Un an de război in Ucraina. Sprijinul acordat refugiaților de Arhiepiscopia Sucevei

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a transmis vineri bilanțul ajutorului oferit refugiaților ucraineni incă din prima zi de la inceperea războiului. Ajutorul a fost oferit atat in Romania cat și in Ucraina.

Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților a organizat un comitet format din din clerici ai Centrului Eparhial, protoierei, exarhi și voluntari, care a identificat cele mai eficiente măsuri de sprijinire a cetățenilor ucraineni.

In gara din Suceava și la punctul vamal Siret au fost constituite echipe de voluntari, clerici și mireni, printre care se aflau și vorbitori de limbă ucraineană care au ajutat refugiații. Sprijinul a constat in alimente, haine, băuturi calde și informațiile necesare pentru tranzitul țării sau stabilirea domiciliului in Romania.

Voluntarii din asociațiile de tineri, precum Asociația Studenților Creștin-Ortodocși din Romania, Asociația Tinerilor Ortodocși din Suceava, și cei din centrele de tineret Ecclesia ale Arhiepiscopiei, s-au implicat activ in buna desfășurare a activităților de ajutorare a refugiaților.

La nivelul intregii Arhiepiscopii a Sucevei s-au format mai multe centre care au adăpostit refugiații și puncte de colectare pentru alimente, imbrăcăminte, produse de igienă și toate cele necesare persoanelor fugite din calea războiului.

Prin intermediul Eparhiei au fost trimise in Ucraina 10 transporturi insumand 500 de tone de ajutoare pentru persoanele care au rămas in țară. Convoaiele au ajuns din Cernăuți pană aproape de zonele bombardate de la Ternopil, Rovno, Poltava, Harpov, Dnepr, Zaporoje, Nijan, Kiev, Harkiev, Lvivși și altele.

Ajutoarele umanitare au constat in apă, alimente (conserve, dulciuri, lactate, inclusiv lapte praf, fructe, mancare pentru bebeluși ș.a), produse de igienă (scutece, șervețele, dezinfectanți, detergenți) și alte materiale de strictă necesitate (pături, truse medicale, medicamente, lanterne, biberoane, suzete etc.), dar și jucării.

In județul Suceava a fost demarat programul educațional „Din drag de școală și de copiii lumii” de Daniela Ceredeev, inspectorul școlar pentru disciplina religie. Prin acest program au fost organizate activități educaționale pentru copii proveniți din Ucraina. Școala „Sfantul Ioan cel nou de la Suceava” a fost printre primele din județ care au organizat un program zilnic educațional pentru copii ucraineni, o parte dintre aceștia fiind și vorbitori de limbă romană.

Pentru a coordona acțiunile de caritate, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a lansat platforma „Uniți pentru pace” prin care persoanele binevoitoare pot contribui la ajutorul oferit refugiaților.

Acțiunile umanitare au continuat pe tot parcursul anului in funcție de necesitățile persoanelor refugiate.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 226

Id: 77887

Data: Feb 27, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).