La Vaslui se desfășoară duminică mai multe evenimente dedicate Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și oștenilor săi care au învins armata otomană în bătălia de la Podul Înalt.
Ziua va debuta cu un vernisaj organizat exclusiv online de Secția Multimedia a Muzeului Județean „Ştefan cel Mare” Vaslui. Pe pagina de Facebook a instituției va fi inaugurată, de la ora 10:00, expoziția „Imaginea lui Ștefan-Vodă în artă”.
Manifestările vor continua de la ora 12:00 la ansamblul monumental „Podul Înalt” din satul Băcăoani, comuna Munteni de Jos, județul Vaslui. Aici va avea loc evenimentul intitulat „Biruit-au Ștefan Vodă la Vaslui. 10 ianuarie 1475”.
Program
12:00 – Te Deum oficiat de Preoții din Protopopiatul Vaslui
12:15 – Alocuțiuni
12:30 – Prof. univ. dr. Cătălin Turliuc de la Universitatea „Al.I. Cuza” Iași va evoca bătălia de la Podul Înalt
12:45– Actori ai Teatrului „Victor Ion Popa” din Bârlad vor interpreta o scurtă evocare artistică
13:00 – Depunere de coroane la statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare
13:15 – Ceremonial militar de încheiere cu militarii de la Brigada 15 Mecanizată „Podul Înalt” Iași și de la Garnizoana Vaslui.
Seria de manifestări este organizată de Consiliul Județean Vaslui și Muzeul Județean „Ştefan cel Mare” Vaslui în colaborare cu Brigada 15 Mecanizată „Podul Înalt” Iași, Centrul Militar Județean Vaslui, Teatrul „V. I. Popa” Bârlad, Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui.
Victoria de la Podul Înalt (10 ianuarie 1475) a fost una din cele mai zdrobitoare înfrângeri suferite de otomani, ceea ce l-a făcut pe Papa Sixtus al IV-lea să-l numească pe Ștefan cel Mare „atlet (luptător) al lui Hristos”. Domnitorul a învins atunci o armată de trei ori mai numeroasă.
Domnia lui Stefan cel Mare (1457–1504) a fost marcată de numeroase lupte pentru apărarea țării, cele mai multe fiind cu turcii, deveniți o amenințare pentru Europa și întreaga creștinătate.
Ștefan cel Mare a construit peste 40 de biserici și mănăstiri în Moldova, Muntenia și Transilvania, mărturisind astfel unitatea de credință și neam. În Sfântul Munte Athos, a sprijinit substanțial opt mănăstiri, pe două dintre ele, Zografu și Grigoriu, reconstruindu-le din temelii.
Cărturarul și voievodul Dimitrie Cantemir l‑a numit „domn mai presus de orice laudă”, iar istoricul Nicolae Iorga l‑a considerat „cea mai curată icoană a sufletului poporului român”.
- Vaslui: Monumentul dedicat Sf. Ştefan cel Mare va fi reabilitat şi inclus într-un circuit turistic
- Dan Negru reamintește contribuția majoră a românilor la mănăstirile din Sfântul Munte. Cine a donat cel mai mult
- „Spune-mi o poveste pentru suflet” | Concurs de creație pentru copii dedicat Sfântului Ștefan cel Mare
Sursa foto: Informatii-Romania.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 248
Id: 72398
Data: Jan 8, 2021
Imagine:
„Cuvântul Sfântului Ioan schimba viețile oamenilor, era un cuvânt în fața căruia nu puteai să rămâi indiferent”, a afirmat joi Episcopul .....
Data: Jan 8, 2021
Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul
Data: Jan 8, 2021
Fundația Mihai Neșu a postat marți pe Facebook un videoclip în care fostul fotbalist apare reușind pentru prima dată să mănânce fără ajutor.
Videoclipul este însoțit de
Data: Jan 8, 2021
Preasfinţitul Părinte Teofil de Iberia a oficiat de Bobotează Sfânta Liturghie şi Sfinţirea cea Mare a Apei în Parohia „Sfântul Nectarie” din Coslada, Spania.
Arhiereul vicar al Episcopiei Spaniei şi Portugaliei le-a vorbit celor prezenţi despre două adevăruri .....
Data: Jan 8, 2021
Mitropolitul Serafim de Kastoria (Grecia) a trecut la cele veșnice în data de 29 decembrie 2020, la vârsta de 61 de ani, în urma unor complicații cauzate de infecția cu Covid-19.
PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, l-a cunoscut în .....
Data: Jan 9, 2021
La 7 ani de la înființarea Asociației „Samarineanul Milostiv”, Arhiepiscopia Tomisului trece în revistă activitățile filantropice pe care le-a derulat cu sprijinul ei. Numai în 2020, au fost investiți 133.000 de lei în ajutorarea persoanelor vulnerabile, familiilor afectate de sărăcie și .....
Data: Jan 9, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Sfantul Maslu - Taina vindecarii (Documentar Trinitas TV 2012)
Slujba Inmormantarii Preafericitului Parinte Patriarh Teoctist - 03 August 2007
Manastirea Frasinei
Viata Sfantului Ioan Iacob Hozevitul
Biserica Filaret - Cutitul de argint (Documentar Trinitas TV)
Biserica Sfantul Spiridon Vechi (Bucuresti) (Documentar Trinitas TV 2012)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).