Vasile Bănescu, Purtătorul de cuvant al Patriarhiei Romane, a transmis către presă o serie de precizări in legătură cu „propunerea exprimată de mai mulți intelectuali creștini, real și onest implicați in viața Bisericii, propunere legată de discutarea la nivel sinodal pe marginea problemei sărbătoririi Paștelui la o dată comună in toată lumea creștină”:
„Posibilitatea și dorința sărbătoririi Paștelui la aceeași dată in toată lumea creștină au rațiuni și justificări depline, rămanand un ideal absolut dezirabil, așa cum este și firesc, așa cum a fost și dorința constantă a Sfinților Părinți ai Bisericii creștine primare”, spune Vasile Bănescu.
„Soluționarea acestei probleme, care NU este una de natură dogmatică, ci una de unitate inter-bisericească, presupune reinceperea unor consultări intre Bisericile Ortodoxe și decizia unui viitor și necesar Sinod pan-ortodox”.
Purtătorul de cuvant al Patriarhiei Romane a menționat că „aceste discuții s-au purtat frecvent și intens de-a lungul timpului, inclusiv de-a lungul secolului trecut”.
„Așa cum se știe, BOR a adoptat calendarul indreptat (corectat) de la data de 1 octombrie 1924. Nu toate Bisericile Ortodoxe au făcut-o insă (Patriarhia Ierusalimului, Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Sarbă, Biserica Ortodoxă a Georgiei și Biserica Ortodoxă din Macedania)”.
„Ceea ce ridică, desigur, o intrebare: in ce constă concret valoarea fidelității față de un calendar dovedit științific ca (actualmente) eronat (rămas in urmă cu 13 zile)?”.
„Ceea ce constituie și cauza majoră a problemei sărbătoririi Paștelui la o dată diferită in lumea creștină apuseană și răsăriteană”.
„Rațiunea pentru care Bisericile Ortodoxe care au adoptat in mod firesc calendarul corectat au decis totuși (in 1927) să sărbătorească in continuare (doar) Paștele impreună cu celelalte Biserici refractare la această indreptare calendaristică a fost și este incă păstrarea unității ortodoxe in jurul celei mai importante sărbători creștine: Invierea Domnului”.
Vasile Bănescu a explicat că este vorba despre o foarte veche discuție, ale cărei rădăcini coboară chiar inainte de secolul IV, cand a avut loc primul Sinod Ecumenic (Niceea, 325) și care implică in mod normal un acord general.
Criteriile fixate la Sinodul de la Niceea din anul 325 pentru calcularea datei Paștilor sunt următoarele:
- Paştele se va serba intotdeauna duminica (ziua Invierii Domnului)
- Această duminică va fi cea imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară (20 martie)
- Cand 14 Nisan (din calendarul iudaic) sau prima lună plină de după echinocţiul de primăvară cade duminica, Paştele creștin va fi serbat in duminica următoare, pentru a nu se serba odată cu Paştele iudaic, dar nici inaintea acestuia.
Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene
Sursa: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 246
Id: 78125
Data: Apr 11, 2023
Imagine:
Excelența Sa Stefan Tomašević, Ambasadorul Republicii Serbia in Romania, s-a intalnit luni cu Inaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Targoviștei, Mitropolit Onorific și Exarh Patriarhal.
In cadrul dialogului, .....
Data: Apr 11, 2023
Mitropolitul Irineu al Olteniei a transmis in Pastorala de Paște că „Fiul Tatălui a intrat in lumea noastră și a purtat slăbiciunile noastre, implinind pentru noi ceea ce singuri n-am fi putut realiza niciodată”.
.....Data: Apr 11, 2023
Ziua educaţiei financiare este marcată in 11 aprilie. Aceasta este a doua ediţie de la promulgarea legii.
Legea a fost iniţiată in 2022 de parlamentarul PNL George Tuţă şi semnată de alţi 50 de parlamentari de la mai .....
Data: Apr 11, 2023
Parohia ortodoxă română „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam a sărbătorit, duminică, 9 aprilie a.c., Marele Praznic al Intrării Domnului în Ierusalim, cunoscut şi sub numele de Florii, ..... Data: Apr 11, 2023 |
Două ateliere de creație pentru copii au avut loc in Sambăta lui Lazăr la Școala Parohială a comunității „Sfantul Antonie” din Viena. Tematica acestora a fost legată de Cruce și Inviere.
Copii și-au .....
Data: Apr 12, 2023
Arhiepiscopul Ioachim al Romanului și Bacăului a transmis in Pastorala de Paște că „in fața bolii, a singurătății și neputinței, Invierea Domnului este semnul speranței creștinilor de toate varstele, dar in mod .....
Data: Apr 12, 2023
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Parintele Teofil Paraian - Conferinta Cluj 6 6 - Intrebari si raspunsuri
Parintele Teofil Paraian - Revarsare de Lumina 1 10
Parintele Teofil Paraian - Te port in suflet
Parintele Teofil Paraian - Revarsare de Lumina 5 10
Parintele Teofil Paraian - vizita pastorala Europa - 2008
Parintele Teofil Paraian - Revarsare de Lumina 4 10
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).