Varstnicii parohiilor din București și Ilfov se pot testa gratuit pentru depistarea cancerului colorectal

Spitalul Militar Central și Patriarhia Română au încheiat un protocol de prevenție și detectare precoce a cancerului colorectal. Parohiile din București și Ilfov pot recomanda pentru analize gratuite vârstnicii din comunitățile lor.

Prima acțiune a avut loc miercuri, la Centrul de îngrijire pentru persoane vârstnice Luxab al Asociației Creștine „Sf. Ierarh Alexandru” și „Sf. Cuv. Parascheva” din Capitală.

La eveniment au participat Părintele Ionuț Tutea, consilier la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Părintele Alexandru Ivan, preotul căminului pentru vârstnici Luxab, Col. dr. Daniel Costache, Director cercetare-dezvoltare al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC), Ștefan Răduț și Radu Gănescu de la Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), și dr. Rareș Marchidănescu, medic primar Medicină de familie.

Dr. Rareș Marchidanescu a evaluat 19 rezidenți ai centrului de îngrijire, aplicându-le un chestionar menit să detecteze riscul de cancer colorectal. Vârstnicii evaluați au primi un kit pentru depistarea hemoragiilor greu detectabile în fazele timpurii ale bolii.

Cei care au prezentat un risc crescut de a dezvolta cancer colorectal, conform evaluării făcute, au fost luați în evidența specialiștilor Centrului regional de screening București-Ilfov, care funcționează în cadrul Spitalului Militar Central din Capitală (SUUMC). Ei vor beneficia de colonoscopie, o analiză care poate confirma un eventual diagnostic.

Evaluarea a fost făcută posibilă prin protocolul încheiat în 20 mai în cadrul proiectului „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale – ROCCAS II Bucuresti-Ilfov” POCU/757/4/9/136824, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Proiectul își propune realizarea unei evaluări corecte și transparente a stării actuale de sănătate a populației din regiunea București-Ilfov cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 de ani, în ceea ce privește leziunile colorectale precanceroase.

Membrii comunităților parohiale din București și din jud. Ilfov vor putea beneficia de evaluare gratuită a riscului de cancer colorectal în cadrul Centrului de îngrijire pentru persoane vârstnice Luxab, a spus miercuri, 22 iunie 2022, Părintele Alexandru Ivan. Foto: Spitalul Militar Central

Programul presupune informarea tuturor locașurilor de cult din București și Județul Ilfov cu privire la această campanie, astfel încât membrii comunităților parohiale din București și din împrejurimi să poată beneficia de evaluare în cadrul Centrului de îngrijire pentru persoane vârstnice Luxab, a spus Părintele Alexandru Ivan.

„Extrem de important ca mesajul să ajungă la toți cei care calcă pragul Sfintei Biserici, pentru ca aceștia să știe și să înțeleagă că noi, echipa medicală și partenerul COPAC, ne punem toată priceperea și știința în slujba sănătății lor, să știe că acest control și examen medical este unul gratuit, nu îi costă absolut nimic, de la drumul până în București și înapoi, către casă, până la internarea pentru investigații în Spitalul Universitar de Urgență Militar Central «Dr. Carol Davila», că vor beneficia, în cel mai scurt timp posibil, de cele mai bune aparate și analize pentru diagnostic și tratament, chiar dacă nu au un medic de familie”, a spus la eveniment General maior dr. Florentina Ioniţă-Radu, Directorul general al SUUMC şi director ştiinţific al proiectului.

„Se spune că Dumnezeu lucrează prin oameni și tocmai de aceea am convingerea și credința că mesajul nostru nu va rămâne fără ecou, iar prin această alăturare de eforturi vom da, împreună, o voce acelui strigăt mut de ajutor venit din partea semenilor noștri aflați în nevoie, lipsiți de resurse, de educație și informație și, mai ales, de speranțe într-un viitor mai bun, cu sănătate”, a adăugat medicul.

Dr. Rareș Marchidanescu a evaluat 19 rezidenți ai centrului de îngrijire Luxab miercuri, 22 iunie 2022. Foto: Spitalul Militar Central

Directoarea Spitalului Militar Central a mai spus că era firesc ca cele două instituții, Biserica și Armata, să își unească forțele ca să apere și să ocrotească viața românilor.

„Cu ajutorul Bisericii putem ajunge mai ușor la oamenii care au nevoie să se testeze. Este bine să mergem la medic și atunci când ne simțim bine, iar după ce împlinim vârsta de 50 de ani avem nevoie să facem câte un test care poate evidenția o afecțiune care este la debut și pe care o putem trata mult mai ușor”, a declarat și Ștefan Răduț, coordonator al proiectului din partea COPAC.


Proiectul se derulează până în decembrie 2023 și are ca obiectiv creșterea accesului la asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin programe de prevenție, screening, diagnostic și tratament precoce al cancerului colorectal pentru peste 50.000 de persoane din regiunea București-Ilfov, dintre care minim 53% aparțin grupurilor vulnerabile.

Cancerul colorectal aceste o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, fiind a doua cauză de mortalitate din cadrul patologiilor oncologice.

Vezi și:

Foto credit: Facebook / Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 256

Id: 77208

Data: Jun 27, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).