Un nou proiect imbină teatrul și realitatea virtuală pentru a preveni consumul de droguri in randul tinerilor

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) „I.L. Caragiale” din București a lansat miercuri proiectul „Ecoul Meu Virtual”, care imbină tehnologia Virtual Reality și arta teatrală, pentru a ajuta tinerii să dezvolte abilitățile de viață care să-i ferească de tentația consumului de droguri.

Evenimentul a reunit experți in sănătate mintală și in prevenirea adicțiilor, care au prezentat soluții inovatoare și strategii creative care pot veni in sprijinul tinerilor.

„Una dintre valorile fundamentale ale UNATC este implicarea socială”, a spus Lector Univ. Dr. Romina Boldașu, Prorector Cercetare Dezvoltare Inovare, UNATC.

„In calitate de instituție de invățămant superior, suntem conștienți de rolul pe care il avem in modelarea nu doar a viitorilor artiști, ci și a viitorilor lideri și membri activi ai societății. Credem că teatrul și cinematografia pot avea un impact profund asupra schimbărilor sociale, iar acest proiect este un exemplu perfect in acest sens.”

Psihoterapeutul Yolanda Crețescu de la Asociația Happy Minds a vorbit despre prevenirea consumului de droguri in randul adolescenților la lansare proiectului „Ecoul meu virtual” miercuri, 18 septembrie 2024. Foto: Adrian Scutariu

„Despre prevenție astăzi nu putem vorbi decat printr-o abordare multiaxială a experților și despre un parteneriat intre autorități, specialiști și societatea civilă, pentru că doar impreună putem incerca măcar să oprim flagelul care ne arestează copilăria copiilor noștri și viitorul tinerilor”, a spus drd. Yolanda Crețescu, psiholog clinician, psihoterapeut adlerian și președinta Asociației Happy Minds.

„Astăzi vom vorbi atat despre o cercetare la nivel național, cat și despre instrumente inovative care să asigure prevenirea impotriva acestui flagel, cu instrumente la indemana copiilor, pe limbajul lor și accesibile tuturor generațiilor. Ne-am propus impreună să construim o amintire suficient de puternică, astfel incat „NU” să fie spus inainte de a primi invitația la droguri.”

Demersul iși propune ajutarea tinerilor să dezvolte abilități sociale și emoționale care să-i ferească de dependențe.

Alte obiective sunt conștientizarea părinților și profesorilor, colaborarea mai stransă intre autorități și societatea civilă, precum și o cercetare a factorilor de risc, in scopul dezvoltării de strategii de prevenire adaptate nevoilor reale ale comunităților și tinerilor

Proiectul folosește realitatea virtuală pentru a-i ajuta pe tineri să exerseze scenarii in care pot evita tentația consumului de droguri. Foto: Adrian Scutariu

Proiectul se va desfășura pe o perioadă de 12 luni, printr-o caravană care va ajunge in opt regiuni ale țării. Va include ateliere educaționale și de conștientizare in școli și universități, utilizand realitatea virtuală și jocul teatral pentru a simula scenarii reale și a ajuta tinerii să recunoască și să evite riscurile asociate consumului de droguri.

Partenerii principali ai proiectului sunt Agenția Națională Antidrog și Asociația Happy Minds.


Conform unei statistici oficiale, in Romania anului 2022 erau un milion de persoane care consumaseră�cel puțin o dată droguri.

Vezi și:

  • Un preot ii invață pe adolescenții dependenți de substanțe să zboare din nou – dar ancorați in realitate

Foto: Adrian Scutariu


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 22

Id: 81902

Data: Sep 20, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).