Evmenie a fost transferat la leprozeria din Atena. Pentru că din anul 1947 se descoperise remediul potrivit pentru vindecarea leprei, cu care fusese diagnosticat la timp, treptat s-a vindecat. Cu toate acestea, a rămas in leprozerie pentru a sluji leproșilor.

Odată cu sosirea Cuviosului Nichifor in leprozerie și la recomandarea scrisă a Sfantului Antim către el, monahul Sofronie l-a făcut pe cuvios, mentorul său. Iși făceau separat slujbele și rugăciunile, posteau și nu mancau carne, cu toate că doctorii le spuneau să mănance.

Cu timpul, viețuirea sfantă a celor doi monahi a ajuns la urechile multor oameni credincioși, care, atunci cand ii cercetau pe leproși, urmăreau să-i intalnească și pe cei doi sfinți, pentru folosul lor sufletesc.

Evmenie, mereu binevoitor

Părintele Evmenie era mereu un om cald, mereu binevoitor și zambitor, chiar in momentele de suferință.

Unei credincioase care l-a intrebat uimită: „Cum reușiți, părinte, să fiți mereu bucuros și zambitor?”, sfantul i-a răspuns: „Binecuvantato, acestea sunt zambetele pe care le-am primit din cer!”.

Cuviosul Evmenie a plecat la cele veșnice in data de 23 mai 1999. Patriarhia Ecumenică de Constantinopol l-a trecut in randul sfinților in martie 2022.

Sursă foto: protothema.gr


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 186

Id: 81074

Data: May 23, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).