Se împlinește un an de la întâlnirea istorică dintre Patriarhul Daniel și Papa Francisc, al doilea Conducător al Bisericii Romano-Catolice care vizitează România.
Pe parcursul vizitei și imediat după aceasta, Papa Francisc și-a exprimat profunda apreciere pentru România și românii din diaspora italiană, pentru Catedrala Națională și, nu în ultimul rând, pentru Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
La un an distanță, este un prilej bun pentru a rememora cele mai importante lucruri legate de această vizită.
Știați că…?
- Papa Francisc a venit ca pelerin
El a fost invitat de Președintele Klaus Iohannis și de Premierul Viorica Dăncilă și a afirmat într-o postare pe Twitter că vine în România ca pelerin.
În această calitate a vizitat Catedrala Națională, prilej cu care Părintele Patriarh Daniel a spus:
„Astăzi, noi vă primim ca pelerin în această Catedrală nouă, în care deasupra Altarului (Sanctuarului) se află marea icoană în mozaic a Maicii Domnului, numită în limba greacă Platytera, iar în limba latină Regina coeli”.
- Papa Francisc a omagiat contribuția pe care diaspora românească o aduce societății italiene
În Italia se găsește cea mai numeroasă diaspora românească. În discursul rostit în timpul vizitei la Palatul Cotroceni, Papa Francisc le-a adus acestora mulțumiri pentru munca lor și valorile culturale și spirituale prin care contribuie la societatea care i-a primit. Papa Francisc a spus:
„Aduc un omagiu sacrificiului atâtor fii și fiice ai României care, prin cultura lor, prin patrimoniul valorilor și muncii lor, îmbogățesc țările în care au emigrat, iar prin roadele efortului lor își ajută familiile rămase în patrie”.
- Papa Francisc a fost întâmpinat la Palatul Patriarhal în aceeași sală ca și Papa Ioan Paul al II-lea
Patriarhul Daniel și-a primit oaspetele în aceeași sală în care Patriarhul Teoctist l-a primit pe predecesorul acestuia. Sala poartă numele de Conventus („Întâlnire” în limba latină).
- Patriarhul Daniel a vorbit despre trei vulnerabilități ale societății globale care necesită răspuns și acțiune din partea creștinilor: secularizarea, familia și sărăcia.
În discursul de întâmpinare de la Palatul Patriarhal, Părintele Patriarh Daniel a afirmat:
- „Predecesorii noștri ne cheamă astăzi și pe noi să apărăm și să promovăm credința în Hristos și valorile creștine, într-o Europă foarte secularizată, pentru a transmite tinerei generații credința în iubirea milostivă a lui Hristos pentru lume și credința în viața eternă a persoanei umane.”
- „Totodată, ei ne cheamă să mărturisim, să apărăm și să promovăm familia creștină tradițională formată din bărbat, femeie și copii, într-o Europă cu un evident declin demografic, un continent care îmbătrânește rapid.”
- „Predicarea Evangheliei lui Hristos înseamnă astăzi să unim Liturghia cu filantropia, rugăciunea cu acțiunea socială în ajutorarea oamenilor săraci, bolnavi și marginalizați.”
- Cei doi lideri religioși au evocat prigoana comunistă anti-creștină
La întâlnirea de la Palatul Patriarhal, Papa Francisc a spus:
„Aici – ca și în multe alte locuri din timpurile noastre – ați simțit Paștele morții și al învierii: atâția fii și atâtea fiice ai acestei țări, din diferite Biserici și comunități creștine, au îndurat vinerea persecuției, au trecut prin sâmbăta tăcerii, au trăit duminica renașterii. Atâția martiri și mărturisitori ai credinței!”
Ulterior, în discursul său de la Catedrala Națională, Părintele Patriarh Daniel a vorbit și el despre aceasta:
„Noua Catedrală Națională este un edificiu simbolic al Învierii bisericilor demolate, dar și un simbol al libertății religioase a poporului român, după aproape 50 de ani de regim comunist.”
- Papa Francisc și Patriarhul Daniel au subliniat relațiile bune dintre comunitățile catolice și cele ortodoxe românești din Italia
La întâlnirea cu membrii Sinodului Permanent al Bisericii Ortodoxe Române, Papa Francisc a afirmat:
„Ne sunt un bun exemplu atâtea comunități ortodoxe românești care colaborează foarte bine cu multe dieceze catolice din Europa Occidentală unde sunt prezente. În multe cazuri s-a dezvoltat un raport de încredere și prietenie reciprocă, întreținută de gesturi concrete de ospitalitate, susținere și solidaritate.”
În discursul său de la Catedrala Națională, Preafericitul Părinte Daniel a confirmat:
„Vă mulțumim pentru sprijinul pe care îl acordați constant credincioșilor ortodocși români din Italia și din alte țări, unde Biserica Romano-catolică a pus la dispoziția comunităților ortodoxe românești 426 lăcașuri de cult, 306 în Italia și 120 în alte țări din Europa Occidentală.”
- Patriarhul Daniel a dezvăluit că Papa Ioan Paul al II-lea a oferit 200.000 USD pentru viitoarea Catedrală a Neamului
La ceremonia de la Catedrala Națională, Părintele Patriarh Daniel a spus:
„Acest ajutor financiar a fost integrat simbolic de Patriarhia Română, ca parte din costul total de 500.000 euro, în vederea achiziționării clopotelor Catedralei Naționale, de la firma catolică Grassmayr din Innsbruck, Austria, deoarece, în tradițiile ortodoxă și catolică, clopotele au o valoare simbolică foarte profundă: ele reprezintă glasul lui Dumnezeu, care cheamă oamenii la rugăciune și la cooperare fraternă.”
- Intonarea rugăciunii Tatăl nostru, propusă de partea catolică, a fost acceptată în semn de recunoștință pentru sprijinul oferit Catedralei Naționale și ortodocșilor români din Italia
Patriarhul Daniel a precizat:
„Din acest motiv, am acceptat propunerea părții catolice să oferim Sanctității Voastre și creștinilor catolici prezenți aici în această Catedrală posibilitatea să rostească rugăciunea Tatăl nostru în limba latină și să intoneze câteva cântări pascale catolice.”
- La întoarcere, Papa Francisc a vorbit în termeni elogioși despre Patriarhul Daniel: „Aveți un mare patriarh”
Pe drumul de întoarcere la Roma, Papa Francisc le-a declarat jurnaliștilor:
„Aveți un mare patriarh, un om cu o inimă mare, un mare învățat. El cunoaște mistica părinților deșertului, mistica spirituală. A studiat în Germania și este, de asemenea, un om al rugăciunii. E ușor să te apropii de Daniel! Am vorbit ca frații”.
Vizita Papei Francisc în România a avut loc la invitația Președintelui Klaus Iohannis și a Premierului Viorica Dăncilă. Pelerinajul lui s-a desfășurat între 31 mai și 2 iunie și a cuprins patru destinații: București, Iași, Șumuleu-Ciuc și Blaj.
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 298
Id: 70330
Data: May 31, 2020
Imagine:
„Sinodul I Ecumenic ne cheamă pe toți la unitate și la iubire”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul în omilia sa din Duminica Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic. „Biserica ascultă și părerile altora pentru a statornici tot adevărul.”
Episcopul .....
Data: May 31, 2020
Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul a slujit la altarul de vară al Catedralei Patriarhale în Duminica Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic. În omilia sa, el a subliniat că unitatea Bisericii se păstrează numai în Duhul Sfânt. De aceea, cel mai important lucru pe care îl putem .....
Data: May 31, 2020
Părintele Patriarh Daniel transmitea în 2018 un mesaj în care spunea: „Îi îndemnăm pe toți părinții să acorde mai mult timp copiilor, să-i ajute să nu-și piardă sănătatea și .....
Data: Jun 1, 2020
Biserica Ortodoxă Română a continuat ampla sa acțiune caritabilă desfășurată în contextul pandemiei până în momentul ridicării „stării de urgență” și începutul „stării de alertă” (15 mai 2020), oferind ajutor concret și diversificat, la nivel de parohii și eparhii, persoanelor vârstnice și .....
Data: Jun 1, 2020
Ziua Internaţională a Copilului este sărbătorită în România în data de 1 iunie, asemenea altor aproximativ 50 de state ale lumii. Totodată, peste alte 100 de ţări celebrează o zi a copilului la date diferite.
Sărbătorirea unei zile dedicate copilului a fost propusă .....
Data: Jun 1, 2020
Preasfinţitul Părinte Iustin al Maramureșului și Sătmarului îşi aniversează luni ziua onomastică. Sfântul Iustin Martirul şi Filozoful este ocrotitorul spiritual al Preasfinţiei Sale.
Cu acest prilej, Prefericitul Părinte Patriarh Daniel i-a transmis Preasfinţiei .....
Data: Jun 1, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).