Viața monahala reincepe la Manastirea Arbore: PS Damaschin a instalat starețul

Viața monahală se reia la Mănăstirea Arbore după o lungă perioadă în care monumentul istoric a funcționat ca biserică parohială. Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a oficiat vineri slujba de hirotesie a protosinghelului Porfirie Pescaru întru stareț și cea de sfințire a noii biserici din comună, care este închinată Sfinților Români.

Au mai fost oficiate Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii Mănăstirii Arbore trecuți la Domnul.

Alături de Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei au slujit Arhimandriții Nectarie Clinci și Mihail Balan, exarhi ai Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și Părintele Ionel Constantin Maloș, Protoiereul de Rădăuți.

La eveniment au participat credincioși, monahi și monahii de la mănăstirile din împrejurimi, primarul Comunei Arbore, Dan Tiperciuc, alte autorități locale.

Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Ierarhul i-a îndemnat pe credincioși să îl primească în viața lor pe Înaintemergătorul Domnului, pentru smerenia de care a dat dovadă  și pentru că Sfântul Proroc Ioan a adus lumii Vestea ce Bună a venirii Împărăției cerurilor. Învățăturile sale nu cereau imposibilul, a adăugat Preasfințitul Părinte Damaschin.

Noul stareț i-a transmis mulțumiri Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților pentru binecuvântarea oferită și i-a oferit Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul o icoană a Mântuitorului Iisus Hristos.

Mănăstirea Arbore are hramul „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”.  Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a decis în data de 21 octombrie 2021 reluarea vieții monahale la acest așezământ.

Portret votiv în Biserica Mănăstirii Arbore. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Reorganizarea și revigorarea vieții monastice în așezămintele bucovinene închise este o prioritate a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, anunțată la scurt timp după întronizarea ca Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Până în prezent au fost redeschise mănăstirile Solca, Pătrăuți și Ilișești.

Inclusă în 1993 pe lista Patrimoniului cultural mondial UNESCO, în grupul „Biserici pictate din nordul Moldovei”, Mănăstirea Arbore este ctitoria din 1502 a pârcălabului Luca Arbore, unul dintre cei mai importanți boieri de la curtea Sfântului Domnitor Ştefan cel Mare. În pronaosul bisericii se află mormântul ctitorului și al soției lui,  Iuliana.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).