Vindecarea de păcate ne aduce şi vindecarea trupului, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul la Mănăstirea Cernica

Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a oficiat duminică Sfanta Liturghie la Mănăstirea Cernica. Aici, moaștele Sfantului Dimitrie cel Nou au fost așezate spre inchinare in cadrul pelerinajului istoric din Protoieria Ilfov Sud.

Episcopul vicar patriarhal a evidențiat in predica sa două aspecte fundamentale din Evanghelia citită la Sfanta Liturghie. Primul face referire la faptul că iertarea păcatelor aduce după sine vindecarea trupului, iar al doilea este legat de prietenia și iubirea celor patru oameni care l-au adus pe bolnav la Mantuitorul Hristos.

„Invăţăm că vindecarea de păcate este cel mai important lucru in viaţa omului şi mai ales că vindecarea de păcate ne aduce şi vindecarea trupului. Nu se poate invers! Ne-a arătat-o Hristos!”.

Pocăința sufletului de păcate precum răutatea, invidia, viclenia, preceadă vindecare fizică a bolilor trupești.

„Acest lucru suntem chemați să il facem şi noi acum, in timpul Postului Mare, cand suntem chemaţi să ne spovedim mai des şi să punem inceput bun in viaţa noastră, pentru a primi iertarea păcatelor” a spus PS Paisie.

Prietenia și iubirea față de aproapele

Preasfințitul Părinte Paisie a explicat cum a lucrat iubirea față de aproapele in inimile celor patru prieteni a căror insistență a depășit limitele firescului. Aceștia l-au adus pe paralizat in fața Mantuitorului prin acoperiș.

„Deşi nu era soluția cea mai obișnuită din punct de vedere strict social, era expresia faptului că in inimile lor lucra iubirea faţă de oameni”.

„Cei patru prieteni ințeleg că ajutorul lor este la Hristos şi se silesc cu orice preț să ajungă in fața Lui, chiar dacă acest lucru presupune depășirea regulilor, a tiparelor, presupune deranj şi inevitabil condamnări, uşoare sau mai grele, din partea celor prezenţi”.

Episcopul vicar patriarhal a subliniat că din acest exemplu „invăţăm că prietenia şi iubirea faţă de aproapele nostru sunt virtuți in faţa cărora Hristos Domnul săvarșește minuni. Cați dintre noi pot spune că au patru prieteni care să facă pentru ei ce au făcut prietenii slăbănogului din Evanghelie? Aceia sunt oameni fericiți, care au astfel de prieteni”.

Pelerinajul istoric

Anul 2024 a fost proclamat in Patriarhia Romană drept Anul omagial al pastorației și ingrijirii bolnavilor și anul comemorativ al Sfinților tămăduitori, vindecători și coincide cu aniversarea a 250 de ani de la aducerea moaștelor Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou la București.

Sfantul Dimitrie cel Nou „intre sfinții lui Dumnezeu, strălucește ca un mare făcător de minuni și grabnic ajutător.

„De aceea, pelerinajul cu moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, Făcătorul de minuni și Vindecătorul de boli, cuprinde astăzi și popasul său la mănăstirea Cernica, atat de mult cercetată de credincioși”, a explicat Preasfinția Sa.

Făcand referire la perioada Postului Mare, Episcopul vicar patriarhal a indemnat: „In această perioadă suntem chemați să stăruim mai mult in rugăciune (să citim Psaltirea, Paraclisul Maicii Domnului, Acatistului Maicii Domnului etc.), de asemenea să postim mai aspru şi să cultivăm mai intens smerenia, pocăinţa şi credinţa noastră. Trebuie să ne cercetăm interior, spiritual să ne spovedim de păcatele noastre, păcatele nu pot intra in Cer”.

Fără spovedanie nimeni nu intră in Impărăția Cerurilor!

Smerenia și pocăință sunt alte două virtuți pe care trebuie să le exersăm in această perioadă. Ele nu inseamnă umilirea sau injosirea noastră.

„Să ne cercetăm credinţa noastră! Este credinţa cea dreaptă? Credem că Hristos este Mantuitorul nostru? Mantuirea inseamnă şi vindecare!”.

Multe din bolile noastre se datorează păcatului, iar pentru asta este nevoie de „vindecarea de păcate, de ură, lăcomie, răutate, nerecunoștință, de egoism!”.

„In pedagogia lui Dumnezeu insă, boala este un examen de fidelitate faţă de El, atat a celui bolnav, cat şi a celor din jur. Suferinţa este chemarea Lui Dumnezeu la mai multă, sau la autentică apropiere de El. Pedagogia bolii este o taină: Dumnezeu este deodată prezent, cu iubirea Sa, atat in cel bolnav, cu care suferă impreună, cat şi in medic, El fiind Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre”, a explicat ierarhul.

„Dincolo de ştiinţa medicală, trebuie să vedem in actul de vindecare lucrarea lui Dumnezeu, iubitorul de oameni, dacă nu vedem lucrarea lui Dumnezeu, atunci nu este o vindecare completă”, a concluzionat Preasfințitul Părinte Paisie.

Moaștele Sfantului Dimitrie cel Nou se află pentru prima dată in istorie la Mănăstirea Cernica. Pelerinajul va continua duminică in Protopopiatul Ilfov Sud.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 122

Id: 80676

Data: Apr 1, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).