Ţesătoarea Maria Bun, din localitatea arădeană Şicula, va fi propusă de autorităţile locale pentru a primi titlul UNESCO „Tezaur uman viu”.
Maria Bun ţese pe un război vechi de peste 150 de ani, iar costumele sale populare au căutare în toată lumea.
Pentru întreaga activitate şi pentru că se străduieşte să transmită mai departe tradiţiile, Centrul Cultural Judeţean face demersuri pentru ca Maria Bun să fie declarată „Tezaur uman viu”.
Etnologul centrului, Rodica Colta, a declarat, pentru Agerpres, că aceasta este prima nominalizare a judeţului Arad pentru titlul onorific înfiinţat de UNESCO.
„Am pregătit dosarul pentru a-l depune la Ministerul Culturii, dar a intervenit pandemia şi nu s-a mai putut. Dacă în acest an nu se va concretiza, Maria Bun rămâne propunerea judeţului Arad şi pentru anul viitor. Ea este cea mai în vârstă, dar şi cea mai pricepută ţesătoare şi cusătoreasă de costume populare pe care o avem, a declarat Rodica Colta.
Tanti Maria a deprins meşteşugul ţesutului pe când avea 11 ani, de la mama şi mătuşa sa, dar şi astăzi, după o viaţă întreagă, ea încă petrece aproape toată ziua în faţa războiului, unde combină firele şi culorile pentru a crea modele tradiţionale sau inedite.
Pentru a realiza un costum, tanti Maria, lucrează aproximativ trei săptămâni, dar în anumite cazuri timpul de lucru se măreşte şi până la două luni.
Acum îşi procură materialele din comerţ, însă mult timp şi-a realizat singură materia primă din cânepă şi bumbac.
„Mai am şi acum cânepă veche, rămasă de la mama mea, iar când am comenzi speciale, fac costume din fire prelucrate de mine, aşa cum se făcea pe vremuri”, spune ţesătoarea.
Ce înseamnă Tezaur Uman Viu?
Este un titlu „viager, personal și netransmisibil” acordat persoanelor „purtătoare, păstrătoare şi transmiţătoare de elemente de patrimoniu cultural imaterial”.
În România această distincţie este oferită de Comisia națională pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial – Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.
Acest titlu face parte dintr-un program internaţional care se desfăşoară în state ca: Japonia, Franţa, Republica Cehă, Ungaria etc.
Citeşte şi: Peste jumătate din Tezaurele Umane Vii ale României sunt din Transilvania
Foto credit: Marian Buga/Agerpres
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 228
Id: 70592
Data: Jun 30, 2020
Imagine:
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Părintele Decan Ioan Moldoveanu și Părintele Profesor Emerit dr. Ștefan Buchiu au deschis marți cursurile misionar-pastorale pentru obținerea gradelor clericale profesionale.
Slujba de Te Deum a fost oficiată de .....
Data: Jun 30, 2020
Basilica Travel te invită în iulie să redescoperi meleagurile românești. Agenția de pelerinaje a Patriarhiei Române pune la dispoziție în perioada următoare o gamă largă de pelerinaje interne.
Curtea Domnească din Târgovişte va fi reabilitată cu fonduri europene în valoare de 13,3 milioane de lei, printre lucrări fiind avută în vedere şi consolidarea Turnului Chindiei, a informat Consiliul Judeţean Dâmboviţa marţi într-un comunicat citat de Agerpres. Marți .....
Data: Jun 30, 2020
Am avut bucuria să purtăm un dialog cu pictorul Daniel Codrescu, care, la aproape 40 de ani, este coordonatorul unor lucrări impresionante la Catedrala Naţională. În pofida importanţei activităţilor desfăşurate, Daniel rămâne smerit în atitudine. El vede viaţa ca pe o „succesiune de .....
Data: Jun 30, 2020
Facultățile de teologie aleg anul acesta să-și promoveze nu doar oferta academică, ci și pe cea de formare pentru viață a studenților. Înscrierile la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din București încep în 8 iulie. De curând, instituția a publicat un videoclip în care .....
Data: Jun 30, 2020
Arhiepiscopul Teodosie a subliniat luni, în cuvântul adresat la hramul Catedralei din Constanța, că noi, românii, suntem „frământătura apostolilor” și de aceea în creștinătatea noastră nu sunt extreme.
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).