Cuvantul Preafericitului Parinte Patriarh DANIEL la slujba de inmormantare a Arhiepiscopului Justinian al Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului, oficiata in Catedrala Episcopala Sfanta Treime din Baia Mare, joi, 03 noiembrie 2016.
Trecerea din aceasta viata a Inaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop Justinian, Arhipastor al Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului este pentru Biserica noastra o mare pierdere si o negraita durere sufleteasca. Varsta sa venerabila si anii multi de slujirea arhiereasca sunt marturii ale unei mari si bogate misiuni in slujba Bisericii.
Nascut in anul 1921 in tinutul Maramuresului din parinti evlaviosi, a primit la botez numele Ioan. In anul 1941, din dragoste pentru viata monahala a intrat in obstea Manastirii Sfanta Ana - Rohia, unde, in anul 1942 a fost tuns calugar cu numele Justinian. In anul 1944, in perioada vitrega a razboiului, a preluat conducerea manastirii, desi era in varsta de doar de 23 ani. Ravna si harnicia sa au ajutat la dezvoltarea si promovarea acestui asezamant, pe care l-a condus ca staret vreme de aproape 30 de ani, pana in anul 1973, cand - pentru meritele sale deosebite - a fost ales Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului si Clujului, cu titlul de Maramureseanul. Şi la Cluj, vreme de 17 ani (1973-1990), a desfasurat o bogata activitate pastoral-misionara si social-culturala.
Insa, din cei 43 de ani de slujire arhiereasca (1973-2016), cei mai cunoscuti tuturor sunt anii de neobosita si intensa lucrare misionara, dedicati renasterii si innoirii Episcopiei Maramuresului si Satmarului, veche nazuinta a dreptcredinciosilor maramureseni.
Infruntand, de-a lungul istoriei, numeroase vitregii, Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului a fost cotropita de imperiul habsburgic in anul 1688 si trecuta prin dureroasa dezbinare bisericeasca a romanilor transilvaneni in perioada 1698 – 1701; desfiintata abuziv in anul 1740, cu interdictia de a avea episcop ortodox; reinfiintata, pentru putin timp, in anul 1937, prin decret regal; instrainata apoi prin rapirea Ardealului de nord-vest, intre anii 1940-1944; desfiintata din nou, in anul 1948, de regimul comunist ateu, Episcopia Maramuresului si Satmarului a cunoscut patimirile si rastignirea cauzate de factori ostili Ortodoxiei romanesti, timp de mai multe secole.
Reinfiintarea Episcopiei Maramuresului si Satmarului s-a realizat in anul 1990, dupa caderea regimului comunist, cand Biserica Ortodoxa Romana a avut posibilitatea de a se organiza in libertate. Alegerea si intronizarea Inaltpreasfintitului Parinte Justinian la carma ei a fost un act de dreptate, recunostinta si cinstire fata de toti cei care au luptat si s-au jertfit pentru ca dreapta credinta sa dainuie de-a lungul secolelor in aceste tinuturi romanesti.
Inzestrat cu un profund spirit misionar, Arhiepiscopul Justinian s-a preocupat dintru inceput de rectitorirea acestei eparhii, care nu avea nici resedinta episcopala si nici catedrala adecvata. Cu ajutorul lui Dumnezeu, depasind multe greutati, cu rabdare constanta si intelepciune practica, eparhia Maramuresului si Satmarului, condusa de Arhiepiscopul Justinian, are acum o resedinta frumoasa si o catedrala impunatoare, aproape de finalizare. De asemenea, in vremea pastoririi sale a fost pusa piatra de temelie pentru mai mult de 130 de biserici noi, au fost infiintate peste 20 de manastiri, trei protopopiate noi: Viseu, Chioar si Oas, iar sute de biserici au fost sfintite sau resfintite.
Cunoscand ravna sa misionara, darul sau oratoric, intelepciunea sa pastorala si daruirea sa jertfelnica pentru Biserica si popor, i-am conferit rangul de Arhiepiscop onorific in luna decembrie 2009.
Prin fidelitatea sa fata de credinta ortodoxa, traditia liturgica si canonica a Bisericii noastre, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Justinian ramane in memoria noastra a tuturor ca fiind un ierarh luptator, un pastor dinamic si un evlavios slujitor liturgic. Totodata, Voievodul Maramuresului a fost un mare patriot, iubind si aparand valorile spirituale si culturale ale poporului roman.
La acest moment de mare tristete pentru Eparhia Maramuresului si Satmarului si pentru intreaga Biserica Ortodoxa Romana, in numele ierarhilor Sfantului Sinod si al nostru personal, adresam familiei indurerate, clerului, vietuitorilor din manastiri si credinciosilor indoliatei Episcopii a Maramuresului si Satmarului, parintesti condoleante, rugandu-ne Domnului nostru Iisus Hristos, Arhiereul Cel Vesnic, sa aseze sufletul vrednicului de pomenire Arhiepiscopul JUSTINIAN, fratele nostru, in lumina, pacea si iubirea Preasfintei Treimi, in ceata sfintilor Sai slujitori, care au binevestit lumii Evanghelia mantuirii si a vietii vesnice.
Vesnica lui pomenire din neam in neam!
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
The post Un ierarh luptator, un pastor dinamic si un mare patriot – Arhiepiscopul Justinian Chira (1921-2016) appeared first on Basilica.ro.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 941
Id: 61309
Data: Nov 4, 2016
Imagine:
Departamentul de Ştiinte ale .....
Data: Nov 4, 2016
Credinta pastrata in Sfanta Biserica este cea mantuitoare, credinta cea buna, .....
Data: Nov 7, 2016
Centrul social pentru copii si tineri al parohiei Sfantul Spiridon din .....
Data: Nov 7, 2016
Sute de clujeni s-au rugat duminica, .....
Data: Nov 7, 2016
Preasfintitul Parinte Macarie, Episcopul Ortodox Roman al Europei de Nord, .....
Data: Nov 7, 2016
In Duminica a 24-a dupa Rusalii, Preasfintitul Parinte .....
Data: Nov 7, 2016
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).