Ziua Bastonului Alb | Nevazatorii exploreaza lumea intr-un mod special

Ziua Internațională a Nevăzătorilor, stabilită pentru data de 15 octombrie, este denumită și „Ziua Bastonului Alb”, amintindu-ne că nevăzătorii pot face aproape tot ceea ce putem face și noi, doar că în mod diferit și cu alte instrumente. Pentru aceasta, au nevoie de înțelegerea și protecția celor din jur.

Ziua  a fost instituită de Organizația Europeană pentru Bunăstarea Nevăzătorilor în anul 1993, la Varșovia. În SUA, „Ziua Bastonului Alb” fusese instituită, la cererea organizațiilor de resort, de președintele american Lyndon Johnson încă din 1964.

Bastonul alb este un instrument necesar persoanelor cu probleme de vedere. Aceștia îl folosesc de secole ca instrument ajutător.

Între cele două războaie mondiale, în Europa, bastonul de culoare albă a fost promovat ca avertisment pentru cei din jur că purtătorul este nevăzător. James Biggs, un fotograf englez, l-a inventat în 1921. După un accident în care și-a pierdut vederea, el şi-a vopsit bastonul în alb, pentru a fi văzut mai uşor de şoferi.

Date făcute publice de Agerpres arătau că în 2015 România avea 3.200 de copii şi 106.588 de adulţi cu probleme de vedere. Dintre aceştia, 1.116 de copii şi 54.559 de adulţi erau încadraţi la gradul grav de handicap vizual.

Persoanele care au nevoie de bastonul alb sunt reprezentate în țara noastră de Asociaţia Nevăzătorilor din România, organizaţie nonguvernamentală naţională cu utilitate publică.

Aceasta are aproximativ 80.000 de membri și face parte din Uniunea Europeană a Nevăzătorilor, Uniunea Mondială a Nevăzătorilor, Consiliul Naţional al Dizabilităţii şi Forumului European al Dizabilităţii.

Foto credit: Twitter / Deepernews

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 239

Id: 71593

Data: Oct 15, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).