La finalul anului, Dănuț Prună, coordonator al echipei voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului (CMN) a transmis pentru Basilica.ro o retrospectivă a activităților social-filantropice din 2021.
El amintește că în anul 2019 voluntarii au desfășurat, preponderent, activități de natură medicală, respectiv, campaniile de „Prevenire și depistare a cancerului de col uterin”, „Sănătate pentru sate”, precum și „Prevenție și educație pentru sănătate”, având în total 5600 de beneficiari și 42 de activități. Odată cu începutul pandemiei, aceste activități au avut de suferit.
Implică-te, împreună reușim mai mult!
„În anul 2020, după declanșarea pandemiei și începerea stării de urgență, din cauza restricțiilor impuse, nu am mai desfășurat acțiuni în cadrul campaniilor medicale. În schimb, a fost inițiată o nouă campanie, ‹Implică-te, împreună reușim mai mult!›, specifică acestei perioade pandemice, concentrându-ne, în special, pe ajutorarea persoanelor vulnerabile, bătrâni singuri, familii cu mulți copii, persoanelor cu dizabilități, și cu multe alte situații tot mai complexe”, declară Dănuț Prună.
În cadrul campaniei „Implică-te, împreună reușim mai mult!”, voluntarii au ajutat în anul 2020, în cadrul a peste 200 de deplasări, mai mult de 4500 de familii. În paralel, au sprijinit și spitalele implicate direct în lupta cu Covid-19.
„În anul 2021, în cadrul campaniei ‹Implică-te, împreună reușim mai mult!›, am continuat să sprijinim persoanele vulnerabile. Mai exact, am ajutat 4100 de familii, în cele peste 200 de acțiuni social-filantropice pe care le-am desfășurat. Numai pe parcursul lunii decembrie a anului 2021 am oferit daruri pentru peste 1900 de copii, din județele: Prahova, Galați, Vaslui, Olt, Teleorman, Dâmbovița, Ilfov și București” spune voluntarul.
De la începutul pandemiei până în prezent, voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale au venit în sprijinul personalului medical și al pacienților din spitalele aflate în prima linie a luptei cu virusul Covid-19. Totodată, au desfășurat aproximativ 400 de activități social-filantropice în 22 județe ale țării, ajutând aproximativ 8.600 de familii cu posibilități materiale reduse. Au fost sprijinite familii monoparentale, persoane cu dizabilități, bătrâni singuri, familii în care părinții și-au pierdut locurile de muncă, familii afectate de inundații severe și familii aflate în situații tot mai complexe.
Tot în cadrul campaniei „Implică-te, împreună reușim mai mult!”, voluntarii CMN au sprijinit ridicarea unei case pentru o familie aflată în dificultate, oferind materialele de construcție, mobilier și electrocasnicele necesare.
De asemenea, au oferit încălțăminte pentru aproximativ pentru 7000 de persoane.
Acțiuni medicale
„În perioada verii, când măsurile de prevenire a coronavirusului s-au relaxat, am desfășurat și 8 acțiuni medicale, mai exact 5 acțiuni în cadrul campaniei ‹Sănătate pentru sate› și 3 acțiuni în cadrul campaniei de ‹Prevenire și depistare a cancerului de col uterin›, având aproximativ 500 de beneficiari ale acestora. Ulterior, ca urmare a creșterii numărului de cazuri de Covid și a restricțiilor impuse de valul 4 al pandemiei, am fost nevoiți să încetăm dar, sperăm ca peste puțin timp, să reluăm aceste acțiuni atât de benefice populației de la sate”, menționează coordonatorul voluntarilor.
Peste 9100 de persoane au beneficiat din 2015 până în prezent de consultații și consiliere medicală în diverse specialități, prin Campania „Sănătate pentru sate”.
Prevenire și depistare a cancerului de col uterin
În anul 2018, între Institutul Oncologic București și Patriarhia Română s-a semnat un protocol de colaborare în vederea organizării de acțiuni medicale cu caracter umanitar. Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale sprijină Institutul Oncologic București, din punct de vedere organizatoric, logistic și mediatic. Scopul acestei campanii este depistarea precoce a cancerului (col uterin, sân, colon-rect etc).
Cancerul de col uterin reprezintă pentru România o problemă de sănătate publică, anual fiind diagnosticate cu această boală peste 4.000 de femei, iar 2.000 de femei, în fiecare an, mor din cauza acestei boli. Suntem pe primul loc al incidenței cancerului de col uterin, aceasta fiind de 3 ori mai mare decât media ratei Uniunii Europene.
În perioada 2018-2021, au fost efectuate 29 de deplasări în diverse localități din județul Ilfov. 1000 femei au beneficiat de testul Papanicolau, precum și de alte investigații adiționale, iar o parte dintre acestea au fost investigate clinic și la sân. De asemenea, persoanele investigate au primit și consiliere medicală de specialitate.
„Este evident faptul că această campanie a Patriarhiei Române are un real succes. Foarte multe femei din județul Ilfov, care s-au prezentat la punctele de recoltare, au identificat și tratat afecțiuni oncologice, inclusiv cancer de col uterin și complicațiile acestor maladii datorită campaniei de ‹Prevenire şi depistare a cancerului de col uterin›, organizată de voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale, în parteneriat cu specialiștii Institutului Oncologic din București”.
De altfel, rezultate prezentate de către specialiștii Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” arată cât de necesară este campania de „Prevenire şi diagnosticare precoce a cancerului de col uterin”.
„O eventuală reproducere a acestei campanii la nivel național este de dorit, deoarece putem preconiza deja, pe baza rezultatelor actuale, că situația este comparabilă cu cea din zonele în care am implementat deja proiectul social-filantropic”, consideră Dănuț Prună.
Ajutor pentru elevi
„O altă campanie pe care am desfășurat-o este „Ajutor pentru elevi!”, un proiect menit să faciliteze accesul tinerilor la educație, prin oferirea celor necesare desfășurării optime a activităților școlare, respectiv: ghiozdane, rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte, cu mențiunea că, în unele situații, au fost oferite chiar și tablete și laptopuri pentru cursurile on-line”.
„Beneficiarii campaniei sunt copii ce provin din familii aflate în situație de dificultate economică, confirmată de rezultatele anchetei sociale făcute fie de asistența socială din zonă, fie de preoții din acele comunități care le cunosc foarte bine problemele”.
„Importanța programului ‹Ajutor pentru elevi!› este esențială în contextul determinat de statutul fruntaș, din păcate, al României, la capitolul abandonului școlar generat de starea accentuată de sărăcie, cu o statistică ce relevă nivelul ridicat de îngrijorare la nivel european”.
În anul 2021, voluntarii au însoțit grupuri de elevi din mediul rural la Muzeul Național al Aviației Române din capitală, acolo unde le-au oferit celor mici daruri, dar și lecții de mentorat. Am avut ca invitați specialiști din mai multe domenii care le-au vorbit copiilor despre dezvoltarea lor școlară și profesională, despre cum au ajuns să profeseze meseriile respective.
„Totodată, am ajuns și în câteva comunități rurale, unde am oferit ghiozdane complet echipate cu rechizite care sunt mai mult decât necesare copiilor, mai ales celor cărora familia nu își permite să le ofere cele de trebuință pentru a merge la școală. În dragostea de Dumnezeu și pentru slujirea semenilor aflați în nevoi, noi, voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale, ne exprimăm cele mai profunde sentimente de recunoștință pentru arhiereasca binecuvântare acordată”.
„Mulțumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru sprijinul oferit pe parcursul desfășurării întregii activități, iar cu ocazia sfârșitului de an calendaristic, îi urăm deplină sănătate trupească și sufletească, să aibă o slujire lungă, plină de bucurii și roade spirituale, pentru întreaga misiune a Bisericii Ortodoxe Române pe care o arhipăstorește, cât și pentru toate șansele oferite celor ce nădăjduiesc în ajutorul lui Dumezeu, Cel care lucrează prin oamenii săi”, transmite Dănuț Prună, voluntar coordonator.
Toate aceste campanii desfășurate de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale s-au derulat sub atenta îndrumare a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru și cu Înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Sâmbătă, 25 decembrie 2021, la sărbătoarea Nașterii Domnului, voluntarii au fost răsplătiți pentru efortul lor. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit voluntarilor activi diploma şi medalia anului omagial 2021
Foto credit: Voluntarii CMN
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 396
Id: 75794
Data: Jan 2, 2022
Imagine:
„Să ne ajute Bunul Dumnezeu să înțelegem că lucrarea de mântuire nu se face întâmplător, ci se face după un anumit plan al înțelepciunii lui Dumnezeu. Iar cei care participă la acest plan devin slujitori ai lui Dumnezeu și sunt cinstiți în Împărăția cerurilor în veșnicie, dar și în .....
Data: Jan 2, 2022
Așa cum v-am obișnuit, la final de an vă readucem în atenție cele mai citite știri de pe Basilica.ro. Din miile de titluri pe care vi le-am propus în 2021, am selectat 21 de subiecte care, prin impactul pe care l-au avut, s-au dovedit a fi cele mai interesante.
.....Data: Jan 2, 2022
Episcopul Siluan al Italiei a publicat pe site-ul oficial al eparhiei un „Gând la început de nou an”. În mesajul transmis, ierarhul se referă în mod special la .....
Data: Jan 2, 2022
Biroul de presă al Patriarhiei Române a transmis programul liturgic din ziua de Bobotează la Catedrala Patriarhală, condițiile în care se vor desfășura slujbele din 6 ianuarie și cum va fi distribuită Aghiasma Mare.
Pentru evitarea aglomerării piațetei Catedralei Patriarhale, .....
Data: Jan 3, 2022
Telegraful Român de la Sibiu a fost înființat de Sfântul Andrei Șaguna, primul număr apărând la 3 ianuarie 1853. Colecția integrală a publicației a fost trecută în format digital și poate fi consultată, gratuit, momentan parțial, pe
Data: Jan 3, 2022
În prima zi a anului 2022, după oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galați, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a făcut o vizită la Așezământul Social-Filantropic „Sfântul Vasile cel Mare” din Galați.
Vizita a .....
Data: Jan 3, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Marturii si evocari - Parintele Benedict Ghius - episodul 1
Marturii si evocari - Parintele Benedict Ghius - episodul 7
Marturii si evocari - Parintele Benedict Ghius - episodul 10
Marturii si evocari - Parintele Benedict Ghius - episodul 4
Marturii si evocari - Parintele Grigorie Babus - episodul 3
Marturii si evocari - Preoti romani eroi in Primul Razboi Mondial - episodul 2
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).