Arhiepiscopia Bucureștilor are în structura administrativă un nou vicar eparhial şi un nou consilier la Sectorul cultural şi comunicaţii media.
Permanenţa Consiliului eparhial i-a numit marţi, 19 octombrie, pe pr. prof. univ. dr. Mihail-Simion Săsăujan în funcţia de vicar eparhial şi pe pr. dr. Ştefan Zară în funcţia de consilier eparhial. Ambii îşi preiau atribuţiile începând din 20 octombrie.
Pr. prof. univ. dr. Mihail-Simion Săsăujan s-a născut la 9 mai 1967, în localitatea Metiș, jud. Sibiu. A absolivit Liceul de Filologie-Istorie „Octavian Goga” din Sibiu (1981-1985), urmat de studii universitare de teologie ortodoxă la Institutul Teologic de grad Universitar din Sibiu (1986-1990), studii de master și doctorat la Facultatea de Teologie Catolică a Universităţii din Viena, Austria (1992-1996). A obţinut titlul de doctor în Teologie la Universitatea din Viena (1996), precum şi un premiu internaţional pentru activitatea ştiinţifică la Eisenstadt, Austria, în 1998. A efectuat stagii de documentare la Arhivele de Stat din Viena în perioada 1997-2004.
Părintele Mihail-Simion Săsăujan are o carieră universitară la disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Române: asistent (1996-1999), lector (1999-2005), conferențiar (2005-2006) și secretar ştiinţific (2000-2006) la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad; conferențiar (2006-2014) și profesor (din 2014) la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universităţii din Bucureşti; abilitare în Teologie (2014); şef al Catedrei de Teologie Istorică (2007-2011) și director al Departamentului de Teologie Istorică, Biblică și Filologie (2011-2015); profesor asociat la Institutul de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Ludwig Maximilian” din München, începând cu anul universitar 2019-2020.
A fost hirotonit în treapta diaconiei în anul 1997 și în treapta preoției în anul 2004, numit preot slujitor (2006) și paroh (2008) al Bisericii Albe din București, hirotesit iconom stavrofor în 2009. Începând din anul 2008, odată cu numirea în funcţia de paroh al parohiei Bisericii Alba, a desfăşurat numeroase activităţi la nivel administrativ, cultural-misionar şi social.
Începând cu 1 martie 2016 a fost Consilier eparhial la Sectorul cultural si comunicații media al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Referitor la noua misiune încredinţată, părintele vicar Mihail-Simion Săsăujan a declarat: „Sunt mulțumitor și recunoscător Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru purtarea de grijă manifestată cu privire la desfășurarea în mod responsabil și misionar a activităților din cadrul Sectorului Cultural și Comunicații Media al Arhiepiscopiei Bucureștilor, pe care le-am coordonat în ultimii cinci ani; de asemenea, pentru atenția cu care coordonează învățământul teologic universitar din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă «Justinian Patriarhul», Univeristatea din București, unde predau cursuri de istoria bisericească a românilor. Voi depune efort și strădanie pentru a duce la îndeplinire responsabilitatea foarte mare a acestui post administrativ eparhial”.
Părintele dr. Ştefan Zară, noul consilier eparhial din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor, este profesor la Seminarul Teologic Ortodox din București și preot la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”-Titan II, din Protoieria Sector 3 Capitală.
S-a născut la 9 iunie 1976, în municipiul Onești (Bacău), unde a absolvit cursurile liceale la Colegiul Național „Dimitrie Cantemir”, la secția Filologie, după care a urmat cursurile de licență ale Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București (1997-2001), masterat (2002-2004) și doctorat (2004-2009), obținând în ianuarie 2010 titlul de Doctor în Teologie al Universității din București, la specialitatea Patrologie și istoria literaturii creștine postpatristice, sub îndrumarea diac. prof. univ. dr. Ioan Caraza. În prezent este student în ultimul an la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, la secția Filologie Clasică.
A fost hirotonit în anul 2008 pe seama capelei Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa” din București, de unde a fost transferat în anul 2013 la Parohia „Adormirea Maicii Domnului”-Titan II, din Protoieria Sector 3 Capitală. Deține Gradul I clerical din anul 2010 și a primit rangul de iconom-stavrofor în anul 2014.
Între anii 2016 şi 2020 a condus Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea, în calitate de director.
În legătură cu acest nou drum, în calitate de consilier eparhial la Sectorul Cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele Ștefan Zară a declarat:
„Numirea mea în funcția de Consilier eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor mă onorează foarte mult. Nădăjduind că voi răspunde pe deplin încrederii pe care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel mi-a acordat-o, mulțumesc încă o dată pentru grija părintească pe care, cu multă delicatețe, ne-o poartă. Activitatea culturală a Bisericii a fost și rămâne una dintre coordonatele esențiale ale ei, iar în vremurile noastre se simte nevoia unei intensificări a acesteia, accentuând faptul că temelia pe care a fost zidită Europa este creștinismul, iar civilizația europeană nu se poate menține decât pe această temelie. Nădăjduiesc, de asemenea, ca experiența mea de până acum să rodească noi proiecte culturale în cadrul sectorului la care îmi voi desfășura activitatea. În acest sens, va trebui să continui eforturile depuse mult timp, cu râvnă și fără oboseală, de părintele prof. univ. dr. Mihail Săsăujan, de a aduce la zi revista mitropolitană Glasul Bisericii, pe care a ridicat-o la un nivel academic, dar și intensificarea, din ultimii ani, a activității Editurii mitropolitane Cuvântul Vieții. Lucrarea culturală a Bisericii nu are de altfel ca scop ultim decât rescrierea Cuvântului lui Dumnezeu în inimile credincioșilor”.
Sectorul cultural şi comunicaţii media al Arhiepiscopiei Bucureştilor
Foto credit: Ziarul Lumina
Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 256
Id: 75112
Data: Oct 19, 2021
Imagine:
„La împlinirea a o sută de ani de la nașterea suveranului, luni, 25 octombrie 2021, la Sinaia va fi dezvelită statuia Regelui Mihai I. Ceremonia va avea loc în parcul de vizavi de Primăria Sinaia, la ora 11.00. Vor participa reprezentanți ai autorităților centrale, locale, membri ai .....
Data: Oct 19, 2021
Episcopul Caransebeșului l-a comemorat pe Arhiereul Filaret Musta luni, la o sută de ani de la hirotonia întru arhiereu. Cu această ocazie, Preasfințitul Părinte Lucian l-a decorat pe descendentul ierarhului, medicul timișorean Virgil Musta, pentru sprijinul oferit semenilor în .....
Data: Oct 19, 2021
Cu ocazia zilei sale de naștere, Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei a primit un mesaj de felicitare de la Mitropolitul Petru al Basarabiei în care ierarhul, pe lângă urările de bine, își exprimă recunoștința pentru ajutorul oferit românilor de peste Prut.
.....Data: Oct 19, 2021
Episcopia Maramureșului și Sătmarului organizează concursul foto „Cimitirul parohial – spațiu sacru, loc al odihnei și comuniunii celor adormiți întru .....
Data: Oct 19, 2021
Poeta Ana Blandiana, nominalizată la Premiul Literar European „Strega”, s-a aflat duminică la .....
Data: Oct 19, 2021
Lucrarea „Istoria bisericească universală: De la întemeierea Bisericii până la anul 1054 – Vol. 1”, Ediția a II-a, a fost publicată recent la Editura Basilica a Patriarhiei Române.
Volumul a apărut prin eforturile unui comitet de elaborare a manualului de .....
Data: Oct 19, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Cuvantul care zideste - 2015-02-09 - Judecarea aproapelui
Cuvantul care zideste - 2014-10-20 - Pierderea timpului
Cuvantul care zideste - 2016-04-27 - Luati mancati acesta este Trupul meu
Cuvantul care zideste - 2016-04-19 - Nadejdea in Dumnezeu
Cuvantul care zideste - 2015-08-24 - Rabdarea aduce bucurie
Cuvantul care zideste - 2016-03-28 - Munca si rugaciunea
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).