Mai ales în perioada premergătoare Crăciunului, suntem invadați de tot felul de stimuli: beculețe, reclame, moși și zurgălăi. Iar Nașterea Domnului rămâne adesea uitată în societate, undeva în fundal.
Nu și pentru creștinul care știe să mențină trează conștiința marii sărbători pe durata întregului post, patruzeci de zile.
Ce face credinciosul care postește cu adevărat? El nu este atent doar la ce consumă, se înconjoară de lucrurile care-i amintesc motivația postului – bucuria că vine Domnul în lume și urmărește mereu, cu gândul, Steaua Nașterii.
De la creștini luate și înapoi la ei date, îți prezentăm 7 lucruri pe care poți să le faci ca să menții trează conștiința Nașterii Domnului pe toată perioada postului:
- Pune în centrul locului tău de rugăciune o icoană cu Nașterea Domnului sau alte reprezentări legate de eveniment precum Închinarea Magilor, Sfânta Familie ș.a. Menține aprinsă în fața ei o candelă ori o lumânare.
- Roagă-te. Citește, măcar o dată pe săptămână, Acatistul Bunei Vestiri sau alte rugăciuni care fac referiri la Naștere.
- Cântă. Învață-i pe copii poezii și colinde. Povestește-le evenimentul serbat de Crăciun și semnificația lui.
- Citește. Mai ales Biblia. Vezi profețiile din Vechiul Testament și relatarea Nașterii Domnului din Noul Testament. Vezi și alte cărți duhovnicești, dar nu numai. Poți alege și „Poveste de Crăciun” scrisă de Charles Dickens.
- Ascultă (sau citește) predici cu referire la Întruparea Mântuitorului. Creează un playlist cu imne bisericești și colinde de Crăciun.
- Privește. În era tehnologiei, icoana nu rămâne acasă. Poți să-ți personalizezi ecranul telefonului cu o reprezentare despre Nașterea Domnului.
- Nu uita să fii bun. Cu gândul că Cel Bun Se întrupează, fii și tu mai bun. Dăruiește, ajută un bolnav, sună pe cineva singur, fii mai generos cu cei de lângă tine.
Postul Crăciunului amintește de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, în așteptarea venirii lui Mesia – Izbăvitorul. Prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul.
Primele menţiuni despre acest post provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin şi Sfântul Leon cel Mare al Romei.
Foto credit: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 226
Id: 75373
Data: Nov 16, 2021
Imagine:
Parohia românească Antwerpen din Belgia organizează a doua ediţie a campaniei de Crăciun, intitulată „Bucurie la cutie”. Acţiunea filantropică presupune pregătirea unor cutii cu daruri pentru 100 de copii din România care provin din familii cu venituri modeste. Campania a început în .....
Data: Nov 16, 2021
Părintele Sorin Bute de la Parohia Săcuieni, județul Dâmbovița, a fost inclus într-o listă scurtă de șapte artiști fierari pentru ediția din 2022 a anuarului editat de cea mai prestigioasă revistă de design în metal.
„După 15 ani de bătut fierul din pasiune, dar și .....
Data: Nov 16, 2021
Asociația Tinerilor Ortodocși (ATOR) din Banatul de Munte și Episcopia Caransebeșului organizează, în perioada 14 noiembrie .....
Data: Nov 16, 2021
După ce a oferit recent ghete pentru mii de copii din satele constănțene, în demersul intitulat „Încalță un copil sărman”, Părintele Claudiu Banu vine cu o .....
Data: Nov 16, 2021
Întregul efort academic depus de Părintele Dumitru Stăniloae „a stat sub semnul umanizării problemelor de înaltă subtilitate teologică, pentru a oferi un sens existenței și vieții omului simplu”, a afirmat Pr. Conf. Gheorghe Holbea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din .....
Data: Nov 16, 2021
Asociația Filantropia Ortodoxă Huși pregătește a doua ediţie a Caravanei „Dar de Crăciun” pentru copiii din eparhie cu o situație financiară precară. Campania umanitară se desfăşoară în perioada 15 noiembrie – 25 decembrie.
.....Data: Nov 17, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Cuvantul care zideste - 2015-02-09 - Judecarea aproapelui
Cuvantul care zideste - 2014-10-20 - Pierderea timpului
Cuvantul care zideste - 2016-04-27 - Luati mancati acesta este Trupul meu
Cuvantul care zideste - 2016-04-19 - Nadejdea in Dumnezeu
Cuvantul care zideste - 2015-08-24 - Rabdarea aduce bucurie
Cuvantul care zideste - 2016-03-28 - Munca si rugaciunea
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).