Un obicei stravechi se pastreaza in Romania: Sfințirea oilor de Rusalii, inainte de pașunat

Jurnaliștii Agerpres au realizat un reportaj în satul mureșean Râpa de Jos, comuna Vătava, unde proprietarii de oi nu trimit oile la pășunat fără binecuvântarea preotului. Ceremonia, care se încheie cu o serbare câmpenească, se desfășoară de obicei în preajma Sărbătorii Rusaliilor.

Preotul face o rugăciune pentru ca animalele ca să dea producție bună și să fie păzite de furia naturii – mai ales de fulgere – și de prădători precum urșii sau lupii.

În cadrul ritualului se sfințesc și pășunile, ca să aibă iarbă bogată și hrănitoare, holdele, pentru recolte mănoase, și oamenii care lucrează pământul și îngrijesc animalele.

Anul acesta, reporterii au asistat la slujba de sfințire a oilor de la stâna de pe Dealul Agrișului, la granița dintre județele Mureș și Bistrița-Năsăud. Oile au fost sfințite de Părintele Dacian Oprea, parohul de la Râpa de Jos, și de tatăl său, Părintele Eugen (Genu) Oprea, parohul din Ibănești.

„Este un obicei care nu are o dată fixă, ci se stabilește în funcție de cum este vremea, înainte de sărbătoarea Rusaliilor, a doua zi de Rusalii sau după. Ne-am rugat pentru sănătatea oamenilor și pentru sănătatea animalelor”, a explicat Părintele Dacian Oprea.

„Oamenii spun că după aceste slujbe nu au mai avut probleme. În satul Râpa de Jos există un cioban căruia în primăvară i-au murit foarte mulți miei și multe oi. Am mers, am făcut o rugăciune, iar boala nu s-a mai răspândit în rândul animalelor.”

„Obișnuim ca în fiecare primăvară să chemăm preoții pentru sfințirea oilor, pentru a fi mai bine pentru animale, pentru sănătatea lor și pentru sănătatea noastră, pentru a fi feriți, fiindcă aici ți se pune viața în pericol, atât de către animalele sălbatice, cât și de către vremea rea. Nu a fost niciun an în care să nu chemăm preoții, e o obișnuință din moși-strămoși”, a declarat Proprietarul stânei, Ioan Șulariu.

„Am terminat clasele I-VIII cu media 9,50, puteam să merg oriunde, dar am preferat să stau aici, la îndemnul tatei, și nu am niciun regret. Nu e așa de greu precum pare din afară, e destul de bine, dar trebuie să îți placă, în primul rând”, le-a spus Ioan Șulariu reporterilor.

Fermierul a spus că s-ar bucura să transmită stâna și oile fiului său, deși este conștient că acesta ar avea mari dificultăți în viitor, fiindcă este tot mai greu să găsești oameni pricepuți la oi.

Tot mai puțini oameni cresc animale și obiceiul sfințirii oilor, cunoscut și sub numele de „Sâmbra oilor”, ar putea dispărea și el, a confirmat Parohul de Ibănești.

Foto credit: Facebook / România Actualități

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 250

Id: 73974

Data: Jun 24, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).