Un deceniu de la moartea Arhim. Teofil Lefter, chemat la Domnul in ziua cand implinea 25 de ani de monahism

Anul acesta, la sărbătoarea Întâmpinării Domnului, se împlinește un deceniu de la plecarea la cele veșnice a Arhim. Teofil Lefter, fostul stareț al Mănăstirii Pângărați. A fost chemat la Domnul în ziua în care împlinea 25 de ani de călugărie, fiindcă fusese tuns în monahism tot de Întâmpinarea Domnului.

Arhimandritul Teofil Lefter s-a născut pe 7 martie 1959, în localitatea Letea Veche din judeţul Bacău. În data de 5 august 1986 a devenit frate la Mănăstirea Bistriţa din judeţul Neamţ, sub ascultarea Arhimandritului Ciprian Zaharia.

Anul 1987 a fost unul dintre cei mai importanți în parcursul său duhovnicesc: a fost călugărit în 2 februarie, hirotonit ierodiacon în octombrie și apoi, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, a fost hirotonit ieromonah de către Înaltpreasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

În 1990 a intrat în obştea Mănăstirii Pângăraţi, iar în 1996 a fost numit stareţ al acesteia.

Deși iubea mult retragerea și rugăciunea, și-a asumat coordonarea amplelor lucrări de construcție și restaurare, de care era mare nevoie.

Arhim. Teofil Lefter și Mitropolitul Teofan. Sursa foto: Doxologia.ro

În perioada stăreției sale a fost restaurată biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, care a fost resfinţită în 2002 de Părintele Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Tot atunci s-a pus temelia noii biserici a mănăstirii.

Aceasta a fost sfințită în 12 septembrie 2010, prilej cu care Patriarhul Daniel i-a acordat Arhim. Teofil Lefter Crucea Patriarhala pentru clerici, ca semn de prețuire pentru activitatea de stareț și de ctitor. Noua biserică a fost închinată Sfinţilor Simeon şi Amfilohie de la Pângăraţi, canonizați în 2008.

Foto: Mănăstirea Pângărați

Arhimandritul a plecat la Domnul în ziua praznicului Întâmpinării Domnului 2012, când se împlineau 25 de ani de la tunderea sa în monahism.

„Arhimandritul Teofil Lefter nu a construit doar biserica de zid de la Pângărați, corpuri de chilii, clopotnița și celelalte dependințe ale chinoviei, ci a zidit cu dragoste unită cu multă trudă duhovnicească și Biserica din sufletele multor călugări și a numeroșilor pelerini care veneau și-l căutau pentru dezlegarea păcatelor, pentru cuvânt de învățătură, iar unii și pentru ajutor material. Astfel, părintele Teofil a desfășurat o activitate misionară luminată de evlavie și credință, dovedind faptul că a fost un slujitor bun și credincios, care a înmulțit talanții primiți de la Dumnezeu”, a transmis Părintele Patriarh Daniel după plecarea la Domnul a starețului.

Foto: Mănăstirea Pângărați

Arhimandritul este înmormântat lângă noua biserică a Mănăstirii Pângărați, pe care a ctitorit-o.


Mănăstirea Pângărați și-a luat numele de la un călugăr, Pangratie, spunea Nicolae Iorga. Cuviosul a fost probabil ucenic al Sfântului Cuvios Nicodim de la Tismana.

Biserica veche a mănăstirii, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, a fost construită în 1560 de domnitorul Alexandru Lăpuşneanu peste o peșteră, care în 1806 a fost transformată în paraclis și legată de biserica ctitorită de domnitor. Astfel, biserica veche cuprinde în prezent două biserici suprapuse legate între ele printr-o scară în spirală.

Foto credit: Mănăstirea Pângărați

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 274

Id: 76090

Data: Feb 2, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Recomandari site-uri partenere:
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).