Creștinii ortodocși se află in cea mai profundă perioadă liturgică de peste an, Triodul, care include și cateva zile consacrate in mod special pomenirii celor adormiți: Moșii de iarnă (17 februarie) și Sambetele Postului Mare.
Creștinismul, fondat pe Legea Iubirii, pe jertfa supremă și pe Invierea Domnului, are cultul celor adormiți bazat pe iubirea care străbate dincolo de mormant. In cuvantările sale, Patriarhul Daniel a numit adesea pomenirea morților „act de iubire”, „act de credință” și „act de speranță”.
Creștinii au dedicat ziua de sambătă pomenirii morților, in general, iar in special au consacrat acestui „act de iubire” sambetele „Moșilor” și cele din Postul Mare.
Pomenirea morților nu constă doar in a oferi milostenie pentru sufletele celor adormiți. Aceasta este numai una dintre dovezile de iubire față de cei trecuți dincolo.
Creștinii iși amintesc in acceste zile de cei adormiți și ii menționează in rugăciunile particulare, ii trec in pomelnice la Sfintele Liturghii. De asemenea, mențin vie memoria bună a celor care au plecat: ingrijesc mormintele lor, duc mai departe numele, proiectele și faptele lor bune, nu lasă să se stingă binele lucrat de Dumnezeu prin ei.
Firescul credinței in viața de apoi se arată prin faptul că creștinii nu ii numesc „morți” pe cei trecuți la Domnul, ci „adormiți”; cel drag a trecut la cele veșnice, nu a dispărut. De aceea păstrează o legătură vie cu el prin toate faptele amintite.
In decursul anului 2023 mai sunt consacrate pomenirii morților următoarele date:
- 3 iunie: Sambăta morților – Moșii de vară
- 4 noiembrie: Sambăta morților – Moșii de toamnă
Incă din vremea Sfinţilor Apostoli se ţineau zile de pomenire a strămoşilor adormiţi in speranţa fericirii veşnice. Astfel de zile pot fi identificate in jurul secolului al VI-lea, cand s-a făcut fixarea definitivă a pericopelor biblice citite in cursul anului bisericesc.
Despre obiceiul de a face rugăciuni de mijlocire pentru cei morţi găsim menţionări la Sfinţii Părinţi şi Scriitori bisericeşti din secolul al II-lea, la Sfantul Ignatie al Antiohiei, Tertulian, Sfantul Ciprian al Cartaginei, apoi incepand cu secolul al IV-lea mărturiile devin numeroase, dintre cei mai importanţi Sfinţi Părinţi putem menţiona pe Sfantul Ioan Gură de Aur.
Citește și:
- Pomenirea morților, mai mult decat pomană
- Pomenirea celor adormiți in 12 cuvinte ale Patriarhului
Foto credit: Basilica.ro / Raluca Emanuela Ene
Sursa: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 222
Id: 77856
Data: Feb 19, 2023
Imagine:
.....
Data: Feb 19, 2023
In cartierul craiovean Bariera Valcii se construiește o nouă biserică.
Mitropolitul Irineu al Olteniei a oficiat joi slujba pentru punerea pietrei de temelie. Noul lăcaș de cult va avea hramurile „Acoperămantul Maicii .....
Data: Feb 19, 2023
In Duminica Infricoşătoarei Judecăţi, membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane vor sluji după următorul program, transmis de eparhii prin intermediul Radio Trinitas:
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii .....
Data: Feb 20, 2023
Episcopia Hușilor și Grupul Psaltic „Sfanta Mare Muceniță Chiriachi” organizează conferința online „Cantăreții romani, model de devotament pentru muzica psaltică”, susținută de Ionuț Cruceru, .....
Data: Feb 20, 2023
Familia unui copil bolnav de leucemie din orașul Titu, județul Dambovița, a primit un ajutor semnificativ din partea Bisericii, pentru tratament.
Cu binecuvantarea Arhiepiscopului Targovșitei, preoții din Protoieria Titu au organizat o .....
Data: Feb 20, 2023
S-au implinit, sambătă, 71 de ani de la plecarea la cele veșnice a tanărului Valeriu Gafencu, unul dintre cei mai reprezentativi mărturisitori ai Ortodoxiei in timpul regimului comunist ateu din Romania.
Valeriu Gafencu s-a născut la 24 .....
Data: Feb 20, 2023
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).