Vasluiul ii cinstește pe Sf. Voievod Ștefan cel Mare și oștenii sai la 546 de ani dupa victoria de la Podul Inalt

La Vaslui se desfășoară duminică mai multe evenimente dedicate Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și oștenilor săi care au învins armata otomană în bătălia de la Podul Înalt.

Ziua va debuta cu un vernisaj organizat exclusiv online de Secția Multimedia a Muzeului Județean „Ştefan cel Mare” Vaslui. Pe pagina de Facebook a instituției va fi inaugurată, de la ora 10:00, expoziția „Imaginea lui Ștefan-Vodă în artă”.

Manifestările vor continua de la ora 12:00 la ansamblul monumental „Podul Înalt” din satul Băcăoani, comuna Munteni de Jos, județul Vaslui. Aici va avea loc evenimentul intitulat „Biruit-au Ștefan Vodă la Vaslui. 10 ianuarie 1475”.

Program

12:00 – Te Deum oficiat de Preoții din Protopopiatul Vaslui
12:15 – Alocuțiuni
12:30 – Prof. univ. dr. Cătălin Turliuc de la Universitatea „Al.I. Cuza” Iași va evoca bătălia de la Podul Înalt
12:45– Actori ai Teatrului „Victor Ion Popa” din Bârlad vor interpreta o scurtă evocare artistică
13:00 – Depunere de coroane la statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare
13:15 – Ceremonial militar de încheiere cu militarii de la Brigada 15 Mecanizată „Podul Înalt” Iași și de la Garnizoana Vaslui.

Seria de manifestări este organizată de Consiliul Județean Vaslui și Muzeul Județean „Ştefan cel Mare” Vaslui în colaborare cu Brigada 15 Mecanizată „Podul Înalt” Iași, Centrul Militar Județean Vaslui, Teatrul „V. I. Popa” Bârlad, Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui.

Victoria de la Podul Înalt (10 ianuarie 1475) a fost una din cele mai zdrobitoare înfrângeri suferite de otomani, ceea ce l-a făcut pe Papa Sixtus al IV-lea să-l numească pe Ștefan cel Mare „atlet (luptător) al lui Hristos”. Domnitorul a învins atunci o armată de trei ori mai numeroasă.


Domnia lui Stefan cel Mare (1457–1504) a fost marcată de numeroase lupte pentru apărarea țării, cele mai multe fiind cu turcii, deveniți o amenințare pentru Europa și întreaga creștinătate.

Ștefan cel Mare a construit peste 40 de biserici și mănăstiri în Moldova, Muntenia și Transilvania, mărturisind astfel unitatea de credință și neam. În Sfântul Munte Athos, a sprijinit substanțial opt mănăstiri, pe două dintre ele, Zografu și Grigoriu, reconstruindu-le din temelii.

Cărturarul și voievodul Dimitrie Cantemir l‑a numit „domn mai presus de orice laudă”, iar istoricul Nicolae Iorga l‑a considerat „cea mai curată icoană a sufletului poporului român”.

Sursa foto: Informatii-Romania.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 248

Id: 72398

Data: Jan 8, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).