„Scopul meu a fost să il aduc pe Sfantul Nectarie in inimile oamenilor. Am simțit că povestea lui ii poate ajuta”, a declarat Yelena Popovic intr-un interviu exclusiv pentru Basilica.ro. „Este minunat să poți oferi speranță.”
Yelena Popovic este regizoarea și scenarista filmului „Omul lui Dumnezeu”, despre viața Sfantului Nectarie de la Eghina. A fugit de războiul din fosta Iugoslavie, a devenit actriță la Hollywood și a descoperit Ortodoxia in America.
Semințele acestui proiect cinematografic au fost semănate in timp ce ea s-a intors pentru scurt timp in Serbia, după moartea tatălui ei. Atunci i-a căzut in mană o carte despre viața Sfantului Nectarie.
O perioadă de cercetare ferventă despre sfant s-a transformat intr-un scenariu in care unele dintre replici sunt chiar cuvintele lui, așa cum le-a scris in cele 136 de scrisori către maicile pe care le sfătuia duhovnicește.
Filmul a fost făcut in timpul pandemiei, de către o companie deținută de Yelena Popovic și soțul ei, dar ea spune că Sfantul Nectarie a fost de fapt producătorul.
In luna martie a anului trecut, pelicula a fost proiectată in 800 de cinematografe din 46 de state americane și există solicitări de distribuție in Australia și America de Sud. Filmul este pe primul loc in topul celor mai bine vandute filme pe Amazon la categoria Credință și spiritualitate.
Premiera in Romania este programată marți, 29 noiembrie.
Basilica.ro: Cum a fost primit filmul dumneavoastră in lume și cum l-ați promovat? Există cerere pentru filmele religioase?
Este primul film ortodox care a fost acceptat in lumea occidentală la această scară. Dioceza de Vest a Bisericii Catolice, cu sediul la San Francisco, a inclus filmul meu intre recomandările pentru copii, alături de producții uriașe precum Belfast, Encanto, The Batman, Father Stu și Doctor Strange and the Multiverse of Madness. Așadar, mai mulți oameni vor vedea filmul.
O fetiță catolică a postat pe Facebook un discurs de 30 de minute in care spunea că este interesată de Ortodoxie, pentru că a văzut filmul meu. In America, mulți oameni devin ortodocși. Este un moment bun pentru un astfel de film. Și așa ne promovăm religia, nu spunand că noi suntem așa sau in alt fel.
Basilica.ro: Vă așteptați la acest succes? Cum vi-l explicați?
Nu mă așteptam intru totul. Dar, ca americană de origine sarbă, am știut cum se face un film care se adresează unei audiențe la nivel global. Am vrut un film care să-i intereseze pentru toți, fie că sunt atei sau budiști. Cred că Ortodoxia are acea frumusețe și acel ceva foarte special. Este un secret bine păstrat in Occident, care așteaptă să fie dezvăluit.
De asemenea, am spus de multe ori că nu am făcut un film religios. Filmul este religios, pentru că are o temă religioasă. Este vorba despre Sfantul Nectarie. Dar, atunci cand ai un astfel de subiect, este foarte important să nu te concentrezi pe religiozitate și spiritualitate, pentru că atunci poate deveni foarte fals.
Am incercat să nu mă gandesc atat de mult la spiritualitate, ci la veridicitate, la latura umană, la onestitate. Am vrut ca actorii mei să fie foarte liniștiți și am vrut ca ei să simtă cu adevărat emoția. Scopul meu a fost să il aduc pe Sfantul Nectarie in inimile oamenilor. Am simțit că, dacă aș putea face asta, această poveste specială i-ar putea ajuta.
Am invățat la școala de teatru că adevărul este foarte important și asta mi-a dat incredere să lucrez atat de bine cu actorii. A trebuit să cobor adanc in mine insămi și să văd ce a insemnat fiecare scenă pentru mine, personal. Așa că a trebuit să mă aduc pe mine insămi in fiecare cadru al filmului, pentru că doar așa publicul poate simți ceva cu adevărat. Trebuie să vină din interior. Și acesta este modul in care am regizat filmul.
Am primit numeroase telefoane de la oameni, nu numai de la ortodocși, ci și de diferite religii. Vă dau un singur exemplu. O jurnalistă din Franța a scris un articol despre mine. Soțul ei decedase cu nouă luni inainte din cauza unui cancer. Ea mi-a spus: „După ce am văzut filmul dumneavoastră, mi-a revenit dorința de a trăi”.
Sunt multe povești de acest gen care arată că filmul are impactul pe care mi l-am dorit: să-i ajute pe cei care suferă, pe cei care poate sunt confuzi in legătură cu Biserica.
Cred că vizionarea acestui film ii va ajuta să ințeleagă la un nivel mai profund ce inseamnă să ai o relație personală cu Dumnezeu, cum ne putem trăi viața și să simțim bucurie, indiferent de evenimentele nefericite, și, mai ales, să ințeleagă de ce trebuie să sufere atat de mult un om care a fost sfant.
Filmul abordează toate aceste intrebări. Nu spun că și dă un răspuns clar, dar cel puțin oferă un sentiment de ușurare. Este minunat să poți oferi speranță.
Basilica.ro: Lucrul la film a avut o influență spirituală asupra celor care au contribuit la realizarea lui?
Directoarea mea de imagine imi spune că au fost cateva tinere care au interpretat măicuțele și care erau necredincioase in viața reală. După film, au devenit ortodoxe și au inceput să meargă la biserică!
Am vorbit la EWTN TV despre un miracol care s-a intamplat in timpul filmărilor. Era in 19 septembrie 2020, ziua comemorării minunii Arhanghelului Mihail la Colose după calendarul nerevizuit. Intotdeauna l-am iubit pe Arhanghelul Mihail, i-am dat fiului meu cel mic numele lui.
Ei bine, in acea zi, a plouat peste tot, dar pe cei 500 de metri pătrați in care filmam nu a fost nici măcar o picătură, astfel că am putut termina filmul!
Basilica.ro: Filmul s-a bucurat de sprijinul Mănăstirii Vatoped din Sf. Munte Athos. Sfantul Nectarie insuși a fondat o mănăstire pe insula Eghina. De ce credeți că viața monahală a rămas atat de relevantă de-a lungul timpului?
Părintele Iosif Vatopedinul, care a trecut la cele veșnice, un sfant, a fost duhovnicul Starețului Efrem al Mănăstiri Vatoped. Iar părintele Iosif Vatopedinul a fost fratele spiritual al lui Gheronda Efrem din Arizona, cu care am ținut legătura timp de 15 ani și care mi-a dat inițial binecuvantarea de a face acest film. Și mai este și Sfantul Iosif Isihastul, care a fost părintele lor spiritual. Simt că toate se leagă intre ele.
Cunosc personal o mulțime de călugări. Și am avut conversații spirituale minunate. Gheronda Paisie de la Mănăstirea „Sfantul Antonie cel Mare” din Arizona este duhovnicul multor oameni care nu sunt călugări.
El a spus că Apocalipsa va veni cand nu vor mai fi oameni care să-L iubească pe Dumnezeu, cand nu va mai fi nimeni care să facă binele. Ei bine, pentru mine, Apocalipsa va fi ziua in care voi părăsi această lume, așa că nu mă concentrez asupra acestui lucru.
Intre timp, simt că monahii, cu rugăciunile lor, nu numai că țin in viață Biserica, dar țin in viață această lume. Rugăciunile lor sunt foarte puternice și m-au ajutat pe mine și știu că au ajutat mulți alți oameni.
Cred că monahismul este o parte foarte importantă a Ortodoxiei, a Bisericii noastre și așa trebuie să rămană. Ortodoxia este relația cu Dumnezeu, dar ei te indrumă pe această cale. Personal, mă simt ca și cum aș fi acasă cand merg la mănăstire. Așa simt eu.
Iar Gheronda Efrem Vatopedinul a avut un rol hotărator in realizarea acestui film. Fără el, fără Sfanta Mănăstire Vatoped, fără Institutul „Sfantul Maxim Mărturisitorul”, acest film nu ar fi fost realizat. Noi ne-am făcut partea noastră de creație, dar ei au găsit mijloacele și au crezut in noi. Le sunt veșnic recunoscătoare.
Basilica.ro: Sunteți pentru prima dată in Romania? Ce ați apucat să vedeți și ce impresie v-a făcut?
M-am bucurat foarte mult cand am auzit că, direct de la aeroport, urma să mergem la mănăstirea Sfantului Nectarie de aici, din București. Mi-a plăcut mult să văd cat de devotați și credincioși sunt oamenii din Romania. Simți asta de indată ce intri in biserică. Oamenii sunt foarte pașnici, cu multă credință. Chiar m-a emoționat.
Basilica.ro: Știați că romanii il venerează foarte mult pe Sfantul Nectarie? Ce mesaj are el pentru omul modern?
Sfantul Nectarie este foarte iubit in Grecia, Serbia, Romania și a influențat chiar oameni de alte credințe din SUA. Unii dintre aceștia s-au dat peste cap să promoveze filmul meu, chiar dacă nu erau ortodocși.
Mesajul său? In zilele noastre, trăim intr-o lume in care mulți cer libertate și dreptate. Vrei libertate? Vrei dreptate? Trebuie să urmezi calea pe care a urmat-o Sfantul Nectarie.
Vrei cu adevărat să fii un om liber și să găsești o cale de ieșire din lumea care, conform cuvintelor Mantuitorului Iisus Hristos, este o vale a plangerii? Dacă te uiți in jur, există multă durere și suferință.
La nivel social, putem face multe lucruri, dar nu le putem face fără Hristos, fără Biserică. Omul nu poate fi niciodată fericit dacă nu-L are pe Dumnezeu in inima sa.
Eu spun să vă urmați visul. In Psalmi se spune că Dumnezeu intărește mana omului. Dumnezeu te va ajuta in toate atata timp cat faci din El principalul tău scop și Ii permiți să facă lucrarea Sa prin tine. Este un mod de viață.
Sfantul Nicolae Velimirovici spunea că există oameni care merg la biserică, aprind o lumanare mare și apoi, timp de șase zile, lucrează impotriva lui Dumnezeu. Nu vrem să fim unul dintre aceștia.
Mesajul meu este următorul: Nu aș fi in viață astăzi, nu aș fi bine din punct de vedere psihic, aș fi intr-o stare foarte proastă, dacă nu aș fi avut Biserica, dacă nu aș fi luat Sfanta Impărtășanie, dacă nu m-aș fi intors la Hristos.
Și aceasta vreau să le transmit tinerilor și oamenilor care se simt pierduți.
Odată ce veți face această schimbare, veți vedea că lucrurile se vor imbunătăți și veți incepe să vă simțiți cu adevărat vii.
Putem lucra la progresul social, la progresul psihologic. Dar niciun progres care se termină in moarte nu poate fi un progres real. Sfantul Iustin Popovici a vorbit despre Hristos Inviat, Care ne dăruiește viața veșnică. Viața noastră are sens numai din perspectiva Invierii.
Basilica.ro: Care este definiția pe care o dați frumuseții spirituale?
Frumusețea spirituală… In primul rand, adevărata credință in Dumnezeu este adevărata libertate, nelimitată, autentică. In această lume nu putem fi niciodată pe deplin liberi. Și nu mă refer doar la societate, ci și la propria noastră psihologie.
Zilele noastre nu depind de cine sunt eu, ci de cine imi spune ceva. Dacă cineva mă insultă, voi avea o zi proastă, dacă cineva imi spune că sunt grozavă, voi fi foarte fericită. Asta nu este libertate, ci sclavie față de circumstanțe.
Cu cat ne apropiem mai mult de Dumnezeu, nu ne mai supără insultele și lucrurile cu care ne confruntăm aproape in fiecare zi a vieții noastre.
Cand te purifici din interior, cand devii foarte umil și dezvolți această iubire pentru toată lumea, inclusiv pentru dușmani, atunci devii cu adevărat liber.Și dobandești această frumusețe, acest duh.
Aceasta este frumusețea spirituală: indiferent de circumstanțele exterioare, simți in interior o bucurie și o pace care nu sunt din această lume. Este ceea ce ne-a lăsat Iisus. Și poate fi obținută – cu voia lui Dumnezeu.
Adevărata frumusețe spirituală vine din a-L avea pe Hristos in inima ta și din a cultiva roadele Duhului Sfant in interiorul tău.
Sfantul Nectarie a trăit inițial in Egipt, unde a fost foarte respectat de comunitatea musulmană.� Pe atunci, aceștia erau considerați de clasă inferioară, dar el se ducea și ii ajuta. Un brutar l-a rugat să se roage pentru el, sfantul s-a rugat, iar omul s-a ridicat și a mers. Apoi, toți musulmanii i-au cerut să se roage pentru ei, dar Sf. Nectarie o făcea doar cu permisiunea imamului.
Atunci cand oamenii au frumusețe spirituală, aceasta nu poate fi ascunsă, așa cum nu poate fi ascunsă lumina, iar ei ii influențează pe cei din jur indiferent dacă aceștia sunt atei, budiști, musulmani, evrei, creștini. Oamenii vor vedea că această persoană are frumusețe spirituală și iși vor dori să fie in preajma ei.
Basilica.ro: Ce planuri sau ganduri de viitor aveți? Le puteți dezvălui? Vă gandiți la un film despre un alt sfant?
Mi-ar plăcea să fac un film despre un om foarte curajos, care a fost la un moment dat talhar și ucigaș, dar a avut atat de multă pocăință, incat a devenit monah și martir pentru Hristos: Sfantul Moise Etiopianul. Am o idee cum să fac filmul astfel incat lumea contemporană să se poată raporta la această figură sfantă.
Cand mi-a dat binecuvantarea sa, Părintele Efrem din Arizona mi-a spus: „Dacă este voia lui Dumnezeu, se va face”. Să vedem ce se va intampla și cu acest film!
Vezi și:
- Yelena Popovic, regizoarea filmului despre viața Sf. Nectarie: Un creștin ortodox poate oferi mult oriunde s-ar afla
Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene
Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews
Sursa: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 712
Id: 77440
Data: Nov 29, 2022
Imagine:
Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane a Spaniei și Portugaliei, a oficiat duminică Sfanta Liturghie de hram in Parohia „Sfanta Ecaterina” din Fuenlabrada, Spania.
Cu ocazia hramului, .....
Data: Nov 29, 2022
Un seminar de informare și conștientizare cu privire la prevenirea și combaterea violenței domestice s-a desfășurat vineri la Biserica bucureșteană „Sfantul Elefterie”- Nou, Paraclis Patriarhal.
In cadrul .....
Data: Nov 29, 2022
Preasfințitul Părinte Antonie s-a alăturat sambătă campaniei de prevenire a risipei de alimente prin donarea mai multor produse de bază către Banca de alimente.
Ierarhul s-a intalnit cu voluntarii care sprijină prevenirea .....
Data: Nov 29, 2022
NEPSIS Belgia organizează la inceputul lunii decembrie două ateliere și o conferință dedicate persoanelor care lucrează cu copiii.
Vineri, intre orele 18:00 și 21:00 va avea loc atelierul „Rețetă creștină .....
Data: Nov 30, 2022
Romanii ortodocși din parohia „Pogorarea Sf. Duh” și „Sf. Ștefan cel Mare” de la Viena au serbat duminică, in avans, Ziua Națională a Romaniei.
După Sfanta Liturghie, a fost intonat Imnul Național, a .....
Data: Nov 30, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Dialogurile Trinitas - 2014-10-27 - Pr Mihai Hau - Sfintii modele de urmat si Sfantul Dimitrie cel Nou
Dialogurile Trinitas - 2015-05-05 - Roxana Sorescu si Liliana Ursu - Vasile Voiculescu p1
Dialogurile Trinitas - 2014-02-17 - Pr Mosoiu - Sfanta Treime si relatia omului cu D-zeu in Treime slavit
Dialogurile Trinitas - 2014-11-20 - Pr Alexandru Motoc - Intrarea Maicii Domnului in biserica
Dialogurile Trinitas - 2014-09-03 - Pr Alexandru Motoc - Despre inceputul anului bisericesc
Dialogurile Trinitas - 2016-03-01 - Pr Alexandru Mihail Nita - Intamplator vs providential p1
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).