Viața Sf. Antonie cel Mare a pus in lumina o altfel de ințelepciune: Hram la Biserica Domneasca din Capitala

Biserica Domnească „Sf. Anton – Curtea Veche” și-a serbat luni al doilea hram. Sfânta Liturghie a fost oficiată în aer liber de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul. Ierarhul a subliniat că viața Sf. Antonie cel Mare a pus în lumină o altfel de înțelepciune decât cea întemeiată pe acumularea de cunoștințe.

„Om înțelept este acela care crede în Dumnezeu și care descinde din egoismul și din mândria sa, se smerește și vede cu ochii duhovnicești ceea ce este bine și ceea ce este rău. Deci cel care are discernământul binelui și al răului și care urmează calea cea înțeleaptă a virtuții, acela este omul cel înțelept”, a precizat Preasfinția Sa ca principal mesaj pe care ni-l oferă viața sfântului.

Ierarhul a vorbit despre tradiția dedicării vieții lui Dumnezeu, amintind de nazireii Vechiului Testament: „Sfântul Antonie cel Mare a luat chipul și viețuirea Sf. Proroc Ilie Tesviteanul, dar și viețuirea Sf. Elisei și, cu atât mai mult, cea a Sf. Ioan Botezătorul”.

„Acest fenomen atât de vechi în istoria spiritualității s-a arătat și mai mult odată cu activitatea Mântuitorului Iisus Hristos, care a chemat omul la ascultare, pentru a îndepărta roadele nefaste ale neascultării celei dintâi”, a explicat episcopul-vicar patriarhal.

Totodată, sfântul „face legătura între ascetismul profeților și al Sf. Ioan Botezătorul, și al celor care aveau să urmeze”, a adăugat ierarhul.

Preasfințitul Părinte Ieronim i-a menționat pe contemporanii și continuatorii a ceea ce Sfântul Atonie cel Mare a întemeiat, urmându-și „vocația de a-și transforma trupul în locaș al prezenței Duhului Sfânt”: Sf. Pahomie cel Mare, Sf. Vasile cel Mare, Sf. Hariton, Sf. Chiriac, Sf. Eftimie cel Mare, Sf. Teoctist din Palestina, Sf. Teodosie cel Mare.

Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

Părintele Paroh Zaharia Gheorghe i-a mulțumit ierarhului pentru prezență și a rememorat câteva momente importante din viața parohiei, printre care și primirea moaștelor sfântului, în 2017, de la o mănăstire din Grenoble.

Icoana făcătoare de minuni a Sfântului Antonie cel Mare provine dintr-o biserică apropiată, construită tot în interiorul Curții Domnești, care avea hramul sfântului – poate prima biserică din Țările Române cu acest hram în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, a subliniat parohul.

Icoana sfântului a fost salvată din incendiul de la 1747 și adusă în Biserica Domnească, unde avea loc ungerea cu mir a domnitorilor – actuala Biserică „Sf. Anton – Curtea Veche”.

Comunitatea parohială a organizat duminică o procesiune cu acatist până la locul vechii bisericuțe din care provine icoana, în semn de mulțumire pentru odorul primit – icoana făcătoarea de minuni a sfântului.

Biserica Domnească „Sf. Anton – Curtea Veche” este cea mai veche din București: datează din 1559.

Foto: Facebook / Biserica Domnească – Curtea Veche

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 288

Id: 75947

Data: Jan 17, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).